14 d’abril del 2013

El Centre Picasso d'Orta amenaça de tancar les portes si no rep ajudes per fer noves exposicions

HORTA DE SANT JOAN (Terra Alta).-  El Centre Picasso d'Orta reclama ajudes per poder impulsar noves exposicions que li permetin incrementar les visites. De fet, el museu d'Horta de Sant Joan ha perdut milers de visitants, i ha hagut de tancar entre setmana. Des de la celebració l'any 2009 del centenari de la segona estada del pintor Pablo Picasso en aquesta població de la Terra Alta, el Centre Picasso d'Orta no ha aconseguit suports per tirar endavant alguns dels projectes que havia planificat per a aquests darrers anys. A més, la retallada en les subvencions dels viatges de l'Imserso ha suposat la pèrdua de més de 6.000 visitants al centre, que només es manté obert els caps de setmana i dies festius. Elias Gastón, president de l'entitat que gestiona el centre, ha insistit que el seu objectiu segueix sent autofinançar-se, però reclamen ajudes per impulsar noves activitats i evitar el tancament.

El futur del Centre Picasso d'Orta, a Horta de Sant Joan, penja d'un fil després d'anys d'oblit i immerescuda desatenció per part de les administracions públiques. Els seus responsables porten al capdavant de l'entitat més de 40 anys, hi treballen voluntària i desinteressadament, i han arribat a posar diners de la seua butxaca per al manteniment del centre. Només l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan col·labora amb la cessió de l'edifici on està ubicat, l'antic Hospital, i es fa càrrec dels costos de la neteja, la llum i l'aigua. 

Des de la celebració del centenari de la segona estada de Picasso a Horta, l'any 2009, la situació econòmica de l'equipament ha anat empitjorant. D'entrada, la fundació va haver de recórrer a un crèdit bancari per poder remodelar i adequar la seguretat i alguns detalls tècnics de la primera planta, per exposar-hi obra original. Aquest endeutament encara s'arrossega. Tampoc aquell any l'entitat va rebre totes les subvencions que s'esperava per finançar l'exposició d'obra original, que es va fer de pagament, i l'exposició de les fotografies que Picasso va fer a Horta el 1909 i que es podia visitar gratuïtament al convent de Sant Salvador. 

"Pensàvem que rebríem més subvencions i vam estirar més el braç que la màniga", ha explicat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) el president del Centre Picasso d'Orta, Elias Gastón. Però el president també justifica que el de 2009 era l'últim dels dos centenaris de les estades de Picasso a Horta, i calia "tirar la casa per la finestra". 

A l'endeutament s'hi ha sumat la pèrdua de visitants, més de 6.000. L'entitat s'ha vist perjudicada per la retallada de les subvencions dels viatges de l'Imserso, però també es rep menys turistes de l'Aragó o el País Valencià des que la carretera entre Horta de Sant Joan i Tortosa (la T-330, la T-333, i l'N-230b) va estar tallada al trànsit per les obres que s'hi van fer. Durant el 2012 es van registrar uns 10.000 visitants de pagament al centre, un terç menys que en anys anteriors. "Això ens ha matat", ha assegurat el president. 

Amb els tres euros que val l'entrada, el Centre Picasso d'Orta finança el sou dels seus dos empleats i altres costos, i recorria a les administracions quan calia fer alguna activitat extraordinària. Amb menys visitants, el centre no obre enguany entre setmana, i només ho fa els caps de setmana i dies festius. "Ens dol molt perquè voldríem que estigués obert cada dia, però ara tota la nostra lluita és evitar que el centre Picasso s'hagi de tancar" i és per això que s'ha pres aquesta mesura. Tampoc s'ha aconseguit, des de 2009, cap tipus d'ajuda per poder dur a terme nous projectes. "Un centre cultural ha de fer activitats i necessita un suport econòmic", ha demanat Gastón.

Justament, l'any 2011, en commemoració del desè aniversari del Parc Natural dels Ports, es va programar una important exposició sobre la relació de Picasso i l'entorn en què va passar bona part de la seua primera estada a Horta. Una mostra de totes les obres que el pintor va fer en aquests paratges en la seua visita de 1898. Bona part d'aquestes creacions, que guarda el Museu Picasso de Barcelona, és inèdita. Amb una ajuda del Parc Natural dels Ports, es va poder publicar el catàleg però no s'ha aconseguit en aquest temps els 15.000 euros de subvenció necessaris per al transport de les obres i la seguretat. 

"Un deure que tenim amb Horta és fer aquesta exposició", ha assegurat Gastón. "L'estada de Picasso als Ports és on ell s'adona de la seva genialitat, és als Ports amb el seu amic Pallarès, lluny del seu pare i de l'acadèmia quan veu que és un geni", ha explicat el president. Els responsables del centre no renucien a dur-la a terme més endavant. 

Des del Departament de Cultura, però, els diuen que no hi ha diners per ajudar-los ni tampoc han rebut resposta d'algunes de les empreses privades del territori a les quals han demanat suport. També queda pendent la remodelació de la segona planta del centre, amb un pressupost d'uns 7.000 euros

"Sempre s'ha dit que la cultura s'ha de descentralitzar i que a les Terres de l'Ebre seria necessari un focus cultural important. Picasso a les Terres de l'Ebre. Més luxe que això no es pot tenir", ha recordat Gastón. Els responsables del Centre Picasso d'Orta sempre van pensar que aquest ambiciós projecte els el prendrien de les mans per ser gestionat per la Generalitat o alguna important entitat del país. "El projecte està fet i el nom Picasso és l'atracció màxima. Sempre penses que si Horta estigués a França, aquí hi hauria el gran museu Picasso com està a Ceret", ha lamentat Gastón. 

Com ha explicat el president del Centre Picasso, el nou museu, un dels projecte més ambiciosos del municipi, "està aturadíssim". L'Ajuntament va aconseguir la cessió per part del Bisbat de Tortosa de la Casa Abadia, adjacent a l'església, i la Diputació de Tarragona va finançar la redacció del projecte per transformar-la en el nou museu. El cost d'execució, però, és de més de 2 milions d'euros.

Conscients de la situació econòmica actual de les arques públiques, els responsables de l'entitat picassiana recorden que el nou museu seria "la salvació" ja que, amb el conveni que hi ha signat amb el Museu Picasso de Barcelona, es podria fer una cessió i exposició d'obres originals de Picasso cada any al poble. "No aprofitar això sembla una mica estrany", ha lamentat Gastón. 

"Ens sentim una mica oblidats i una mica deixats de costat. No deixa de ser un miracle que el centre funcioni i ho fa perquè hi ha quatre persones que posen diners i feina. Sembla mentida que no arrenqui perquè funcionaria segur, saps que és un projecte guanyador segur, saps t'ha tocat el premi", ha sentenciat el president del Centre Picasso d'Orta.

Via ACN (Anna Ferràs)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta