4 d’abril del 2013

Malestar a l'Ebre per la decisió de Catalunya Ràdio de prescindir dels corresponsals al territori

TERRES DE L'EBRE.- Els actuals corresponsals de Catalunya Ràdio a les Terres de l'Ebre, els periodistes Josep Baubí -a la imatge-, Sofia Cabanes i Vera Talarn, deixaran de treballar per a la 'ràdio nacional de Catalunya' a partir de l'1 de maig. Així els ho va comunicar la direcció de l'emissora aquest dimecres a través d'un correu electrònic, un cop que Catalunya Ràdio ha informat als treballadors de l'emissora pública que a partir d'aquesta data deixarà de comptar amb els corresponsals territorials que no formen part de la plantilla pròpia i dels 'freelance'. La decisió de la direcció de Catalunya Ràdio, una mesura que afecta una trentena de professionals d'arreu del país, ha provocat una important mobilització de protesta a través de les xarxes socials, tant a Facebook com a Twitter, amb l'etiqueta totssomcatradio.

Per exemple, alguns dels missatges a Twitter en contra de la mesura anunciada per Catalunya Ràdio han estat de la primera secretària del PSC a les Terres de l'Ebre, la periodista Núria Ventura. La també diputada socialista ha lamentat el silenci dels dirigents de CiU al territori, i ha recordat la llarga trajectòria professional d'alguns dels periodistes afectats per l'ajust de personal a Catalunya Ràdio.

El cas recorda la decisió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) de rescindir els contractes amb les productores que feien les feienes per a TV3 a les Terres de l'Ebre, a la Catalunya Nord i a l'Alt Pirineu, per finalment passar a cobrir els territoris amb personal propi i en col·laboració amb la Xarxa Audiovisual Local (XAL). Segons va avançar dimecres mateix Aguaita.cat, els corresponsals afectats per la retallada havien rebut un missatge comunicant el comiat en els següents termes: "Per raons d'ajustaments econòmics i operatius, a partir del pròxim 1 de maig, Catalunya Ràdio SRG SA deixarà de comptar amb les col·laboracions que, amb caràcter esporàdic, vostè venia prestant com a periodista "freelance" i que consistien en la realització de cròniques sobre esdeveniments d'actualitat informativa relatives a territori". En el cas de Baubí, que porta gairebé un quart de segle vinculat a l'emissora, el 'caràcter esporàdic' de l'argument utilitzat per la direcció de la cadena dóna una idea de les contradiccions de la mesura, ja que la xarxa de col·laboradors era el que havia fet de Catalunya Ràdio una emissora implantada en tots els territoris del país i un model de referència.

Per la seua banda, Comunicació 21 ha assenyalat que la mesura afecta una trentena de corresponsals i col·laboradors de Catalunya Ràdio arreu del país. "La seva tasca serà assumida per treballadors de la plantilla en el marc d’una reorganització del desplegament territorial. En concret, la direcció de la ràdio pública establirà nous centres territorials als Pirineus, la Catalunya Central i les Terres de l’Ebre amb periodistes de l’emissora que tindran dedicació plena, i reforçarà amb “més efectius” el de la Val d’Aran i les delegacions de Girona, Lleida i Tarragona", afirmen en aquest mitjà. Comunicaió 21 conclou que "Catalunya Ràdio cobreix la informació local i comarcal “parcialment” amb periodistes freelance que cobren 17,5 euros la peça, un preu que s’havia reduït els darrers anys. A partir de l’1 de maig, prescindirà d’aquests professionals autònoms i utilitzarà recursos humans propis, per a la qual cosa obrirà un procés entre la plantilla perquè es presentin candidatures per ocupar les vacants a les diferents delegacions i centres territorials".

Per la seua banda, el comitè d'empresa de Catalunya Ràdio ha acusat la direcció de "liquidar" el model de l'emissora. En la mateixa línia, la plantilla de Catalunya Ràdio s'ha mobilitzat aquest dijous en defensa dels corresponsals autònoms.

1 comentari:

  1. Tota la vida jugant a ser convergent i mira com t'ho paguen...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta