1 d’abril del 2013

La persistència de la riuada de l'Ebre obliga l'Idece a ajornar l'inici de la campanya de navegació

TORTOSA (Baix Ebre).- Finalment, l'abundant cabal del tram catalaà de l'Ebre ha impedit, per motius de seguretat, que durant aquetes vacances de Setmana Santa pogués començar amb normalitat la campanya de navegació fluvial. Per tant, no s'han complit les previsions de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece) que a partir de dijous passat el cabal de l'Ebre baixaria dels 800 metres cúbics per segon, i això ha obligat a ajornar l'inici de la campanya de navegabilitat. De fet, ara mateix continuen baixant gairebé 1.300 metres cúbics per segon al pas del riu per Tortosa. "És impressionant, un rècord històric", ha constatat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) el director de l'Idece, Jordi Borràs. En aquest sentit, l'any passat es va donar just l'escenari contrari: la falta de cabal.

"L'any passat estàvem pendents pel poc cabal i, en canvi, enguany el riu porta aquesta quantitat d'aigua tan continuada, superant els 1.000 metres cúbics per segon durant gairebé tres mesos", ha destacat Borràs. "No s'havia vist mai, porto molts anys navegant i mai m'havia trobat en aquestes circumstàncies, et pots trobar en què algun dia puntual baixa més aigua, però crec que això és un rècord dels últims cinquanta o seixanta anys", ha afegit el director de l'Idece.

L'obertura del pas d'embarcacions per la resclosa de l'assut de Xerta i Tivenys marca des de fa anys l'inici de la temporada de navegabilitat al riu Ebre. De fet, la incertesa de poder dur a terme l'operació per Setmana Santa, davant l'elevat cabal del riu, es va mantenir fins a darrera hora, tot i que dimarts passat es va anunciar que el riu podria obrir-se a la navegabilitat.

La resclosa, per tant, es manté tancada i també els 22 embarcadors que hi ha al llarg de la via navegable. Jordi Borràs estima que tots, o si més no, la immensa majoria, estan inoperatius. L'Idece, com a organisme responsable de gestionar la via navegable, no pot prohibir l'activitat al riu -no té serveis de vigilància-, i es limita a no recomanar-ne la pràctica per motius de seguretat. Adverteix a les diferents empreses del sector, i fa un avís a través de la seua pàgina web. 

Aquest dilluns de Pasqua al migdia, segons dades en temps real que facilita la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, es registraven 1.228 metres cúbics a Ascó i 1.286 a Tortosa. D'altra banda, continuen les maniobres de desguàs als pantans de Mequinensa, amb 1320m3/s, Riba-roja 1210m3/s, i Flix 1230m3/s, segons han confirmat fonts de Protecció Civil. A més, el pantà de Riudecanyes, al Baix Camp, en aquest moments no es troba sobreeixint. 

Les previsions apunten que en qüestió de setmanes el cabal del riu decreixi per sota dels 800 metres cúbics i es pugui donar inici a la campanya. "Estem satisfets per com baixa el riu, està magnífic, i malgrat que es veu afectada la pràctica nàutica, és molt bo per a les algues, la mosca negra, la vida del riu i del propi delta", ha subratllat a l'ACN el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès. "Un cop s'obri, per al navegant serà tot un plaer", ha conclòs.

Més de 30.000 navegants en la darrera temporada

La crisi econòmica no ha afectat la navegació pel riu Ebre, i la darrera temporada ha augmentat el nombre d'usuaris de la via navegable. Durant aquest passat 2012, la desena d'empreses dedicades a l'activitat van registrar un 2% més d'usuaris, arribant als 30.700, en 3.120 embarcacions i més d'11.000 piragües. 


1 comentari:

  1. I esperem que passe lo desglaç, que enguany hi ha moltíssima neu. Tot apunta a un record hídric a l'Ebre. En hora bona sigue!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta