27 de maig del 2013

Una nova plataforma alerta de la construcció d'una nova línia de molt alta tensió al Camp i l'Ebre

REUS (Baix Camp).- Una quarantena d'entitats tarragonines s'han unit en una plataforma contrària a una línia de Molt Alta Tensió (MAT). Segons aquesta plataforma que s'acaba de donar a conèixer, el projecte preveu 101 quilòmetres de línia de 400 kV, afectant 17 municipis de sis comarques del Camp i Ebre. Aquest moviment alerta del greu impacte paisatgístic en un territori on ja existeixen set línies de molt alta tensió. A part, recorda que la demarcació de Tarragona produeix el 75% de l'electricitat de tot Catalunya i sospita que el projecte pretén crear una "autopista energètica" per interconnectar amb l'alta tensió del nord del Principat i França. A partir d'aquí, la plataforma busca la complicitat de més col·lectius.

La campanya 'No a la MAT' està impulsada per la plataforma Xarxa Sud i l'Esquerra Independentista del Camp (EIC), que en total coordinen fins a 40 organitzacions, casals i assemblees del Camp i Ebre. El seu principal punt de mira són els 17 ajuntaments implicats. "REE ofereix contrapartides com si fossin llaminadures, com ara canviar torres mal situades i això acaba convencent molts ajuntaments, quan aquests canvis s'haurien de fer igualment, no com a compensació de res", ha lamentat Damià Vernet, en representació de la CUP.

La línia afectaria sis comarques en els seus 101,10 km de recorregut -Matarranya, Terra alta, Ribera d'Ebre, Priorat, Baix Camp i Tarragonès. Els municipis són el Masroig, Falset, Pradell de la Teixeta, Duesaigües, Riudecols, Alforja, l'Aleixar, Almoster, la Selva del Camp, Alcover, el Rourell, Vallmoll, la Secuita, els Garidells, Perafort i Vilallonga del Camp. El president de Gepec-Edc, Andreu Escolà, alerta, a més, que trepitjaria espais protegits, com la desembocadura del riu Siurana a l'Ebre o el Priorat, comarca amb la carta del paisatge aprovada.

"Això entra en contradicció amb l'aposta del govern català per les comarques interiors", es qüestiona Escolà. Segons la plataforma, molts ajuntaments encara no han rebut informació oficial de la MAT. "Hi ha molta opacitat, però són obvis els perjudicis d'un projecte que no dóna cap benefici al territori", ha insistit Pere Campiñez, d'EIC. La plataforma no es creu l'argument de REE que busca donar sortida a l'energia de les centrals eòliques. "És per fer una autopista energètica, i van començar per Girona perquè era el més conflictiu", ha augurat Escolà.

A fi d'aconseguir sumar i fer la màxima pressió sobre un projecte que és servei d'interès general, la plataforma ha organitzat diversos actes que difon a través d'un portal web. D'una banda, durà a terme xerrades a diversos municipis del Camp i, per altra, farà circular un manifest i una moció per ser aprovada a ajuntaments i consells comarcals. "No sols afecta el medi ambient, hi ha molts més motius i per això aquest moviment és transversal", conclou Escolà. La plataforma aposta perquè infraestructures com aquesta discorrin per espais ja "trinxats" com ara l'autopista.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta