25 d’abril del 2013

Centres de primària i secundària de l'Ebre imparteixen sessions formatives de suport vital bàsic


TORTOSA.- Estudiants des d'educació infantil fins a secundària obligatòria de diversos centres educatius de les Terres de l'Ebre aprenen, dins les classes d'educació física, nocions bàsiques d'actuació en cas d'emergència mèdica. Per fer-ho possible, el Pla de Suport Vital Bàsic ha posat en marxa dos seminaris de formació per a docents a Roquetes (Baix Ebre) i Ulldecona (Montsià), amb 30 inscrits a cadascun. L'objectiu és que els professors puguin transmetre, en dos o tres sessions d'aprenentatge anuals, els coneixements adquirits als estudiants i, aquests, al mateix temps, al seu entorn familiar i immediat. Així, en acabar l'ESO, un alumne hauria d'estar capacitat per poder actuar davant d'una parada cardíaca.

El projecte es posa en marxa cap a l'any 2005 amb vocació de conscienciar a la població en general en el coneixement de les tècniques de suport vital bàsic per fer front a aquest tipus de casos, especialment, en els minuts posteriors a una parada cardio-respiratòria i just abans que puguin arribar els serveis sanitaris. Amb aquesta idea, el Departament de Salut va plantejar a Ensenyament posar en marxa iniciatives per difondre aquests coneixements entre els estudiants. Hi participen també el Consell Català de Ressuscitació i la representació territorial de l'Esport a les Terres de l'Ebre.

El primer pas ha estat l'organització de dos seminaris, a Roquetes i Santa Bàrbara, amb 30 inscrits a cadascun, per formar docents de les comarques del Baix Ebre i del Montsià -pròximament se'n convocaran a la Ribera d'Ebre i la Terra Alta-, principalment d'educació física. Aquests mestres i professors seran els encarregats d'impartir els coneixements en unes dos o tres sessions al llarg de cada curs, dins de les classes d'educació física.

Es tracta, segons ha explicat la delegada territorial de l'Esport, Cinta Espuny, d'un pla d'aprenentatge progressiu, de tipus "espiral", que incrementa la complexitat dels continguts a mesura que avancen els cursos. Així, els alumnes d'educació infantil, aprenen a evitar el perill, comunicar el cas a un adult, aprendre el número d'emergències 112.

En el cas dels estudiants de cicle inicial, a més, coneixen maniobres per saber si la víctima es troba inconscient -amb l'ajut de ninots especial que facilita Ensenyament- i adreçar-se als adults per buscar ajut. A cicle mitjà, saben ja què dir per alertar i aplicar la posició lateral seguretat. Al superior, comencen a aplicar les compressions. En arribar a l'ESO, ja han après correctament les tècniques i són capaços de fer insuflacions correctament per contrarestar parades cardio-respiratòries al final d'aquest cicle.

La iniciativa, que s'ha iniciat a les Terres de l'Ebre i es pretén exportar a altres territoris de Catalunya, s'ha posat en pràctica en centres escolars de Tivissa (Ribera d'Ebre), Tortosa o l'Aldea (Baix Ebre). Actualment, entre aquests centres es troba també l'escola Port-rodó de Campredó i l'institut Cristòfol Despuig de Tortosa, on es completa tot el cicle des de P3 fins quart d'ESO.

"Tots els professors han de tenir una noció i els alumnes es beneficien d'aquesta formació", ha indicat el director dels serveis territorials d'Ensenyament a les Terres de l'Ebre, Antoni Martí, qui ha anunciat que la formació s'obrirà a tot el professorat en general. Per la seva banda, el director dels serveis territorials de Salut, Albert Gómez, ha insistit en la importància de comunicar i transmetre als ciutadans uns coneixements que ajuden a les víctimes a "tenir més possibilitats de superar els primers minuts", que són crítics. "No té sentit que tinguem desfibril·ladors automàtics si no hi ha algú que els sap fer anar", ha afegit

Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta