25 d’abril del 2013

La Generalitat recapta 10,6 milions d'euros menys en impostos al Camp i l'Ebre

TERRES DE L'EBRE.- La Generalitat va recaptar 10,66 milions d'euros menys en impostos al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre durant el 2012. L'any passat, les arques públiques van ingressar 98,27 milions procedents dels tributs propis i els cedits per l'Estat a la demarcació. Si es compara la xifra anterior amb la del 2011, la diferència és del 9,79%. Aquí, a diferència d'altres territoris catalans -com ara Barcelona i Girona- la recuperació de l'impost sobre el Patrimoni no ha servit per compensar la caiguda de la resta de tributs (sobretot, els que graven el sector immobiliari). En concret, els impostos que graven les hipoteques al registre i els referits a la compra de pisos de segona mà van caure aquí un 14,5%.

L'any passat, al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre, la Generalitat va ingressar 98.271.057,70 euros procedents dels tributs propis i dels cedits per l'Estat. Dins el primer bloc, s'hi troben l'impost sobre grans establiments comercials i el gravamen de protecció civil. Dins del segon, els tributs que fan referència al sector immobiliari, l'impost sobre el Patrimoni, Successions i donacions, i els que es graven sobre el joc.

D'entrada, allò que crida l'atenció de l'estadística de tributs és que la recuperació de l'impost del Patrimoni ha tingut conseqüències clares. La Generalitat va decidir aplicar aquesta figura tributària després que l'Estat la recuperés, i això ha servit per fer caixa. L'any passat, només per aquest concepte a la demarcació es van ingressar 9,50 milions (el 2011, la recaptació va ser gairebé testimonial i va situar-se en 480.000 euros).

Un altre dels impostos que ha augmentat la recaptació -i molt- ha estat el de grans establiments comercials. En aquest cas, però, les raons s'han de buscar en el terreny judicial. I és que aquest tribut es trobava recorregut des del 2001 pel govern estatal (aleshores, en mans del PP).

El juny del 2012, però, el Tribunal Constitucional (TC) va fallar a favor de la Generalitat, i això ha permès tornar-lo a ingressar. En concret, a través d'aquest impost, les arques públiques catalanes van ingressar 1,84 milions procedents del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre (l'exercici anterior, havien estat 104.500 euros).

No compensen les caigudes

A la demarcació de Tarragona, però, l'augment de recaptació derivat d'aquests dos tributs no ha servit per compensar la caiguda que han registrat la majoria d'impostos. De fet, d'un any per l'altre, al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre la caiguda global s'ha situat en un 9,79% (passant dels 108,93 milions del 2011 als 98,27 de l'any passat).

El territori, doncs, com també passa a Lleida, porta anys encarrilant caigudes consecutives de recaptació (de fet, d'ençà que va començar la crisi). Això, però, no ha passat en altres zones del país -com ara Girona o Barcelona- on l'impost sobre el Patrimoni i el de grans establiments comercials han capgirat la tendència i han fet incrementar la recaptació.

La crisi continua passant factura

L'explicació del per què s'ha d'anar a buscar, sobretot, en aquells impostos que graven el sector immobiliari. I és que al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre, més de la meitat de la recaptació global la continuen acaparant els tributs que fan referència directa a la construcció, que continuen caient. En concret, els ingressos per Actes Jurídics Documentats (que grava les hipoteques al registre) i Transmissions Patrimonials (referit, entre d'altres, a la compra de pisos de segona mà).

L'any passat, a la demarcació, el Govern va recaptar 54,67 milions per aquests tributs. El 2011, van ser-ne 63,93 (la qual cosa suposa una caiguda del 14,5%). Aquest 2013, quan es tanqui l'any, el percentatge podria ser encara més gran (i és que, a partir del gener, l'executiu estatal ha eliminat les deduccions en renda per a habitatge habitual).

Però aquests no són els únics impostos que cauen en recaptació. També ho fan aquells referents al joc, que passen de 21,16 milions el 2011 a 16,94 el 2012. Reflex, doncs, que arran de la crisi la gent es gasta menys diners en casinos, rifes i màquines escurabutxaques.

Per últim, els altres tributs que també baixen en recaptació són els de Successions i Donacions (que passen de 22 milions a 13,64).

A tot Catalunya, la Generalitat va ingressar 1.890,57 milions procedents dels tributs propis i els cedits per l'Estat. Si es compara la xifra anterior amb la del 2011, la diferència és del 6,78%.

La taxa turística entra en joc

A partir de finals de l'any passat, la Generalitat va començar a recaptar la nova taxa turística. L'impost el paga tothom qui s'allotgi en un establiment (excepte els menors de 16 anys i els qui contracten programes de l'IMSERSO). El tribut va en funció de la categoria dels allotjaments (hotels, apartaments o càmpings) i també de la zona de Catalunya. S'estén entre els 45 cèntims i els 2,25 euros diaris.

El nou impost va entrar en vigor l'1 de novembre, coincidint amb el pont de Tots Sants. Com que el Govern el cobra trimestralment, però, encara no s'ha comptabilitzat dins l'estadística del 2012. Tot i això, les darreres dades de recaptació -corresponents al mes de febrer del 2013- indiquen que arreu de la demarcació s'han cobrat 104.424,65 euros per aquest tribut (arreu del país han estat 2,8 milions).

Via ACN
Imatge Generalitat de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta