9 d’abril del 2013

El Museu de Tortosa prepara una exposició sobre la devastació de la ciutat en els bombardejos de la Guerra Civil

TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa està preparant l’exposició “Sota un núvol de pols groga: Tortosa ciutat bombardejada (1937–1938)", just quan es compleixen 75 anys dels atacs aeris sobre la població durant la Guerra Civil Espanyola. Aquesta exposició, que es farà entre els mesos de setembre i desembre de 2013 a la sala d'exposicions temporal Antoni Garcia, del Museu de Tortosa, farà servir fotografies, testimonis i objectes, per presentar a la ciutadania un episodi poc explicat de la història de la ciutat, i poc conegut per a les noves generacions. El títol de l’exposició evoca, poèticament, la crònica del corresponsal de guerra i escriptor nordamericà Ernest Hemingway. Fins al dia 30 d'abril, la Biblioteca Marcel·lí Domingo recollirà les dades de les persones que vulguin participar en l'exposició aportant documents personals, des de cartes, fins a fotografies, dibuixos, gravacions... Així, els particulars que tinguin interès en aportar documentació de la seua propietat per a ser exhibida a l'exposició han de posar-se en contacte amb la biblioteca municipal, tot trucant al telèfon 977 445 566.

La mostra vol posar de relleu com la ciutat, pel seu pes estratègic, va ser no només bombardejada sinó que durant vuit mesos va esdevenir front de guerra i va haver de ser completament evacuada per estalviar morts entre la població civil. Juntament amb Lleida, van ser les dues grans ciutats damnificades per la Guerra Civil a Catalunya. Es mostrarà, a través de diversos recursos museogràfics, l’impacte de la Guerra Civil a Tortosa, contextualitzant els fets històrics en un marc més global, mitjançant la utilització de fotografies, testimonis personals i recreacions escenogràfiques amb objectes, sons i un audiovisual original per a l’exposició, creat en col·laboració amb l’Institut de l’Ebre. Al llarg del recorregut, a través de diferents àmbits expositius, el visitant s’endinsarà progressivament en aquest moment històric i podrà conèixer i interpretar els fets.



La mostra s'articula, principalment, a partir d'una selecció acurada de prop de 25 fotografies per tal d'il. lustrar tant els bombardejos i els atacs a la ciutat com els seus efectes sobre la població. Aquestes procediran, majoritàriament, del fons de la Biblioteca Nacional de España (BNE). Complementàriament, es mostraran altres documents originals i reproduccions tant procedents de l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre com de l'Ajuntament de Tortosa, així com imatges que es troben en mans de particulars. El projecte expositiu és, així, de caràcter participatiu i apel·la la ciutadania a participar-hi. Amb l’exposició i el procés de recerca, investigació, recollida de testimonis orals i participació, es vol contribuir a tancar un procés de dol col·lectiu.

L’exposició compta també amb la col·laboració de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, que a més de recopilar assajos, novel·les i materials sobre la temàtica, participa en la campanya de recollida de documents originals que podran ser seleccionats per a ser mostrats a l’exposició.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta