10 d’abril del 2013

Els menors de 14 anys només podran ser espectadors en les festes tradicionals amb bous

TERRES DE L'EBRE.- El Govern ha aprovat aquest dimarts el reglament que desplega la Llei de regulació de les festes tradicionals amb bous, i que té per objecte el fet de garantir els drets, els interessos i la seguretat dels participants i els espectadors, així com la protecció dels animals que intervenen a l'espectacle. La protecció de menors és un eix fonamental del desenvolupament reglamentari, i és per això que la Generalitat prohibeix la participació de menors de 14 anys als espectacles de festes tradicionals amb bous. Segons el reglament aprovat pel Govern, els menors de 14 anys només podran ser presents a les festes tradicionals amb bous en qualitat d'espectadors.

D'altra banda, es concreta el règim sancionador i es detalla que l'obertura, tramitació i resolució dels procediments sancionadors correspon a la Direcció General d'espectacles i activitats recreatives.  Amb l'aprovació del reglament i l'aplicació de la llei, es pretén disposar d'una ordenació millor sobre aquesta matèria que, respectant les tradicions de diferents municipis, s'inspira en tres principis bàsics: la seguretat de les persones, la conservació i el respecte a les tradicions locals i la protecció dels animals.

El text determina el concepte de tradició en les seues dues accepcions: d'una banda, les celebracions populars que se celebren des de sempre i, de l'altra, les celebracions d'importància especial i rellevant que puguin demostrar el seu valor tradicional. Les darreres tenen un caràcter excepcional i puntual.

Decepció de l'entitat AnimaNaturalis

Per tot plegat, l'organització AnimaNaturalis ha denunciat aquest dimarts que "maltractar toros a Catalunya estarà permès si és tradicional". De fet, ha remarcat que el nou reglament segueix sent un vestit fet a mida dels taurins, i que segueixen existint buits legals quant a a la participació dels menors, el maltractament animal o la celebració d'espectacles privats amb bous. "Des de l'organització AnimaNaturalis ens mostren disgustats perquè no s'ha inclòs cap de les peticions que vam realitzar al Departament d'Interior per a l'elaboració del reglament", han afegit.

"Fa temps que venim reclamant que no es pugui maltractar els toros, estirar-los de la cua, pegar-los puntades de peu a la cara o en el seu cos, i la Generalitat no ha fet cas, sembla que pegar als toros a Catalunya si està permès si és tradicional", ha afirmat Aïda Gascón, directora d'AnimaNaturalis a Espanya i coordinadora de la campanya per la prohibició dels correbous a Catalunya. De fet, AnimaNaturalis assegura que el reglament segueix sent igual d'ambigu en alguns temes, i que no resol la controvèrsia sobre la participació de menors de 14 anys en els bous capllaçats i altres modalitats en què els animals corren pels carrers.

Segons AnimaNaturalis, el reglament és molt clar pel que fa a la prohibició de participació de menors en les places i altres recintes habilitats on se celebren els correbous, ja que prohibeix de manera expressa la mera presència de menors en els espais on es trobin els toros. Però els animalistes afirmen que no deixa clar si es prohibeix també que els menors puguin córrer al costat, davant o darrere dels toros quan es tracta de modalitats com els bous capllaçats, que tradicionalment transcorren pels carrers dels pobles.
"L'ambigüitat del text ens fa sospitar que aquesta temporada hi haurà tants menors corrent darrere dels toros com sempre, i les nostres denúncies no serviran de res", ha ocnclòs.

D'altra banda, segons AnimaNaturalis, aquest reglament tampoc deixa clar el cas de les festes amb bous que empreses privades estan organitzant com a espectacles per a turistes a Alfara de Carles o al delta de l'Ebre. Així, han advertit que el reglament exclou de manera expressa la regulació d'espectacles privats amb bous, tot quedant aquests espectacles en un buit legal. "Aquests espectacles privats no són ni tradicionals, ni semblen tenir cap llei que els reguli, ja que l'article 2 d'aquest nou reglament especifica que el seu àmbit d'aplicació és exclusiva per les festes amb bous que siguin "tradicionals i públiques" deixant així fora de la llei qualsevol espectacle privat amb bous", ha remarcat Gascón.

Imatge ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta