9 d’abril del 2013

Rasquera aprova divendres la moció perquè la regulació de la marihuana siga un tema de país

RASQUERA (Ribera d'Ebre).- Un any després de la consulta veïnal que va aprovar tirar endavant el projecte de plantació de marihuana al municipi, paralitzat posteriorment pels tribunals, el ple de l'Ajuntament de Rasquera té previst aprovar aquest divendres al vespre una moció reclamant als ajuntaments catalans i al Parlament l'obertura del debat per regular el conreu i el consum medicinal del cànnabis. Decidit a reafirmar la validesa del projecte, el consistori ha demanat a Fiscalia que arxivi les diligències informatives obertes en considerar que, després d'un any, ja han caducat. El ministeri públic, en canvi, sosté que en aquests casos no hi ha establert un termini de temps concret per resoldre.

La proposta de l'equip de govern d'ERC es concreta en la demanda de la creació d'una "comissió d'experts" al Parlament de Catalunya perquè iniciï, en la mateixa línia que en aquests moments fa el País Basc, el debat sobre la regulació del conreu del cànnabis i el seu consum, "des del vessant de la salut i la prevenció de riscos", segons ha precisat l'alcalde rasquerà, Bernat Pellisa. "És una moció assumible per tothom", apunta, tot recordant que també ha instat el grup de CiU, a l'oposició, a contribuir-hi.

Pellisa, qui ha reiterat la seua anunciada intenció d'abandonar l'alcaldia el proper 14 de juny, considera que en el moment actual de crisi econòmica i de falta de recursos als ajuntaments aquesta regulació podria permetre treure l'activitat al voltant del cànnabis de l'economia submergida i convertir-la en "elements de l'economia real". Per això, proposa crear una xarxa de municipis i poder fer força conjuntament i oferir suport mutu. "Els ajuntaments que tenen voluntat i treballen amb associacions s'han de treure la màscara", subratlla, tot recordant que moltes de les entitats d'autoconsum "planten amb la connivència" de les autoritats municipals. 

"Hem de buscar alternatives. És moment de reafirmar el que hem fet. El debat està ja prou madur perquè es pugui fer al Parlament", resumeix l'alcalde, convençut de la vigència i de la validesa del projecte de plantació al municipi -aprovat en la consulta veïnal amb 57% dels vots-, que a través de la signatura d'un conveni amb l'associació d'autoconsum ABCDA havia de permetre nodrir econòmicament el pla anticrisi municipal.

La continuïtat efectiva o no de la plantació, però, continua en mans dels tribunals. El consistori confia en una propera resolució del contenciós administratiu presentat per l'Estat i, recentment, ha reclamat a la Fiscalia Antidroga que arxivi les diligències informatives obertes a finals del passat mes de març per considerar que hauria ja exhaurit el termini previst per resoldre.

Fonts del ministeri públic consultades per l'ACN han apuntat, en canvi, que, a diferència de les diligències d'investigació d'un possible delicte -que disposen d'un termini de sis mesos prorrogable sota autorització del Fiscal General de l'Estat-, la investigació al voltant del cas de Rasquera, com a diligències informatives, no té prefixat cap límit temporal màxim per a la seva resolució. Malgrat això, Fiscalia manté que continua treballant en el cas amb voluntat de resoldre'l "al més aviat possible".

Més enllà del procediment, Pellisa ha demanat al fiscal un "pas endavant" perquè emeti el seu informe i planteja la petició municipal com una tàctica més de reafirmació. "És una tàctica del sistema: quan les coses cauen en l'oblit no les recorda ningú. Estem en una posició molt defensable. No hem comès cap irregularitat. Tenim voluntat de progrés, de consens i de parlar. Potser no volen parlar ells. Serà el seu problema. El del moviment social i la gent és un altre", ha tancat.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta