10 d’abril del 2013

El PSC de Tortosa no podrà celebrar el Dia de la República a la biblioteca Marcel·lí Domingo

TORTOSA (Baix Ebre).- El PSC de Tortosa ha volgut denunciar aquest dimecres la "censura sistemàtica" que segons els socialistes aplica el govern de CiU, després que l'alcalde haja desautoritzat la celebració de l'acte commemoratiu del Dia de la República a la biblioteca municipal Marcel·lí Domingo, un equipament que amb el seu nom recorda el polític republicà tortosí. Un acte en què el PSC tenia la intenció de lliurar el nou guardó Marcel·lí Domingo, dissenyat per Leonardo Escoda, que en aquesta primera ocasió reconeixerà la trajectòria de "dos lluitadors per la llibertat" com ara Ramon Segarra i Victòria Campos. L’acte comptarà també amb una conferència de la diputada socialista Carme Chacon, titulada Les múltiples crisis i reformes necessàries. Segons el PSC, l'acte es realitzarà aquest divendres, dia 12, a les 20 hores i se celebrarà finalment a la seu del PSC a Tortosa. Acabarà amb una actuació de la soprano Cecília Aymí.

"Aquesta censura i intolerància", segons els socialistes, "fa més necessaris encara aquests actes reivindicatius per reconèixer les trajectòries de defensa de tot allò que són els valors de progrés, la lluita per la democràcia i la llibertat que són els valors que recull el guardó Marcel·lí Domingo".“És una situació inèdita que retorna Tortosa a èpoques de foscor ja superades”, ha criticat el primer secretari del PSC de Tortosa i exalcalde de la ciutat, Joan Sabaté. "Es tracta d'una actuació autoritària impròpia d'una societat democràtica. Al·ludir, en la resposta que ens han donat, a que l'acte, en ser organitzat per un partit polític, ‘polititza la biblioteca’, vulnera la Constitució Espanyola, que en el seu article 22, consagra el dret d'associació, i és contrària a la legislació bàsica, en concret a la Llei 6/2002 de 27 de juny de partits polítics, que en el seu preàmbul manifesta que ‘...els partits polítics formen part de l'arquitectura constitucional, realitzen funcions d'una importància constitucional primària...’", ha afegit Sabaté.

Segons el PSC, l'Ajuntament de Tortosa també ha negat que els actes de la Primavera Cultural, que el partit organitza en col·laboració amb agents culturals del territori, figuren en l’agenda cultural del municipi del mes d'abril.

17 comentaris:

  1. Senzillament vergonyós.
    Seria molt bo saber els motius pels quals es poden fer actes polítics, electorals fins i tot, a llocs públics com Centre Cívic de Ferreries, Auditori Felip Pedrell, Pavelló firal de Remolins, pavelló del Temple etc. i no se'n poden fer a la Biblioteca municipal Marcel·lí Domingo . És més, en altres espais públics com la URV també se'n fan, i, sense ser estrictament públic, a la Cambra de comerç. Llavors, quin és el problema ? La República, el PSC, Chacón ?
    Ves que no sigui l'alcalde Bel, el problema !

    I si voleu podem parlar d'actes i accions que s'han fet al municipi de suport explícit amb espais físics i de propaganda a programes festius i altres a grups parapolítics independentistes afins al poder local.

    ResponElimina
  2. Me pareix fantàstic que no es cedeixi un equipament públic com és una biblioteca (on la gent va a llegir, estudiar...) per a un acte doctrinari de tal calada. No m’agradaria anar a buscar un bon llibre liberal i trobar-me tota la parafernàlia en favor de la República, punys alçats i crits a la Internacional. Tenen mil lloc on anar a muntar el circ republicà, a la Biblioteca jo no els vull i com més lluny millor.

    ResponElimina
  3. "Me preocupa y me entristece ver el entusiasmo, no sé si ingenuo o malvado, con que se exhibe la bandera que simboliza uno de los períodos más nefastos de nuestra Historia, en el que se enconaron los odios, se despreció al adversario político hasta llegar a su eliminación física y las libertades estuvieron constantemente amenazadas.

    Se puede ser republicano, pero nunca se podrá poner a nuestra catastrófica II República como modelo para la España de hoy".

    ResponElimina
  4. Gutijaume, no sé si ja has acabat la carrera que estudiaves, però malaguanyat el temps i els diners emprats !
    Fas teues, pel que sembla, les paraules de la que aspira a ser Reina d'Espanya ( Esperanza Aguirre ) amb el seu al·legat antirepublicà que entre altres coses diu que sota la bandera republicana "se despreció al adversario político" i tu, en l'anterior comentari dius que ( als defensors de la república ) " no els vull i com més lluny millor ". No vull dir-te exactament el que penso de les teus paraules, elles mateixes es qualifiquen. De les palles mentals que et fas en relació a punys alçats, cants d'internacional i altres dimonis teus, val més que te'ls tractin altres.
    Ah, entre natros, a Carme Chacón la veus molt en esta iconografia que descrius ? Per altra part, t'has preocupat en saber el programa ? Ni tan sols saps el títol de la conferencia ! Ja te'l dic jo: "Les múltiples crisis i reformes necessàries " Ui, Ui, quina temor ! . I, encara que no en tingui cap responsabilitat ( ni ganes ) explicam per què es pot fer un acte polític al campus de la URV i no es pot fer a la biblioteca.

    ResponElimina
  5. quan dic " tingui cap " volia dir " tinguis ".

    ResponElimina
  6. Veig que t'agrada molt patinar Gutijaume.
    Lo de catastròfica II República no se a qui li atribueixes, ja que està clar qui va fer tot el muntatge per a desestabilitzar-la. I un tortosí, expressament, en va formar part de la conxorxa anti-republicana. Encara te dedicats places i instituts.
    No ens vulgues vendre la història que ens van inculcar a la dictadura. Ens hem fet grans i llegit prou per assabentar-nos de com van anar les coses.
    Visca la III República! Abaix la Monarquia! Es una opció lliure de pensament i obra. Llàstima que alguns no li donen el valor que realment te.

    ResponElimina
  7. Sí, les paraules són de l’article d’Esperanza Aguirre “La República”, que resumeix força bé el que en penso de la II República. Tots sabem història i tots hem llegit el suficient per no tenir que discutir aquí sobre Largo Caballero, la CEDA, els assalts a edificis religiosos i l’escalada de violència. Ximo, considero que la Biblioteca no és el lloc adient per fer un acte polític enaltint els valors d’una República que pocs valors tenia ja de per si. De totes maneres, havent-hi tants llocs, perquè la Biblioteca? Pel nom?

    Per cert “i”, Joaquim Bau fou una brillant personalitat que va fer per Tortosa més que tots els dirigents de la República junts.

    ResponElimina
  8. http://esperanza.ppmadrid.es/la-republica/ Aquí està l'article d'Esperanza Aguirre.

    ResponElimina
  9. Gutijaume,
    --/W\--/W\--/W\--/W\----^^^/W\^^^^----------pitttttttttttttttttttttttttttt.

    ResponElimina
  10. Am el teu permís, Joaquim Bau va ser un conspirador fitxat pel contuberni que va enlairar Franco i va provocar la Guerra Civil. Al principi, com a relacions internacionals.Informat.
    http://ca.wikipedia.org/wiki/Joaquim_Bau_i_Nolla.
    Hi ha més, però no et faré llegir més coses que ofenguen els teus ulls. Només aquesta http://ilercavonia.wikia.com/wiki/Banc_de_Tortosa.
    De les seves obres, no em facis riure, encara queden les restes davant la plaça que se li va dedicar.
    No em facis beure oli tampoc, que prou adulterat va estar, suposadament, no ho dic jo, el que portava el seu nom. I allí estan els sils esperant que algú els hi compre, després de la fallida de Danesa Bau, http://elpais.com/diario/1981/07/30/espana/365292025_850215.html, http://elpais.com/diario/1982/10/02/sociedad/402361216_850215.html , i els solars, que és el que val més diners.
    De vegades, cal aguantar. Punyeta!

    ResponElimina
  11. Per cert, a sant de que diries que Fernango Bau li va vendre el seu xalet, davant del Club de Tennis, a Agustí Roig??????????????

    ResponElimina
  12. Ja organitzarem un acte en honor a la figura de Joaquim Bau i a la Tortosa rica i pròspera, aquella que contactava directament amb Madrid sense passar per Barcelunya i tenia el respecte i admiració de tothom. Sol cal agafar-se el llibre de Panisello – La vida tortosina- i entendre del que et parlo.

    ResponElimina
  13. A este acte cantareu Cara al sol i aixecareu el braç amb la mà estesa i el palmell cap a vall ?. Potser tot això que dius era a costa de no fer el clavegueram a Camarles i La Cava.... Este deu ser el teu model, el del cacic que tot ho aconsegueix. Pos per a tu el teu model tan democràtic. I de llibres tipus " La vida tortosina " se'n podrien fer de qualsevol ciutat del mon i amb les circumstancies polítiques més antagòniques.

    ResponElimina
  14. Gutijaume ets el troll oficial de la Marfanta...ara bé, millor que te busques millors fonts per rebatre els teus arguments que cada cop estan més esbiaixades a l'extrema dreta, amb intel.lectuals del calibre de la Sinoyra Aguirre nem apanayats i tenir més personalitat, abans mai escribies en castellà i estàs agafant un "Rivera style" bastant preocupant, ei que no critico que ho faces, però al menos sigues coherent com altra gent que l'ha emprat en aquest blog i mai ha passat res, per què...perque me sembla que t'agrada tocar molt lo que no sona.

    ResponElimina
  15. En quant al tema de la prohibició, primer dir que se demostra lo caciquisme imperant a Tortosa, en quant se poden organitzar altres actes de cal.libre simil.lar promoguts per altres partits i no passa rer. Lo segon, ara el PSC s'ha fet republicà?pos no se feen fotos los seus jerifaltes en lo Principito i els reis...au va, que no sabeu que fer per a agafar vots, ni sabeu lo que sou, federalistes, sobiranistes...republicans, monàrquics?fent callar als corrents més catalanistes del partit i promulgant un federalisme que no us el creieu, damunt en un gest d'incoherència brutal a la darrera votació al Senat us declareu partidaris del dret a decidir...això és política o marketing mal fet. Ara tots mos apuntarem al carro republicà, me sembla una falta de respecte per a la gent republicana de tota la vida i que molts s'han jugat la pell per defensar aquesta idea.

    ResponElimina
  16. Una república és, avui per avui, i amb els correctius adients, la única forma de govern mig decent. Fora els règims autoritaris, dictatorials, i els aristocràtics, no hi ha res més al panorama. Inclús pels règims més radicalment socialistes tan com pels més liberals.
    Defensar en la més mínima manifestació qualsevol règim polític és d'estar fortament obnubilat i sectaritzat.
    Tanmateix aquest sistema de govern tampoc és perfecte i s'ha de fer tan dinàmic en els seus canvis com la mateixa societat. Tan vigilant dels principis àtics i socials com de la pròpia corrupció interna.
    Feina tenim si un sistema de govern s'autoimposa mantenir les millors premisses del govern de tots per a tots.
    Ara per ara, vist lo vist en els darrers mil·lenis, no hi ha color.
    Així que xeics, no li posem pals a les rodes.
    I qui tingue orelles que escolte.

    ResponElimina
  17. Jo, la veritat, a l'acte del PSC no vaig sentir ni l'himne de Riego, ni cap especial reivindicació de la República. És més, es va dir que és un tema que està obert i que respecte la formula, hi ha opinions diverses. La qual cosa no obsta per recordar, COMMEMORAR -alguns en més orgull i altres en menys- com una època que vas ser estroncada pel feixisme i que no es va deixar desarrolar-se convenientment.
    Respecte les votacions al Senat, Congrés i Parlament, no sé si ho tens del tot repassat, hauriem de parlar dels texts exactes en cada cas i del que es vota, no dels titular d'este i l'altre.

    I ara un "capote" a Gutijaume ( jo soc així ): també vaig està a punt de dir-li alguna cosa pel castellà, però me'n vaig adonar que era una cita literal i que a més estava entre cometes ( de res Gutijaume )

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta