18 d’abril del 2013

El Ministeri d'Ocupació amenaça amb l'embargament una veïna de Tortosa que va cobrar un cèntim de més de l'atur

TORTOSA (Baix Ebre).- Un cèntim cobrat de més en el subsidi d'atur, per un error del propi Servei Públic d'Ocupació Estatal del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, ha convertit una veïna de Tortosa en protagonista d'una odissea surrealista sobre el funcionament de l'administració. Després que el sistema informàtic advertís l'errada, l'administració estatal va posar en marxa la maquinària per exigir a l'afectada, que prefereix no identificar-se, el pagament d'aquest cèntim d'euro. En cas contrari, aclareix la carta certificada que li va ser tramesa, seria embargada. Perplexa davant la situació creada, la noia va haver de fer un ingrés bancari d'un cèntim d'euro, com se li reclamava, per cancel·lar el deute.

Va estar cobrant de l'atur durant quatre o cinc mesos i, sortosament, ara torna a treballar. Però difícilment oblidarà l'experiència amb l'administració estatal que gestiona aquestes prestacions, pel component absurd i surrealista que envolta el seu cas. Tot va començar quan va rebre una carta certificada signada pel director provincial de Barcelona del Servei Públic d'Ocupació Estatal del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social.

La missiva l'informava, sense reconèixer com a propi l'error de l'ens estatal, que havia percebut "indegudament prestacions per desocupació" per valor d'un cèntim d'euro -0,01 euros- del subsidi corresponent al passat mes de gener. El relat, però, no es quedava aquí: amb l'habitual llenguatge i formalitats administratives, li exigien el "reintegrament" d'aquesta quantitat fent un ingrés en una entitat bancària.

Si aquest pagament no s'efectuava en el termini de trenta dies, se li aplicaria un recàrrec del 20%. I, encara pitjor: si no es feia efectiu un cop superat el període voluntari, s'obriria una "certificació de descobert" que posaria en marxa la "via de constrenyiment". En altres paraules: l'embargament per fer efectiu el cobrament per part de l'Estat.

"Jo no me n'havia adonat de tot això i vaig anar a pagar al banc per no tenir problemes. Tenia un mes per pagar-ho", ha explicat a l'ACN la veïna de Tortosa afectada, que encara no surt de la seva sorpresa davant del fet que per un cèntim que li van pagar per error -"a sobre, és culpa seva", reitera- es va posar en marxa un costós engranatge administratiu. "El més fort és que la carta certificada ja val més que tot", resumeix sobre l'episodi, que qualifica de "surrealista".

Amb l'ànim de resoldre la situació al més aviat possible, la noia va acudir a una oficina de l'entitat financera indicada per fer efectiu el pagament. "Al banc al·lucinaven", recorda. No només això, posteriorment, es va dirigir a una de les oficines de l'INEM per presentar el justificant bancari i posar punt i final a l'embolic. En un primer moment, no el va poder entregar perquè no havia demanat hora. Després de sol·licitar la cita, va poder complir aquest tràmit. "La funcionària se'n va riure. Em va donar la resposta que és un sistema automatitzat i que hi ha aquest tipus d'errades. Una mica ridícul", ha apuntat.

Via ACN (Jordi Marsal)

2 comentaris:

  1. L'afectada hauria de preocupar-se ara de no sortir a cap relació de morosos... Si no s'ha arribat a la via de constrenyiment, no hauria de sortir, però vist el panorama, qualsevol cosa és possible...

    ResponElimina
  2. Ah, per cert, algú pot dir-me on compra els canons el Servei d'Ocupació? Que a casa tinc unes mosques molt molestes...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta