22 d’abril del 2013

L'IEC atorga el premi Catalunya d'Urbanisme 2013 al projecte de rehabilitació del barri de Sant Jaume de Tortosa

TORTOSA (Baix Ebre).- L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha atorgat el Premi Catalunya d'Urbanisme 2013 al projecte de rehabilitació del barri de Sant Jaume, al nucli antic de Tortosa, dissenyat pel despatx Jornet, Llop, Pastor SLP Arquitectes. El premi es lliura aquest mateix dilluns, a la seu de l'IEC, en un acte que comptarà amb l'assitència dels arquitectes premiats. Recollirà el guardó Sebastià Jornet, acompanyat de l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, de la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Meritxell Roigé, i del director de l'INCASOL, Damià Calvet.

El projecte de rehabilitació del barri de Sant Jaume ha resultat guanyador entre un total de deu candidatures presentades. El jurat, format per professionals de prestigi, majoritàriament arquitectes, ha acordat per unanimitat atorgar aquest guardó al projecte de rehabilitació del barri de Sant Jaume "pel seu interès en la cohesió social, emmarcat en un urbanisme necessari i d'emergència, que aposta per la intervenció i la regeneració urbana d'un barri central amb valors arquitectònics, arqueològics, culturals i ambientals". En un àmbit més general, el jurat ha considerat en l'edició d'enguany "especialment valuosos els projectes que intervenen en la ciutat construïda i que fan una aposta per la protecció del patrimoni, per una mirada interior de la ciutat, i per la regeneració i rehabilitació urbana".

L'equip format pel despatx Jornet, Llop, Pastor SLP Arquitectes va guanyar el 2009 el concurs per a la rehabilitació integral del barri de Sant Jaume, d'un total de set propostes, en una actuació fruit de la col·laboració entre l'INCASOL i l'Ajuntament de Tortosa. L'arquitecte Sebastià Jornet planteja la seua actuació partint de la base de l'esponjament del barri, amb la creació d'un nou vial entre la Catedral i la plaça Immaculada, la construcció d'una plaça de nova planta i d'un equipament públic. Es tracta, segons Jornet, "d'un projecte per fer que el barri torni a ser un lloc per viure-hi".

El futur barri de Sant Jaume, d'acord amb aquest projecte, tindrà al voltant de 180 habitatges, la meitat dels quals seran de nova construcció i la resta seran rehabilitats. La superfície total d'actuació és aproximadament d'unes 1,7 hectàrees. L'INCASOL i l'Ajuntament de Tortosa, propietaris de la major part dels habitatges, van finalitzar les tasques d'enderroc i desenrunament de tot l'àmbit, deixant els terrenys a punt per a la futura rehabilitació del barri.

2 comentaris:

  1. Enhorabona, un premi per a un projecte que de moment s'ha traduït en tombar cases en mal estat de conservació (la única part del projecte amb una mica de lógica) deixant uns bonics forats enrunats a mode de Beirut o Sarajevo desde fa dos o tres anys i ja està, i ja està, ni actuacions arqueològiques, ni preservació de posibles elements arquitectònics o urbanístics singulars eliminant la imprompta medieval del barri,sense que se'n parle de la avinguda i plaça de nova planta. No he vist el projecte però me fa por que facen cases com les que hi han vora la catedral, darrera del col.legi de Remolins...de moment el senyor Bel de construir res de res..

    ResponElimina
  2. Com dius, saberut, i al poble ja li diran quan estigue fet. Si es fa, que és molt poc probable.
    Això es can pixa!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta