18 de juny del 2013

La PDE augura un estiu i una tardor 'moguts' amb l'aprovació del nou pla hidrològic de l'Ebre

TORTOSA (Baix Ebre).- La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha advertit aquest dimarts que el govern espanyol pot caure en el "ridícul europeu" si manté la proposta del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre que redueix el cabal ambiental del tram final a uns 106 metres cúbics per segon de mitjana. Després de conèixer que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha rebutjat les al·legacions del govern català, els antitransvasament consideren que la desestimació de les seues esmenes, que segueixen una línia molt similar, evidenciaria una "intromissió política massa escandalosa" en la qüestió. La PDE, d'altra banda, ha anunciat el seu suport i participació en la manifestació convocada el dia 30 de juny a Lleida per defensar el cabal ecològic del Segre.

El moviment antitransvasament no oculta la seua preocupació davant del que consideren un calendari que el ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, hauria ja establert i anunciat en diversos fòrums públics anunciant l'aprovació imminent dels plans de conca -possiblement aquest mes de juliol-; un posterior pacte nacional de l'aigua i, finalment, un pla hidrològic nacional el 2015 que es basaria, novament, en els conceptes d'excedents i transvasaments entre conques.

Més, concretament, temen que el govern espanyol aprofiti l'estiu per aprovar definitivament la planificació pendent de la conca de l'Ebre, per agafar-los desprevinguts. Abans, però, haurà de resoldre les al·legacions que la PDE va presentar contra la proposta del pla de cabal ambiental per al tram final del riu. Un aspecte que establert amb criteris tècnics podria actuar de "limitador" d'aquestes temptacions transvasistes.

Tot i que, en bona mesura, coincideixen amb la Generalitat en avalar la proposta del Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, que planteja la forquilla entre els 7.167 hectòmetres cúbics dels anys secs, els 9.500 dels mitjos i els 12.543 dels humits -davant els poc més de 3.000 que proposa el govern espanyol-, el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha recordat que afegeixen la dificultat d'haver-les basat en el compliment de la redacció i intencions de la Directiva Marc de l'Aigua de la Unió Europea que, sobre el paper, el nou pla hauria de respectar.

"Les nostres al·legacions els porten problemes. Serà difícil que les rebutgin de forma total i absoluta o seria una intromissió massa escandalosa", ha declarat Tomàs. Si es desestimen per complert, assegura Tomàs, "el govern espanyol corre el risc de fer el ridícul europeu", ha subratllat.

Però davant la possibilitat més que plausible que la CHE i Madrid acabin tombant aquests arguments, el moviment antitransvasament ja ha augurat un "estiu i tardor moguts". "Estem indefensos. La ciutadania ha de reaccionar. Necessitem el cabal no només per a la subsistència del riu i el Delta, sinó que és el nostre futur, la base del nostre desenvolupament. Esperem mesos forts i de lluita", ha assenyalat el també portaveu, Joan Antoni Panisello.

Suport a la lluita pel Segre

Conscient que el futur del cabal ecològic, no només del tram final de l'Ebre, sinó del seu principal afluent, el Segre, és "estratègic" -ja que "d'aigua des 'Aragó en passa molt poca, per Mequinensa, i la seua contaminació és molt elevada"-, la PDE ha fet seua també la lluita oberta per l'entitat Lleida Ambiental, que també va al·legar al Pla de Conca, per reclamar unes aportacions suficients del riu lleidatà.

En aquest sentit, han anunciat la participació activa del moviment antitransvasament en la jornada de sensibilització i protesta convocada a Lleida el pròxim diumenge, 30 de juny, amb diverses activitats lúdiques i reivindicatives, que ha de culminar al migdia amb una protesta entre la Llotja i la subdelegació del govern espanyol a la capital del Segrià. La marxa reclama una gestió social de l'aigua, vol denunciar la sobreexplotació del riu i la manca de cabal que li impediria la seva regeneració natural davant la demanda de la Directiva Marc de l'Aigua d'exigir rius en un condicions ecològiques òptimes el 2015.

Tomàs ha mostrat el suport de la PDE al manifest amb aquests arguments. "El fem nostre i serà un escalfament de motors. Posarà sobre la taula el problema del cabals dels rius i, per primer vegada uneix la lluita de l'Ebre i el Segre. Enforteix les nostres posicions de cara a plantejar que l'Ebre és una unitat i tot el que passa riu amunt ens afecta riu avall", ha explicat Tomàs.

Via ACN (Jordi Marsal)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta