14 d’abril del 2013

Optimisme entre els productors de mel del Perelló després de dues campanyes de pèrdues

EL PERELLÓ (Baix Ebre).- Els apicultors del Perelló, el principal municipi apícola de Catalunya, confien en què aquesta campanya siga bona, després que en les darreres dues van perdre fins a un 70% de la producció a causa de les extremes sequeres. Enguany, tot i que el fred tardà tampoc hi ajudarà, es preveu que la producció puga superar els 300.000 quilos de l'any passat. Els preus també es mantenen des de fa anys, a causa de la crisi. La mel del Perelló i també l'oli de la DOP Baix Ebre-Montsià s'han pogut tastar i comprar aquest cap de setmana en la Fira Abril que se celebra a la població del Baix Ebre des del segle XIX. La mostra organitza diversos concursos, entre els quals es pot guanyar el consum d'oli de tot un any o el pes d'un mateix en quilos de mel.

Com ha explicat Lluís Casanova, un dels apicultors del Perelló i membre de la Cooperativa Apícola Tarragonina, la campanya de 2013 continua arrossegant les conseqüències de les sequeres dels dos últims anys que tantes pèrdues van suposar per als productors de mel. "Enguany serà una campanya irregular i complicada perquè, tot i que ha plogut, hi ha molta vegetació que ha mort en els dos últims anys, no ha florit, i no tenim excés de flors", ha explicat. Tampoc la climatologia de la primavera, amb pluges i bastant fred, no ha ajudat a aprofitar les primeres floracions. Es calcula que en aquest inici de la campanya s'ha perdut un 70% de la producció en comparació a una temporada normal.

Tot i així els apicultors del Perelló, que produeixen un terç de la mel de Catalunya, es mostren optimistes i preveuen que aquest 2013 es superaran els 300.000 quilos de mel produïts l'any passat. "Encara ens queden moltes floracions i esperem que els resultats finals siguin millors", ha apuntat Casanova. L'apicultor ha explicat que la seva activitat demana hiverns freds i plujosos seguits de primaveres més aviat seques, tot el contrari del que ve passant en els últims anys.

Tot i així les pluges d'aquests últims mesos són ben rebudes pels apicultors perquè podran ser molt beneficioses per a les properes campanyes. "La pluja sempre és bona perquè ajuda a recuperar la vegetació que es pot aprofitar l'any que ve", ha explicat Casanova. La qualitat de la mel segueix sent "excepcional" i els preus fa uns anys que es mantenen, sobretot per ajustar-se a l'actual crisi econòmica que també afecta el consum. Aquest cap de setmana a la Fira Abril del Perelló es pot comprar mel de romaní, la més característica del territori, per sis euros el quilos o una mica més barata la mel de mil flors o la de muntanya, aquesta darrera cada cop més reclamada pels consumidors.

La Fira Abril del Perelló data del segle XIX i tot i promocionar la mel i l'oli és una de les fires multisectorials més importants de les Terres de l'Ebre. Més de 120 expositors han omplert els dos pavellons i els exteriors de la mostra. Entre els actes més èxit de la fira han destacat el concurs de mel, on hi participen apicultors d'arreu d'Espanya i els concursos amb què es premia els visitants que compren mel o oli i que participen en diversos sortejos on poden arribar a guanyar el consum d'oli de tot un any o el seu pes en mel. Com han destacat els apicultors la mostra ajuda a promocionar la mel, explicar-ne les varietats i difondre un professió poc coneguda com és l'apicultura.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta