16 d’abril del 2013

La retallada dels ajuts podria duplicar el cost de les assegurances al sector dels cítrics

TORTOSA (Baix Ebre).- La retallada dels ajuts estatals a les assegurances als cítrics -així com la previsible disminució de l'aportació de la Generalitat i l'increment de la producció previst-, suposarà per als productors de les Terres de l'Ebre un encariment de fins a més del doble del cost actual de les pòlisses per la campanya d'aquest 2013. El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) ha denunciat que, amb aquest panorama, molts productors no podran enguany contractar les assegurances. Segons recorden, les pòlisses actuen com a salvaguarda econòmica per garantir la competitivitat del sector, continuïtat de les explotacions i la renda familiar, davant la vulnerabilitat de la producció davant les inclemències meteorològiques.

La reducció en un 19% de la subvenció que aporta l'Entitat Estatal d'Assegurances Agràries (Enesa) per aquest 2013 -que preveu aportar 144 milions d'euros després de passar dels 289 de fa dos anys als 246 de l'any passat- ha disparat les alarmes entre el sector citrícola català perquè també condicionarà l'import que hi destina el Departament d'Agricultura, que podria retallar, per la seva banda, un 5% addicional.

D'entrada, ha explicat el responsable nacional del sector dels cítrics d'Unió de Pagesos, Carlos Roig, això suposarà automàticament un encariment d'entre el 50 i el 60% del preus de les pòlisses. Amb la retallada també del Departament, la modalitat més contractada -amb una producció assegurada de 190.000 quilos- passarà de rebre del Departament 556 euros respecte els 1.260 de l'any passat.

A aquests condicionants s'afegeix el fet que la producció prevista per aquesta pròxima campanya -un dels principals factors a l'hora de calcular els preus- s'incrementi notablement respecte l'anterior -entre un 50 i un 100%-, disparant el cost total fins el "doble o més". "Com pot ser que una reducció del 19% de la subvenció es tradueixi al pagès un increment tant alarmant de la pòlissa?", es pregunta Roig, qui recorda que, malgrat aquestes xifres, el Ministeri arribarà a "estalviar la meitat" en aquest concepte.

Per aquest motiu, el sindicat ha exigit a les administracions en general i al Departament en concret que mantingui el suport a les assegurances agràries, tal i com va assegurar el conseller Josep Maria Pelegrí fa pocs dies des de Tortosa. "L'any passat ja es va perdre molta contractació i, enguany, això pot ser brutal amb el perill que això suposa", ha afegit el dirigent sindical, que alerta d'un possible ensorrament del sector si, en aquest context, es produeixen fenòmens meteorològics que arruïnin la collita.

Segons recorda el sindicat , a diferència d'altres zones de producció de fruita a Catalunya, on es protegeixen de pedregades amb xarxes especials, la singularitat del territori, que sol patir forts vents -a banda dels possibles efectes de tempestes, calamarsades o inundacions-, condiciona de forma extrema la necessitat de contractar assegurances que "garanteixin la continuïtat de l'explotació" i les rendes familiars dels pagesos. Una situació que pot afectar empreses, cooperatives -que han vist com s'elimina la prima per contractació conjunta dels socis- i els mateixos pagesos.

"No és just: quan vas a trucar a l'administració perquè t'indemnitizin et diuenn que has d'assegurar", s'ha queixat el coordinador a les Terres de l'Ebre d'UP, Joan Montesó. "Com puc anar al mercat si no tinc assegurança o altres països tenen mà d'obra més barat? Això és dumping. A Europa les regles del joc cauen. Seran al final les finques propietat dels bancs i caixes? Això vol l'administració?", ha inquirit, tot exhortant l'administració perquè prioritzi el destí de les despeses i el perjudici que aquesta situació pot suposar, específicament, per al camp ebrenc. "L'administració ens deixa amb el cul a l'aire", sentencia.

En el global del sector agrari i ramader, l'encariment d'aquestes pòlisses, sosté UP, pot arribar a un 800% segons els casos. La caiguda de contractacions per l'encariment, de fet, ja s'hauria començat a notar enguany en sectors més primerencs, com la cirera, on s'ha quedat en un 50% respecte la passada campanya.

Montesó ha exigit a les administracions i dirigents polítics del territori a donar respostes per fer front a la situació del sector. En el cas del cítrics, a més, i segons ha recordat, les liquidacions se situen en 01,0 euros el quilo aquesta campanya, situant la seva rendibilitat al límit, i que els productors no han cobrat d'Agricultura el Pla de Reconversió pendent des del 2009. El sindicat ja ha anunciat que convocarà en breu una assemblea del sector cítrics i ha criticat que el Departament no convoqui "des de fa temps" la Taula Sectorial per tractar aquestes qüestions.

Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta