5 d’abril del 2013

Tortosa externalitza l'enllumenat públic per guanyar eficiència i estalviar un 60% del consum



TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa té previst aprovar en el ple del proper dilluns, 8 d'abril, el projecte del govern municipal de CiU per a l'externalització de l'enllumenat públic i dels semàfors de la ciutat. Una iniciativa que permetrà assolir "una major eficiència, complir normativa i generar un estalvi del 20% a les arques municipals respecte el cost actual", amb una reducció que s'eleva al 60% quant a consum energètic. Segons l'Ajuntament, aquest és undels projectes més importants del present mandat i un dels compromisos de l'actual equip de govern, explicitat al Pla d'Actuació Municipal 2011-2015. De fet, va ser una de les promeses electorals de Ferran Bel en la campanya de les últimes eleccions municipals, anunciada ara fa exactament dos anys, el 6 d'abril del 2011. En aquell moment, es va dir calcular que la mesura havia de suposar un estalvi del 10% en els 900.000 euros que Tortosa destinava anualment a l'enllumenat públic. Ara, per tant, aquest percentatge d'estalvi s'ha multiplicat per dos.

L'alcalde, Ferran Bel, i el tinent d'alcalde de l'àrea d'Espai Públic, Domingo, Tomàs, han presentat avui els detalls d'aquest projecte. Actualment, la ciutat de Tortosa i les EMD de Bítem, Campredó i Jesús tenen 2.093 kW contractats per a l'enllumenat públic, amb 7.534 làmpades en total i 181 quadres elèctrics, dels quals 125 sense regulació lumínica. El consum anual aproximat és de 4,6 Mwh. La major part de les lluminàries són poc eficients. Les làmpades actuals se substituiran majoritàriament per làmpades d'halogenur metàl·lic amb cremador ceràmic de menor potència, excepte al nucli antic, on s'aposta per làmpades de vapor de sodi d'alta pressió (llum groga). Les làmpades podran regular-se de manera unitària i tots els quadres elèctrics tindran control d'encesa i apagada.

Quant als semàfors, uns 200 en total amb 575 làmpades, se substituiran per leds de 15 W, així com 14 unitats de regulació semàfòrica. Amb aquests canvis, l'Ajuntament pretén aconseguir un estalvi en matèria de consum energètic del 61% en l'enllumenat i d'un 80% en els semàfors. El plec de condicions estableix per a l'empresa externa el subministrament energètic, el manteniment integral i conservació, l'estalvi econòmic i adequació d'instal·lacions en un contracte d'una durada de 12 anys. La inversió prevista per a l'empresa és de 1.591.248 euros. A l'Ajuntament, anualment, l'externalització li costarà 672.906 euros (iva no inclòs), aproximadament un 20% menys del cost actual.

L'alcalde ha recordat que "portem molt de temps treballant en un projecte que és l'eix vertebral de l'àrea d'Espai Públic. L'objectiu és triple: millorar l'eficiència energètica, complir normativa i generar estalvi".

D'altra banda, en la mateixa sessió plenària es preveu acordar la supressió dels tres passos a nivell que queden entre Tortosa i el polígon industrial Baix Ebre. Recentment es va aprovar també la supressió del pas a nivell de Campredó. La comunicació en aquests tres passos quedarà garantida mitjançant passarel·les.

3 comentaris:

  1. No m'ho puc creure, disculpen-me.

    ResponElimina
  2. Sobre tot si es mesclen conceptes i percentatges ( del -20 i -60 ). Sobre el Cost actual, cost anterior ( quan funcionaven tots els punts ) consum actual consum anterior ?

    ResponElimina
  3. La prova d'una mala il·luminació d'una ciutat és la llum que malbarata llençant-la a l'espai i contaminant els voltants.
    No mes cal pujar un centenar de metres o passar algun petit coll per adonar-se'n.
    A més, per exemple, que creieu que s'ha de fer amb el nou tram d'enllumenat de la vora del riu? Si, lo de Paiolet fins lo parc davant l'escorxador.
    Jo voto per a que Tortosa no surte a les fotos de la Terra de nit. Lo cotó no enganya.
    No hi millor economia que la que no gasta innecessàriament.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta