4 de juliol del 2013

El nou pla hidrològic de l'Ebre, sense el cabal ecològic que volia Catalunya i amb el consentiment dels regants del Delta

La PDE afirma que l'aprovació suposa l'inici d'una nova 'marxa militar' d'Arias Cañete · Els regants al·legen que s'han solidaritzat amb la resta d'usuaris del riu i que el pla és massa important per votar-hi en contra ·

SARAGOSSA.- El Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre ha superat aquest dijous la primera votació al Consell de l'Aigua de la Conca per àmplia majoria, tot i l'oposició manifesta de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i del govern de la Generalitat que, juntament amb la Chunta Aragonesista (CHA), hi han votat en contra. El document, que haurà d'aprovar definitivament el Consell de Ministres, limita el cabal del tram final de l'Ebre a poc més de 3.000 hectòmetres cúbics anuals, mentre per que destina 11.000 hectòmetres cúbics anuals a regar 1,4 milions d'hectàrees. I encara que el pla ha estat aprovat en primera instància sense el consens que s'havia donat fins ara a l'ens consultiu de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, les comunitats de regants de la Dreta i l'Esquerra de l'Ebre sí que han votat finalment a favor del document, i han defensat el repartiment de concessions per a nous regadius.

En la reunió del consell que ha tingut lloc aquest dijous a Saragossa, el controvertit document ha aconseguit 70 vots a favor i nou en contra -els dels representants de la Generalitat, de Cuenca Azul -on s'integra la PDE-, i del partit aragonesista CHA-, així com cinc abstencions Tot i no resultar cap sorpresa, el resultat ha permès fer lectures noves de l'escenari. "Per primer cop, a la CHE s'aprova un document sense consens", ha subratllat l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que ha assistit al consell representant al govern de Catalunya.

"La reunió s'ha fet per complir un protocol, però el que s'ha aprovat ratlla el delicte ecològic", ha manifestat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Així, no ha estat suficient que, per primer cop en molts anys, el moviment social antitransvasament i la Generalitat coincidissin en una mateixa taula defensant i votant plantejaments molt similars.

Per a Tomàs, la votació posa en marxa una nova "marxa militar" del ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, de forma "unilateral", sense tenir en compte els interessos de les Terres de l'Ebre, a l'hora de forjar un nou "pacte nacional de l'aigua" amb nous transvasaments previstos dins d'un també nou pla hidrològic nacional a partir del mercadeig de les concessions. Considera, a més, que el plantejament de "repartir" concessions de regadiu, fins a 450.000 noves hectàrees, deixa "totalment fora de lloc" la preservació del delta de l'Ebre i els preceptes d'obligat compliment de la Directiva Marc de l'Aigua europea.

Els antitransvasament han presentat durant la votació un dictamen motivat on recullen tots els incompliments que han detectat en el document respecte la normativa europea. Des de la qüestió del cabal ambiental, la hipoteca dels regadius, la qualitat de l'aigua o la metodologia mateixa. "Quan superi la tramitació a l'Estat espanyol i arribi a la UE hi hauran advertiments que no està ben redactat. La CHE presumeix d'un 70% de les masses d'aigua en bon estat, quan Europa diu que és un 43, però no diu que està fet de forma capciosa i sense estudiar la meitat d'indicadors", ha subratllat la també portaveu de la PDE, Susanna Abella.

En aquest punt, en canvi, la PDE, que el proper dimarts, 9 de juliol, defensarà davant la Comissió de Peticions del Parlament Europeu els seus arguments contra aquest pla hidrològic, aposta també per treballar des del territori buscant arguments tècnics així com el màxim consens social i polític. Demanen a la Generalitat que defensi aquestes tesis i doni valor al món acadèmic. Fruit del treball en aquesta línia va sorgir la proposta de la Comissió de la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, rebutjada de ple per la CHE, que defensava una forquilla entre els 7.167 hectòmetres cúbics dels anys secs, els 9.500 dels mitjos i els 12.543 dels humits. Per a Abella, es tracta d'una tesi de debat vàlida i que es pot veure refermada amb els vots crítics que han emès al Consell de l'Aigua alguns participants -com la mateixa PDE i la Generalitat-.

Però el regants del territori, les comunitats dels canals de l'Esquerra i la Dreta de l'Ebre, s'han desmarcat del consens català i han votat a favor del nou pla de conca, alineats amb la Federació de Comunitats de Regants. "Hi hem d'estar d'acord i hem d'ajudar tota la conca. O és que han de regar els de baix i els de dalt no?", ha manifestat el president de la Comunitat de la Dreta, Manolo Masià, en declaracions a l'ACN, tot defensant que la proposta els garanteix disposar de "l'aigua que necessitem" així com d'"algun privilegi que no teníem", sense voler-lo explicitar.

"No podem votar-hi en contra. És massa important -el pla-", reitera el dirigent dels regants, que considera el document presentat i aprovat per la CHE com "equilibrat", que busca un "punt intermedi" per satisfer les aspiracions de l'expansió de regadius de les comunitats de tota la conca, incloses les de la Generalitat, segons ha precisat. "Si aproven un cabal de 400 metres cúbics per segon al final de l'Ebre els de dalt no regaran. No pot ser, això, no seria equilibrat. Han fet un pla equilibrat i està molt bé per a tots: per a nosaltres, per als de dalt i als del mig", ha insistit Masià.

Mentre Bel ha demanat als regants que expliquin clarament el seu sentit de vot, des de la PDE, Tomàs els ha acusat obertament d'haver "donat l'esquena al territori", de negar-li l'aigua per a l'equilibri ambiental del Delta i el futur desenvolupament econòmic de les Terres de l'Ebre. "Han enviat el missatge que si la gent del Delta vol treballar preparin les furgonetes per a tornar a Tarragona o a Castelló. Aquí s'ha votat que no es deixen reserves l'aigua per al projecte de desenvolupament ebrenc", ha argumentat Tomàs.

Un cop superat el tràmit del Consell de l'Aigua de la Conca de l'Ebre, el nou pla serà sotmès aquest mateix divvendres al Comitè d'Autoritats Competents de la Conca, on estan representades les administracions, entre elles el Govern català. Posteriorment, el document serà debatut i aprovat pel Consell Nacional de l'Aigua abans que el Consell de Ministres, com a molt tard poc després de l'estiu, l'acabi aprovant mitjançant un reial decret llei.

Via ACN
Imatge CHE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta