12 d’abril del 2013

Chacón afirma a Tortosa que cal una reforma constitucional per convertir Espanya en un estat federal

TORTOSA (Baix Ebre).- El PSC de Tortosa ha celebrat aquest divendres vespre l’acte commemoratiu del Dia de la República, un acte que ha comptat amb la conferència de la diputada al Congrés i exministra, Carme Chacón. La conferència portava per títol Les múltiples crisis i reformes necessàries. A més, l'acte ha comptat amb el lliurament del primer guardó Marcel·lí Domingo a Ramon Segarra i Victòria Campos, "pel seu compromís amb la defensa de la llibertat, la democràcia, la justícia social i els drets dels més dèbils".

Chacón ha defensat des de Tortosa l’aposta per la transparència i la radicalitat democràtica per a la necessària renovació de les institucions. “Vivim una crisi econòmica i institucional. S’obre, per tant, una segona fase de la democràcia en aquest país molt diferent de la primera, en què és vital ser valents”, ha subratllat. “Hem de ser radicals a l’hora d’acabar amb la corrupció i hem d’esmenar el passat i incloure la corona en la llei de la transparència”. Segons la dirigent socialista, “l’esquerra ha de ser determinant per eliminar els forats negres que ens han dut a la situació actual”.

Un altre dels eixos de la seua conferència per fer front a la situació actual ha estat la necessitat de canviar el model d’estat. “El federalisme és la forma d’estat més extensa al món. L’actual model està esgotat i hem de superar la desafecció que hi ha entre Catalunya i Espanya a través de la reforma de la Constitució, perquè Espanya sigui un Estat federal”.

Finalment, la diputada i exministra ha apel·lat al necessari canvi de les polítiques econòmiques a Europa. Chacon s’ha referit a l’alarmant atur juvenil i la necessària injecció de recursos en el foment de l’ocupació. I també ha reclamat canvis en la fiscalitat, perquè “paguin més aquells que més tenen”. “Europa ha de defensar allò que la diferencia de la resta, l’estat del benestar”.

Chacón i el primer secretari del PSC de Tortosa, Joan Sabaté, han estat els encarregats de lliurar, en acabar la conferència, el primer guardó Marcel·lí Domingo a Ramon Segarra i Victòria Campos, un premi dissenyat per l’artista tortosí Leonardo Escoda. El guardó neix amb la voluntat de donar a conèixer i potenciar accions i experiències de persones i entitats que contribueixen a la defensa i al coneixement dels valors del progressisme, els drets i la justícia social i vol fer visible i reconèixer accions i experiències que donin un major sentit als valors democràtics i de progrés de l’esquerra. A la vegada, reivindica la figura de l’insigne polític tortosí Marcel·lí Domingo, un dels polítics rellevants al govern de la República, que va ser ministre d’Instrucció Pública i Belles Arts, així com d’Agricultura. Creador del Partit Republicà Radical Socialista, va començar la seua carrera política com a regidor a l’Ajuntament de Tortosa.

L’acte, que finalment ha hagut de fer-se a la seu del PSC de Tortosa perquè els socialistes no tenien autorització municipal per poder utilitzar la biblioteca Marcel·lí Domingo, ha acabat amb l’actuació de la soprano Cecília Aymí, acompanyada pel mestre Rossend Aymí.

Imatge PSC Tortosa

12 comentaris:

  1. de debò que encara hi ha gent que es pensa que es pot reformar Espanya? Això o s'acaba amb la independència o amb un estat més centralitzat.

    ResponElimina
  2. Ara, tant en un cas com en l'altre, els responsables/culpables hauran estat probablement els mateixos. En el primer cas és possible que per a bé i en el segon per a mal.

    ResponElimina
  3. Adeosdad...i si tenim la independencia no tindrem un estat molt centralitzat?totes les maniobres de CiU (retirada de corresponsals, nova llei de vegueries, el problema dels trens...) semblen indicar que passarem d'un centralisme español a un de català, potser independents serem un estat més viable, o potser no...la qüestió és que si no canvien les coses les nostres terres continuaran sent la ventafocs de Catalunya. Tant desde una Catalunya independent com desde una Espanya federal o autonómica podem tirar endavant, semble que hi haguen ganes i voluntat, però els nostres dirigents tant espanyols com suposadament sobiranistes són els mateixos gossos amb diferents collars, tots dos són camins vàlids el problema és qui els mena, i tant d'uns com dels altres millors no parlar...

    ResponElimina
  4. Hi ha moltes formes de federalismes al món. No és el mateix un sistema federalista interestatal com l’americà que un federalisme intraestatal com l’alemany. Avui en dia el federalisme i la descentralització estan presents per tot el món, bé siguin federacions d’Estats, Estats unitaris amb estructures federatives o Estats Confederats.
    Es tracta més d’una qüestió nominal que d’una altra cosa., però la veritat és que si el sistema autonòmic espanyol no és una variant del federalisme pur i dur s’hi aproxima molt.

    ResponElimina
  5. Veritat que, si aproxima molt, i que al PP el que li demana el cos precisament és la recentralització que, sinó hi parla clarament ( segons qui, si ) és perquè s'hi oposen des del mateix PP de moltes comunitats, des de Galícia fins Murcia ?
    Tu mateix suprimiries el Sindic de greuges ( ho has insinuat en un altre comentari ). NO em facis riure Gutijaume i no t'amaguis amb excuses de mal pagador, tu el que vols es que hi hagi el Defensor del Pueblo, " I PUNTO ". Que detengui de Madrid, " como Dios manda ", que és on està lo important i és on en saben. Que t'empetolles amb estats federal i autonomies federalistes i a tu et va bé el que hi ha ( amb la injustícia vers Catalunya ) Això volent ser generós amb tu, que realment el que et demana el cos és com als teus coreligionaris: Més Espanya. O sigui, no ens vinguis en vuits i nous que ens coneixem, a tu i als teus.

    ResponElimina
  6. La descentralització de certes competències o serveis pot suposar un greu problema si la gestió recau en una colla d’inútils malbaratadors (com ha anat passant últimament en moltes CCAA).

    Et fico exemples: a Catalunya tenim quatre cossos policials (Guàrdia Civil, Policia Nacional, Mossos d’Esquadra i Policia Local) i resulta que són incapaços de cooperar entre ells. Tenim una multitud d’ambaixades polítiques que sols serveixen per gastar diners i no aporten res en absolut (vaig visitar l’ambaixada catalana de Brusel•les i era per ficar-se a plorar), ens trobem que a Extremadura et subvencionen el canvi de sexe als hospitals públics i que una mateixa assignatura explica una cosa a Madrid i una altra a Catalunya.

    Aquesta descentralització que sols serveix per escurar la butxaca als contribuents a mi no em serveix absolutament per a res. Ara bé, si la descentralització va encaminada a millorar la gestió dels recursos, a assolir majors quotes d’eficiència en l’Administració pública, a poder prestar certs serveis de forma més eficaç i propera, a blindar culturalment les diferents nacionalitats i sentiments que engloba l’Estat etc. Llavor avant!

    ResponElimina
  7. Sí la descentralització ha de suposar més burocràcia i més despesa pública no comptis amb mi, si pel contrari suposa l’aprimament de les estructures estatals tens el meu suport.

    ResponElimina
  8. Francament, Gutijaume, si m'has de vindre amb els arguments de Intereconomia ja te'ls pot estalviar. De fet, només fas que confirmar el que he dit. Per què nassos ens hem d'administrar natros ( provincians que som ) podent fer-ho des de Madrid. No m'estranya no, que estigues preparant un homenatge a Joaquin Bau. Hi pot afegir a Rodriguez Ibarra, Girón de Velasco o Serrano Suñer.
    Jo no en soc especialment partidari d'aixó que, interessadament anomeneu ambaixades, però per què deu ser que del fet que Espanya, d'ambaixades, en tingui el doble que Alemanya, no en dius/eu res ?
    Quant a la policia, el fet dels dèficits pel que fa a la col·laboració ( que no conec ) no té res a veure en la duplicitat. La policia de Catalunya ( integral ) són els Mossos d'esquadra, la Nacional i la Guàrdia Civil estan per al que estan, que són determinades tasques específiques; i la local lògicament està a tot arreu. Una altra cosa és que per a tu només n'hauria de haure una que és la Nacional M'equivoco ?
    Ah, respecte a l'al·lusió que fas dels llibres de text per què no fem una cosa ? : expliquen a Madrid el mateix que s'explica aquí. O ja és el que proposaves tu ? ( he he he )
    I finalment, Saps com jo, i com qualsevol persona mínimament informada que als EEUU, per anar a un país on els comunistes -com al teu pensament- tenen cua i banyes, en un estat tenen instaurada la pena de mort i al del costat no I NO PASSA RES. I tu em parles de la subvenció de canvi de sexe......

    Val a dir que el teu darrer comentari et redimeix una mica de tot plegat. No sé si hi veus certa contradicció amb el teu udeari, però. Jo sí.

    ResponElimina
  9. A mi em sobren quatre cossos policials i tots els centres que vulgueu definir.
    De fet, m'agradaria que algú s'atrevís a definir quin és el centre del ser humà o d'una societat, sense dogmatismes, clar.
    Crec que centrar = violar, humanament parlant.
    La qual cosa, evidentment, us obliga a definir-me com excèntric. I també a atribuir-se a qualsevol ser aquesta qualitat.
    Sirà per centres...
    Per cert, hi han un quants centres que em piquen un ou! Dec estar malalt? Me'n vaig a l'uròleg, a l'endocrí, al digestòleg, al neuròleg, o directament al psiquiatra?
    Jajajajajajaja

    ResponElimina
  10. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  11. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  12. Pel que fa a les “ambaixades” és força interessant AQUEST ARTICLE

    En concretAQUESTA IMATGE és prou esclaridora.

    Un dia us contaré el panorama que em vaig trobar a l’ambaixada catalana de Brussel•les, tot un exemple de malbaratament dels recursos.

    Jotabe m’agradaria que em passessis una font respecte al que has dit de les ambaixades espanyoles i alemanyes perquè jo ho he buscat i no ho he trobat...

    I per acabar, mireu que jove la Chacón AQUÍ

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta