10 d’abril del 2013

Les Terres de l'Ebre només podran construir masets o casetes de camp de fins a 40 metres quadrats

TORTOSA (Baix Ebre).- Dos anys després d'un primer intent de posar ordre en la construcció de 'masets' o casetes de camp a les Terres de l'Ebre, la direcció general d'Urbanisme prepara un nou pla director per regular i limitar la seua proliferació. La normativa, que ha estat presentada ja als consells comarcals del territori perquè puguen fer-hi les seues aportacions, preveu autoritzar només la construcció de masets de fins a 40 metres quadrats de superfície. I això, sempre que els propietaris de les finques acrediten posseir una primera residència al territori. A més, només podran construir un únic maset o caseta de camp, encara que tinguen més d'una finca. A banda, les finques hauran d'estar treballades agrícolament. Sobre aquesta base, Urbanisme preveu ordenar una part important de les 70.000 construccions en sòl no urbanitzable preexistents al territori; concretament, els habitatges irregulars, que podrien ser objecte d'enderroc.

Aquesta xifra total d'edificacions en sòl no urbanitzable -que inclou, a més dels masets, habitatges, granges o magatzems agrícoles, una part dels quals dins de la legalitat- ha estat qualificada d'"alarmant" pel director general d'Urbanisme, Agustí Serra. Per això, i a partir del Pla director urbanístic (PDU) de les construccions agrícoles tradicionals de les Terres de l'Ebre -que es redacta des de l'any passat-, la Generalitat ha anunciat que intentarà posar ordre en el garbuix urbanístic generat per la construcció massiva d'habitatges de primera i segona residència en zones agrícoles no urbanitzables; en alguns casos, a partir de casetes de camp.

La nova normativa, després que la proposta del Govern anterior no s'acabés aprovant i que, ara, el director general aspira a consensuar amb l'administració local del territori, reconeix també el paper lúdic i d'esbarjo d'aquestes construccions tradicionals, més enllà del seu originari ús agrícola, en la línia del reconeixement de la "singularitat" d'aquest fet tant a les Terres de l'Ebre com a la Vall d'Aran. Un reconeixement que assumia la modificació de la recent llei d'Urbanisme, dins de l'aprovació de les lleis Òmnibus.

Per això, preveu que es puguen construir noves casetes de camp complint uns requisits concrets: edificacions d'una planta i un màxim de 40 metres quadrats; que el propietari dels terrenys -mínim dos hectàrees- acredite registralment posseir una primera residència al territori; i que cada propietari només en pugui aixecar un, tot i que disposi de més d'una finca.

D'entrada, no es requerirà que el promotor d'aquestes construccions es dedique a l'activitat agrícola -"som conscients que la realitat actual és una altra i no es vincula a l'activitat agrària, que es fa amb dedicació parcial"- però sí que requerirà que la finca estiga treballada. Malgrat això, Urbanisme només es limitarà a definir l'aspecte extern de la caseta -els materials o les estructures addicionals com els porxos-, més enllà dels usos interiors.

Tot plegat, ha precisat Serra, ha d'evitar que aquestes construccions es converteixin en primer habitatges o xalets de segona residència. El pla director, a més, preveu que els masets preexistents de més de 60 metres quadrats de superfície puguin tenir altres usos alternatius. En el cas, però, que es tractin de construccions fora de la legalitat, també tindran l'oportunitat de poder-se adequar a la normativa.

Fora de l'ordenament i enderrocs

"La resta estan fora de l'ordenament", ha sentenciat Serra. Sobre el paper, això pot significar l'obertura d'expedients de disciplina urbanística a diversos milers de construccions il·legals. Sense precisar quants se'n troben en marxa en aquest moment al territori -denúncies, habitualment, interposades per Agents Rurals, Fiscalia, Mossos d'Esquadra, ajuntaments o veïns-, ha explicat que molts propietaris opten per l'enderroc voluntari per estalviar-se el 80% de la sanció. Segons ha precisat, recentment s'han adjudicat diversos concursos per fer efectius els enderrocs de diversos habitatges al territori.

Es tracta, però, segons ha reconegut, d'un procés lent i feixuc, però que pot acabar suposant l'enderroc. "Volem fer-ne seguiment i control exhaustiu però, abans, havíem de crear la norma. Un cop consensuada i aprovada, serem conseqüents", ha anunciat el director general, tot reconeixent que durant els últims deu anys "no hi ha hagut rigor" a l'hora d'"acompanyar" els ajuntaments en la seua tasca de fer complir la legalitat urbanística, a més dels múltiples canvis legals. "Hem demanat als ajuntaments que siguin proactius", ha subratllat.

De moment, però, el Pla director es troba encara en fase de redacció, durant la qual les administracions locals podran presentar els seus suggeriments que seran analitzats i valorats per la Direcció General. "Ha tingut una acollida satisfactòria", ha assegurat Serra, que treballa amb la previsió que la Comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre (CUTE) la puga aprovar de forma inicial cap al mes de juliol. Com a pla director, la normativa es trobarà i prevaldrà sobre els planejaments municipals. "Per primera vegada les administracions locals i la Generalitat ens posem d'acord per regular urbanísticament els masets", ha destacat.

Via ACN

2 comentaris:

  1. i si ets alcalde podras requalificar els terrenys per ferte el xalet ..y despres tornar a recualificarlos ???

    ResponElimina
  2. Molt simple: En general, una bestiesa. Objectivament, per a la zona, pitjor que el PHN

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta