5 d’abril del 2013

El primer cribatge permet detectar 16 casos de càncer de còlon i recte al Baix Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).-  Davant l'elevat índex de casos de càncer de còlon i recte a les Terres de l'Ebre, la regió sanitària de Tortosa va posar en marxa el maig de 2012 el primer programa de detecció precoç d'aquesta malaltia. Més de 5.500 persones d'entre 50 i 69 anys van rebre una invitació a realitzar-se una prova de detecció immunològica de sang oculta en femta. Finalment, un 57% dels ciutadans han participat en el programa. Entre aquests pacients s'ha pogut detectat 16 casos de càncer, un 5,5 per 1.000 de les persones participants, a més de 102 adenomes amb diferent risc de malignització, que s'han extirpat. També s'han realitzat 107 colonoscòpies en els casos en que el resultat de l'anàlisi va resultar positiu.

El càncer de còlon i recte és el càncer més freqüent, tant en homes com en dones, al conjunt de Catalunya i també a la regió sanitària Terres de l'Ebre. Actualment, al territori es diagnostiquen més de 170 nous casos d'aquest càncer cada any i més de 70 persones moren per aquesta causa. Davant aquestes dades, entre el mes de maig i novembre de 2012 es va convidar per carta a totes les persones del Registre Central d'Assegurats de l'àrea est de la regió de Tortosa que tenen entre 50 i 69 anys. En total, es van repartir més de 14.000 avisos entre 5.533 habitants.

La carta recomanava als ciutadans convidats a dirigir-se al seu centre d'atenció primària de referència per recollir el material per fer-se una prova de detecció immunològica de sang oculta en femta. 2.896, un 57,4% dels convidats al programa, van participar. Ho va fer un 60% de dones i un 54,7% dels homes. Els nivells de participació assolits són molt satisfactoris tenint en compte els valors obtinguts a la primera volta a la ciutat de Barcelona va ser del 42,6%, a Lleida d'un 63,3% i al País Basc, l'any 2009 del 57%. En els consultoris locals amb menys de 300 persones convidades la participació ha arribat al 74,5%.

En els casos en què la prova de detecció de sang oculta en femta va ser positiva, un 6% de les persones participants, un 99% van acceptar fer-se una colonoscòpia. Es van realitzar 170 colonoscòpies que han permès detectar 16 casos de càncer, 14 d'ells invasius, una taxa de detecció del 5,52 per cada 1.000 persones. L'edat mitjana de les persones a qui es va diagnosticar una neoplàsia va ser de 57 anys en els homes i de 59 anys en les dones.

Les colonoscòpies realitzades també han permès detectar adenomes a 102 persones, el 60% de les colonoscòpies. Es tracta de lesions amb diferents nivells de probabilitat de malignitzar i que han estat extirpades. Un total de 55 d'aquests casos eren considerats d'alt risc de malignitzat. Amb aquests acció, doncs, es va aconseguir evitar un nombre de nous càncers en els propers anys.

Aquesta aposta té ja continuïtat i en aquests moments s'està treballant ja en la segona Àrea Bàsica de Salut (Tortosa Oest) per a la qual ja s'han enviat les primeres cartes d'invitació a pràcticament totes les persones de 50 a 69 anys d'aquesta ABS.

Via ACN i Canal 21 Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta