4 d’abril del 2013

Tortosa dedicarà els últims diners del Pincat a la reforma del carrer Montcada i la plaça Montserrat

TORTOSA (Baix Ebre).- El Pla Integral del Nucli Antic de Tortosa (Pincat), un conjunt de projectes per valor de 18,9 milions d'euros a través dels ajuts de la Llei de Barris, sobrepassa ja el 80% d'execució. L'Ajuntament de Tortosa ha anunciat aquest dijous que preveu completar les actuacions durant el proper 2014, amb la finalització del centre obert de Sant Francesc, el Parc del Castell, la plaça Nova del Garrofer i el carrer Progrés, així com l'execució de la rehabilitació del carrers Montcada, Bonaire i la plaça de Montserrat. Per aconseguir l'objectiu, però, el consistori confia a rebre aviat els prop de 4 milions d'euros que li deu la Generalitat, ja que el govern català es fa càrrec de la meitat de la inversió prevista.

El Pincat ha necessitat, fins aquests moments, dues pròrrogues -de 2010 a 2011 i de 2012 a 2014- afegides al període inicial d'execució -de 2006 a 2009- per poder continuar avançant fins la seva materialització. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha explicat aquest dijous que, en aquests moments, dels 18,9 milions d'euros d'inversió total prevista se n'han executat ja 15,77 milions. És a dir: un 83,45%. Uns 2,62 milions -13,84%- en projectes es troben "en procés", i 512.000 euros -un 2,71%-, encara s'han d'iniciar.

Tot i que el consistori ha pogut "acumular" fons provinents de les baixes de licitació de les obres en marxa per poder endegar els nous projectes, Bel ha reconegut una paralització dels projectes pendents davant la manca dels diners compromesos per la Generalitat. Així, les arques municipals no només han hagut de fer front al 50% de la inversió total, sinó que també han hagut d'aportar la meitat del que, fins ara, hauria d'haver pagat l'administració catalana, que deu prop de 4 dels 8 milions d'euros de la seua meitat.

En aquests moments, les obres que es troben en marxa són, principalment l'edifici del centre obert Sant Francesc, amb un pressupost d'1,3 milions d'euros i executat en un 64%. Una obra que el consistori volia finalitzar abans d'arranjar el carrer amb el mateix nom, i que ja ha estat adjudicada. També el Parc del Castell, pendent d'expropiacions per 900.000 euros, obra de Josep Camps i amb la participació de 20 arquitectes diferents. D'altra banda, la plaça Nova del Garrofer i el carrer Progrés també es troben a punt d'iniciar-se.

En canvi, encara en procés de redacció per part dels serveis tècnics municipals es troba el projecte conjunt dels carrers Montcada, Bonaire i la plaça de Montserrat. Una obra per a la qual l'Ajuntament havia demanat finançament addicional del Pla d'Acció Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona, i que Bel aspira a finalitzar durant enguany i l'any vinent, davant la previsió de posada en marxa de l'aparcament de Montcada i l'inici de les obres de l'edifici de les delegacions del Govern, cap al 2015.

Aquestes obres, segons ha remarcat l'alcalde, han de permetre també continuar impulsant la rehabilitació de façanes i edificis de la zona. En aquest sentit, el Pincat preveia ajuts per valor de 227.000 al llarg de la seua execució, dels quals se n'han certificat ja 133.000 euros. En el cas del 2012, els 62.000 euros de subvenció per a dotze projectes haurien generat una repercussió econòmica total d'uns 500.000 euros. "Per les quantitats aportades els efectes són importantíssims. Quan arrangem un carrer i les cases del voltant s'arreglen, el canvi és espectacular", ha assenyalat, tot avançant que la xifra total d'ajuts es pot acabar augmentant.

Bel, d'altra banda, ha defensat les lloses de pavimentació utilitzades en els projectes del Pincat, una de les qüestions més controvertides de les actuacions, atès que ja han hagut de ser objecte de múltiples reparacions pocs després de la seva estrena. Segons ha reconegut, es tracta d'un tipus de paviment que pot "generar problemes quan és un carrer molt transitat per vehicles", però que no registra problemes si és d'ús per a vianants.

Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta