27 d’abril del 2013

La cooperativa de l'Aldea tenia 4,2 milions d'euros en 'factures falses' per simular beneficis

L'ALDEA (Baix Ebre).- L'administrador concursal de la Cooperativa de l'Aldea, Mariano Hernández, ha ratificat davant la jutge de Tortosa que instrueix les diligències prèvies del cas de la Cooperativa de l'Aldea l'existència de factures falses per valor de prop de 4,2 milions d'euros en la comptabilitat de l'entitat entre els exercicis de 2008 i 2011. Segons l'informe que el mateix Hernández va trametre el passat juliol al jutjat Mercantil de Tarragona -que tramita el concurs de creditors-, aquesta facturació fictícia va servir perquè els comptes es tanquessin amb beneficis, quan en realitat haurien d'haver reflectit pèrdues. Els advocats dels imputats en el cas han intentat desvirtuar el contingut del document.

La declaració d'Hernández davant de la jutgessa com a testimoni arran la querella presentada per la Cooperativa contra l'exgerent, Daniel Ferré -en la qual es troben també imputats l'exdirector general de Política Financera, Ferran Sicart, dos inspectors de la Generalitat, l'empresa auditora BDO, el president i dos membres de l'anterior junta rectora, així com els fills i l'excunyat de Ferré-, s'ha centrat en bona mesura en les irregularitats comptables i la presumpta falsedat en document mercantil que posa en evidència l'informe sobre la gestió de l'entitat, immersa en concurs de creditors després de la fallida i el bloqueig dels comptes de la seva secció de crèdit.

L'administrador concursal ha ratificat el contingut del document i ha recordat que entre els exercicis de 2008 i 2011, els gestors de l'entitat van facturar 4,2 milions d'euros "ficticis", "falsos". Així, tot i que anualment s'havien declarat facturacions de 4 milions d'euros, la xifra real només arribava als 1,4 milions d'euros. "Quan no arribaven amb factures es feien amortitzacions que no tocaven. Intentaven quadrar els comptes i que sempre sortís positiu, amb beneficis, perquè així no cridava l'atenció", ha declarat a l'ACN.

El procediment utilitzat era facturar a empreses estrangeres, principalment holandeses i belgues, diferents imports per transaccions inexistents. "Hem sabut que eren falses després de requerir als que apareixen com a clients. Diuen que no saben qui és la Cooperativa, que no hi havia cap relació entre ells. Només podria ser que existís relació amb una", ha detallat. Al tractar-se de factures intercomunitàries, la societat aldeana s'estalviava l'obligació d'abonar l'IVA corresponent.

Per corroborar tots aquests extrems, la titular del jutjat d'instrucció número 1 de Tortosa ha requerit Hernández perquè aporti, en el termini de cinc dies, els documents que acrediten la falsedat de les factures i la inexistència de relacions comercials entre els clients ficticis i la Cooperativa. L'administrador ha tornat a recriminar a la Generalitat que "tenint competències i facultats per a fer-ho" no actués davant les irregularitats que va posar de manifest. "No és normal. És un abandó de funcions claríssim: saps què passa alguna cosa i no fa res. És gravíssim", ha reblat.

En la declaració d'aquest divendres, que s'ha allargat unes cinc hores, han intervingut els advocats de la Cooperativa, com a part actora, així com dels imputats, a excepció dels de la Generalitat, que no han estat presents. Els representants legals d'aquests imputats han intentat "desvirtuar" el contingut de l'informe elaborat per Hernández i qüestionar la veracitat d'alguns aspectes. Per la seva banda, assessors legals de l'entitat, han reconegut que durant la declaració s'ha abordat la qüestió de les factures falses, però l'han limitat únicament a uns onze casos i un import total d'entre 700.000 i 800.000 euros.

Els afectats es mouen

D'altra banda, l'Associació d'Afectats per la Cooperativa de l'Aldea ha aprovat en assemblea i formalitzat, finalment, la seva presentació com a acusació particular en el procediment judicial obert contra Ferré -imputat arran la querella de la nova junta rectora de la Cooperativa per presumptes administració deslleial, apropiació indeguda així com falsedat en balanços, comptes i informes-. 

En total, segons ha indicat el president del col·lectiu, Jordi Gas, un total de 61 persones i empreses han decidit emprendre accions legals. La seva personació a la causa els permetrà accedir a l'expedient, que ja suma uns 5.000 folis, i poder prendre "les accions pertinents per recuperar el màxim d'estalvis possible".

Després d'haver pres declaració als afectats en tandes de 20 persones durant les últimes setmanes, la jutgessa de Tortosa ha citat a declarar com a imputats, el pròxim 2 de maig, els dos fills i el cunyat de l'exgerent de l'entitat. Vuit dies després, el 10 de maig, serà el torn de l'expresident de la junta rectora de l'entitat, José Fernando Falcó; l'extresorer, Joan Benito; i l'exsecretari, Lluís Gilabert.

Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta