1 d’abril del 2013

El Poble Vell de Corbera d'Ebre, escenari de crítica als desnonaments i la bombolla immobiliària



 CORBERA D'EBRE (Terra Alta).- La tercera edició de la Biennal d'Art que impulsa l'associació artística Zero i Mig Partit pel Mig s'ha convertit en un escenari de crítica i demanda social pel dret a un habitatge digne. Una trentena d'artistes d'arreu del món han creat les seues obres sobre una catifa feta amb les restes de l'església del Poble Vell de Corbera d'Ebre, destruït durant la Guerra Civil. Com ha explicat un dels comissaris de la biennal, Josep Canyada, el municipi vol ser un símbol de pau a través de la cultura. Amb menys ajudes de les administracions, el certamen ha estat finançat pels propis veïns de Corbera d'Ebre. El preu per visitar les obres és de 2 euros i la recaptació es destinarà a la publicació del catàleg de la mostra.

El dret a un habitatge digne ha inspirat la trentena d'artistes que han participat a la tercera edició de la Biennal d'Art de Corbera d'Ebre-Drets Humans, una iniciativa de l'entitat artística Zero i Mig Partit pel Mig. Des del passat 23 de març i fins al 2 de juny, l'església del Poble Vell de Corbera d'Ebre fa de bressol de les obres que han creat els artistes per aportar la seua mirada a partir de l'article 25.1 de la Declaració Universal dels Drets Humans de l'any 1948 i de l'article 47 de la Constitució espanyola de l'any 1977, que es refereixen al dret de les persones a gaudir d'un habitatge digne.

L'actual situació a Catalunya i l'Estat amb la crisi dels desnonaments, els problemes socials, els endeutaments amb les entitats financeres o la desfeta de la bombolla immobiliària es representen a partir d'obres escultòriques, pictòriques i audiovisuals al llarg de l'interior de l'antiga església de Corbera d'Ebre, un dels símbols més destacats a la Terra Alta de la desfeta que va suposar la Guerra Civil i la Batalla de l'Ebre.

Justament les runes que encara es conserven a l'entorn del Poble Vell i de l'església, s'han fet servir per construir les catifes sobre les que descansen i s'exposen les obres. "Amb les catifes volem retre homenatge al poble de Corbera", un poble que va ser bombardejat i que va obligar la gent a marxar fora de casa i refer un nou poble més avall, "és un destacat símbol dels que es veuen obligats a marxar de l'habitatge", ha apuntat el comissari de la biennal, Josep Canyada. "Una de les pretensions que té el poble és donar-se a conèixer Corbera a través de la cultura. Corbera és un monument a la pau, és un nom que ens hem agafat i que fa anys que fem servir", ha assenyalat el comissari de la Biennal.

Entre els participants s'ha comptat amb la col·laboració d'artistes de Romania, Xile, l'Argentina, França, l'Àfrica, i també espanyols, catalans i gairebé una desena d'artistes de les Terres de l'Ebre. Tots els artistes han fet un mural col·lectiu format per 48 peces que representen les finestres d'un edifici. El conjunt mural s'ha instal·lat a la paret lateral de l'església. També una gran instal·lació de teules que cauen del sostre de l'església dóna la benvinguda als visitants i també representa la destrucció de Corbera d'Ebre l'any 1938. "Cada artista ha donat la seva mirada, des de la cosa tràgica, a la cosa pessimista i inclús amb una mica de to de broma", ha detallat Canyada.

A diferència de les edicions anteriors, la Biennal ha comptat únicament amb la col·laboració de l'Ajuntament de Corbera d'Ebre i el Consell Comarcal de la Terra Alta, pel que fa a administracions públiques. Això ha suposat un escanyament del pressupost que s'ha compensat amb les ajudes que els mateixos veïns del municipi i de la població veïna de Gandesa han fet per poder dur a terme la mostra. El preu per visitar l'exposició és de 2 euros i la recaptació es destinarà a la publicació del catàleg de la mostra. "Malgrat tot hi ha costos i en definitiva el que pretenem és ni guanyar ni perdre", ha destacat Canyada.

Via ACN (Anna Ferràs)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta