2 d’abril del 2013

Josep Antoni Collazos, nou president del CERE: ‘La mobilització de Flix és un fet sense precedents a la Fàbrica’


FLIX (Ribera d'Ebre).-  El nou president del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, el flixenc Josep Antoni Collazos, ha fet aquest dimarts una valoració molt negativa de la resolució de l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) d’Ercros i del seu impacte sobre el conjunt de la comarca. De fet, el 16 de març passat, la junta directiva del CERE va decidir adherir-se als acords de l’Ajuntament de Flix en contra de l’ERO anunciar per Ercros i en defensa dels llocs de treball. En aquest sentit, Collazos ha remarcat que les persones que es quedaran sense feina són de diversos pobles de la Ribera d’Ebre, i que cal tenir en compte que, a més dels 61 acomiadats i 14 prejubilats, també pot haver-hi una xifra semblant de treballadors d’empreses auxiliars que perdran la feina. Segons Collazos, que també és el responsable de l’arxiu municipal de Flix, els ànims a la població estan molt baixos, ja que l’ERO d’Ercros ha estat un cop molt fort.

Collazos és un dels historiadors locals que ha fet recerca sobre la història de la planta electroquímica de Flix, i va ser l’autor d’un article sobre els tècnics de La Fàbrica en el llibre sobre el centenari que Ercros va editar el 1997. Segons el nou president del CERE, al poble ha fet mal el silenci dels directius de la planta de Flix. Collazos també ha volgut destacar la unitat política i la mobilització social que hi ha hagut a Flix en contra de l’ERO d’Ercros i en defensa dels llocs de treball. En aquest sentit, ha assenyalat que aquesta mobilització marca un abans i un després en la història del moviment obrer a La Fàbrica de Flix. De fet, Collazos considera que, sense aquesta pressió, potser no s’hauria aconseguit rebaixar de 156 a 75 el nombre de persones afectades per l’ERO.

Durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre, Collazos també ha lamentat la ‘mesquinesa’ amb què Ercros va comunicar el nom de les persones afectades per l’ERO, tot penjant un full de paper a la porteria de la Fàbrica. Segons el nou president del CERE, ara Flix ha de seguir endavant i el que més interessa és que el polígon electroquímic no es quede aturat, i que puguen haver-hi inversions d’altres empreses. A més, la descontaminació del pantà de Flix també hauria de contribuir a reactivar l’economia local.

De totes maneres, el nou president del CERE ha advertit que la comarca pot trobar-se amb un fet semblant d’aquí a uns anys, ja que les centrals d’Ascó, com la planta de clor de Flix, també tenen data de caducitat. Per tant, la Ribera d’Ebre i el conjunt del territori tindran un problema greu, si abans no es troben alternatives al tancament de les nuclears.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta