30 d’abril del 2013

El retorn de Canal 9 a les pantalles de les Terres de l'Ebre, més a prop

TERRES DE L'EBRE.- Les televisions de les Terres de l'Ebre podran tornar a sintonitzar Canal 9, més de tres anys després de l'apagada analògica en bona part de les comarques del nord de Castelló, el 14 de desembre del 2009. El primer canal de Televisió Valenciana s'havia pogut veure al territori durant gairebé 20 anys, gràcies al repetidor de Mont Caro. Però amb l'apagada analògica es va deixar de rebre, tot i que altres territoris catalans sí que podien veure Canal 9 i també IB3 a través del segon múltiplex de Televisió de Catalunya (TVC) a la tevisió digital terrestre (TDT), gràcies a l'antic acord de reciprocitat de les emissions de les televisions públiques de Catalunya, la Comunitat Valenciana i Balears. Finalment, aquell acord es va trencar i quan les Terres de l'Ebre ja tenien accés al segon mux de TVC, Canal 9 ja havia deixat d'emetre el seu senyal per al Principat.

Aquest dimarts, el govern català ha aprovat la signatura d'un conveni de col·laboració entre la Generalitat i l'executiu valencià, per fer possible que els canals de Televisió de Catalunya es puguen veure al País Valencià i alhora Canal 9 es puga tornar a sintonitzar a Catalunya. Així, l'acord permetrà que TV3, 324, Super3, 33, Esport 3, TV3HD, TV3CAT s'emetin al País Valencià i que Canal Nou, Canal Nou HD, Canal Nou Dos, Canal Nou 24 i Canal Nou Internacional ho facin a Catalunya. La reciprocitat, però, es farà efectiva quan el govern valencià disposi d'un major espai radioelèctric, que ha de ser concedit pel Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme.

La Llei 7/2010, de 31 de març, general de la comunicació audiovisual disposa, en l'article 40.4, que l'emissió del servei públic de comunicació audiovisual per ones hertzianes terrestres d'una comunitat o ciutat autònoma en una altra limítrofa i amb afinitats lingüístiques i culturals podrà ser efectuada sempre que així ho acordin per mitjà de conveni i existeixi reciprocitat.

El portaveu del Govern i conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha explicat que el govern valencià ha d'autoritzar el conveni i que, una vegada estigui fet, el signaran. "Espero que sigui el més aviat possible", ha reblat Homs en declaracions recollides per l'Agència Catalana de Notícies (ACN). En aquesta línia, ha assegurat que quan hi ha aspectes "per compartir" i "ganes d'entendre's" s'arriba a acords.

Homs veu "raonable" l'argument que el Govern té "més marge" per atendre altres canals perquè disposa de tres múltiplex, a diferència del govern de Fabra, que només en té dos. "Parteixo de la base que la coloració política és la mateixa i ja se'ls havia promès tercer múltiplex que no va acabar sent", ha insistit, valorant com a "actitud positiva" i "compromís" que caldrà veure quin recorregut té. "La predisposició i la voluntat hi és i l'alternativa és quedar-nos com estem i això sí que no té cap recorregut", ha insistit Homs.

El conveni s'emmarca, segons Homs, en la voluntat del Govern de trobar "més espais per compartir" amb el País Valencià, una circumstància que requereix "generositat" per totes dues bandes. Per això, el portaveu ha defensat trobar maneres "de sumar i no de restar" i considera que en el Govern hi són i que també es "detecten" amb la Generalitat Valenciana.

'Comunitat Valenciana' i respecte a la identitat


Per la seua banda, el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha destacat aquest dimarts que l'acord per a la reciprocitat d'emissions entre TV3 i Canal 9 inclou el respecte per part de la televisió catalana del nom 'Comunitat Valenciana' per al territori, així com altres senyes d'identitat recollides en l'estatut valencià. Fabra ha realitzat aquestes declaracions després de presidir l'acte de presentació de la campanya 'El parc del mes' a Peníscola, al Baix Maestrat. El president valencià ha afegit que el respecte "ha de ser bàsic perquè és l'única manera perquè hi hagi acords, el que hi hagi respecte per les dues parts, i tant pel govern de Catalunya com pel nostre hi haurà", ha dit.

Una de les constants de l'executiu que presideix Alberto Fabra ha estat la de supeditar l'acord per a la reciprocitat d'emissions al respecte del nom Comunitat Valenciana, no País Valencià (recollit al preàmbul de l'estatut valencià i nom d'ús freqüent durant les reivindicacions preautonòmiques).

A banda, la denominació de la llengua del territori com a català, i no valencià, així com el mapa del temps que apareix al Telenotícies amb els territoris de parla catalana han estat altres de les qüestions que havien molestat els diversos governs populars al territori.


2 comentaris:

  1. Més pluralitat, més oferta o més contaminació ? . Per no dir intoxicació !
    Allí van començar la carrera les Isabels Durans. Per no parlar de Carlos Dávila ( flagell de lo públic i l'enxufisme i ara a ENRESA de la mà de De Cospedal ) Ah, Josep Puigbó també s'hi trobava molt a gust a Canal 9. I quins debats antiCatalunya.......
    Un tele valenciana que només parlava ( per criticar-lo ) del govern de Madrid, de Zapatero, clar. Al país valencià ( a partir d'ara C.V. ) tot eren alegries i bones noticies, on, com ara s'ha vist, no es parlava ni dels 40 morts del metro. De l'Ebre, quan baixava ple sí, d'aixó sí.

    ResponElimina
  2. Jo faré com intertonteria i la gafe (13), ignorar-les...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta