16 d’abril del 2013

El 99% de les denúncies dels animalistes contra els correbous s'han arxivat sense sanció

TORTOSA (Baix Ebre).- Al voltant d'un 99% de les denúncies presentades per entitats animalistes contra correbous celebrats a les Terres de l'Ebre durant els últims anys han estat arxivades sense la imposició de cap sanció. Més concretament, únicament "un o dos casos" de les 56 denúncies registrades des del 2008 han acabat amb una multa als organitzadors. Segons el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, la disminució de les denúncies durant les últimes temporades respon a una millora de les pràctiques i del respecte als animals durant les festes amb bous. De fet, lluny de les crítiques dels animalistes, Pallarès considera que el nou reglament aprovat permetrà aportar "seguretat jurídica" a aquests actes.

El fet que la immensa majoria de les denúncies contra correbous acabin sistemàticament al calaix, sense cap multa o sanció, ha estat motiu de crítica habitual per part de les entitats defensores dels drets dels animals que, des de fa anys, acudeixen a places i carrers de les Terres de l'Ebre amb càmeres per documentar les possibles infraccions que es cometen -fets que, en alguns casos, acaben amb incidents i agressions-. Aquest dimarts, el Govern ha reconegut que, efectivament, només "una o dos" de les 56 denúncies registrades des de l'any 2008 han acabat en sanció. Unes decisions, segons el delegat, basades "en criteris tècnics".

Pallarès, però, ha insistit que la tendència descendent en la presentació de denúncies -catorze el 2008, onze el 2009, vuit el 2010, setze el 2011 i set el passat 2012- es deu al fet que "les coses es fan millor". "Es millora en la seguretat de les persones i en el maltractament dels animals", ha insistit, després de valorar les xifres de la passada temporada i fer previsió de la d'aquest 2013, en el marc del Consell de Direcció de l'Administració Territorial del Govern a les Terres de l'Ebre.

De moment, pel que fa als casos més recents, de les set denúncies rebudes pel Departament d'Interior aquest 2012, cinc ja estan arxivades. Només queden dos expedients oberts i pendents de resolució: un, arran dels fets que va suposar la mort d'un home durant un bou a la plaça a Deltebre, suspès i paralitzat pel procediment judicial obert. El segon, fa referència a l'ús d'una divisa no autoritzada en un bou a Masdenverge: els animalistes van denunciar que se li va clavar a la pell de l'animal quan la llei només autoritza enganxar-la.

D'altra banda, el delegat s'ha felicitat per l'aprovació, la setmana passada, del reglament que desplega la llei del passat 2010 i que, segons ha assegurat, ha intentat "recollir" els suggeriments d'aficionats, ajuntaments, ramaders, veterinaris i tècnics sense convertir-se en un "vestit a mida", tal i com han retret els animalistes. "Es va atendre tothom en el tràmit d'audiència. Algunes al·legacions es van desestimar, també dels aficionats", ha assegurat. Concretament, apunta el cas de la petició d'allargar la durada dels els bous embolats. "És un tema que mou passions: o s'està radicalment a favor o en contra".

L'entrada en vigor del reglament, reitera el representant del Govern, ha de permetre donar continuïtat a la "millora" que va suposar el "manual de bones pràctiques autoimposat" l'any 2004, per "donar tranquil·litat jurídic" als organitzadors d'aquests actes, marcant les pautes per als aficionats i millorant la seguretat dels assistents, al mateix temps que proporciona també tranquil·litat "les persones que volem que els animals no pateixin" i els proteccionistes que, malgrat aquest tipus de declaracions, ja han anunciat que insistiran en la via de la denúncia. 

Per apuntalar els seus arguments, Pallarès, fins i tot, ha recordat que el nombre de dies autoritzats de correbous al territori va ser de 183 el passat 2012, pels 208 de 2011 o el màxim recent de 228 el 2008 -una xifra, però, que només comptabilitza jornades i no actes taurins-. Considera que les xifres desmenteixen que "tot allò de que la llei era una barra lliure" tot i acceptar que bona part d'aquest descens s'ha produït per motius econòmics i menor disponibilitat pressupostària. En total, els municipis que van celebrar correbous el 2012 van ser 27 -incloent EMD- en un total de 47 festivitats, que ara es podran ampliar si se n'acredita tradició o rellevància.

Polèmica per les festes dels ramaders

En canvi, la celebració de festes privades amb toreig d'animals sense mort que organitzen i celebren algunes ramaderies de les Terres de l'Ebre -principalment a la zona dels Ports- per atreure turistes, sobretot russos, es mantenen fora del reglament però, segons el delegat, són legals atès que estan emparades per la normativa dels departaments d'Interior i Agricultura. 

"No incompleix la llei de protecció dels animals i es poden fer aquests actes. No fa cap mal als animals i ens aporta gent al territori: tothom es baralla per atreure russos i, nosaltres que els tenim, en alguns dels àmbits no els volem. Si ens sobressin... a mi em falta de tot", ha dit Pallarès, qui ha evitat qualificar aquesta oferta d'espectacle taurí i l'ha comparat amb una visita escolar a una granja d'animals.

Via ACN
Imatge AnimaNaturalis

1 comentari:

  1. Una gran notícia, certament el codi ètic es segueix i cada cop hi ha menys cafres.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta