13 de juliol del 2013

La PDE reclama un organisme polític i social per defensar l'Ebre i portar el pla de conca a l'Audiència Nacional

TORTOSA (Baix Ebre).- Els diputats al Parlament de CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA, Meritxell Roigé, Lluís Salvadó, Núria Ventura i Hortènsia Grau, i Oriol Fusté, en representació de la CUP, han reiterat aquest divendres la voluntat de les seues formacions polítiques per denunciar a Europa el nou Pla de Conca de l'Ebre. Ho han fet en el debat organitzat per la PDE a la Cambra de Comerç deTortosa, i amb l'absència de representants del PP i Ciutadans. La PDE ha demanat a les forces polítiques catalanes que materialitzin aquesta unitat de lluita, que s'estén a moltes institucions ebrenques i a la societat civil, amb la formació d'un organisme que defensi l'objectiu compartit: aturar el Pla de Conca que assenta les bases d'un futur transvasament de l'Ebre.

El debat organitzat per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) aquest divendres a la Cambra de Comerç de Tortosa, ha reunit finalment representants de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP: les diputades Meritxell Roige (CiU), Núria Ventura (PSC) i Hortènsia Grau (ICV-EUiA), el diputat Lluís Salvadó (ERC) i Oriol Fusté (CUP). No hi ha assistit, ni han respost a la invitació -tal com han explicat els membres de la PDE-, cap representant del Partit Popular ni Ciutadans. Els diputats i representants han disposat de dos torns de paraula de cinc minuts cadascun amb una intervenció del públic assistent entre mig.

Gairebé tots han coincidit en remarcar la unitat de lluita, de les forces parlamentàries representades, per la derogació del Pla de Conca de l'Ebre, aprovat el passat 4 de juliol al Consell de l'Aigua de Saragossa, i que ha de ratificar el Consell de Ministres -la PDE preveu que es durà a terme el 29 de juliol-. L'estratègia dels antitransvasament és denunciar a les institucions europees un Pla Hidrològic de l'Ebre que, segons diuen, vulnera la Directiva Marc d'Aigües i altres normatives comunitàries i del propi Estat espanyol.

Per la seua banda, Roigé ha remarcat el Pla Hidrològic de l'Ebre s'ha de convertir en "un problema de país" i ha recordat el suport del Govern de la Generalitat en aquesta lluita. Una lluita que, ha assenyalat, "ha de continuar a Europa", ara que el Pla de Conca ha estat aprovat i en la qual cal aprofitar la declaració de Reserva de la Biosfera per donar més força a les raons per defensar un cabal ecològic just per al tram final del riu.

En aquest sentit, Manolo Tomàs, portaveu de la PDE, ha reclamat qui sigui la Generalitat qui lideri aquesta batalla i ha coincidit amb Roigé en demanar que, tant els partits, com el moviment social, han de separar tot el que ha passat anteriorment i deixar de banda les diferències per poder encarar aquest nou front des de zero. "En aquesta nova etapa hem d'esborrar tot el que ha passat fins aquí", ha dit el portaveu de la PDE.

Salvadó, per la seua part, s'ha avançat a la demanda de la PDE per crear un organisme on es visualitzi i es materialitzi la unitat contra la Pla Hidrològic i ha assegurat que per dur a terme la feina de reclamar ajuda a Europa, és necessària l'articulació d'un front institucional i social que coordini el moviment, que aprofiti les sinèrgies teixides aquesta darrera dècada per la PDE, i que compti amb recursos del Govern de la Generalitat.

Com ha apuntat Ventura, en aquests procés cal evitar novament enfrontaments territorials, que ja s'han viscut en altres conflictes per l'aigua de l'Ebre amb Barcelona i València i que ara podria repetir-se amb l'Aragó. La diputada del PSC també ha rebutjat que amb l'actual Pla de Conca es generi un conflicte entre col·lectius, posant accent en les comunitats de regants que han recolzat el pla per les concessions i la seguretat jurídica que els ofereix. "Sí que hem de denunciar aquelles persones que volen especular en l'aigua i que volen treure'n un rendiment econòmic passant per sobre dels interessos mediambientals i socials del territori,", ha puntualitzat Ventura.

En aquest sentit, el representant de la CUP, Oriol Fusté, ha recordat que el problema no existeix entre les comunitats o els territoris, sinó que es tracta d'un problema del model de desenvolupament territorial i d'una mentalitat capitalista que es "ven els drets" i "en fa negoci" com passa amb l'aigua.

La diputada ecosocialista, Hortènsia Grau també ha demanat que aquest nou enfrontament a l'Ebre serveixi per engegar una reflexió sobre les polítiques de l'aigua i ha rebutjat que aquesta es "privatitzi i mercantilitzi", com ja prohibeix la Unió Europea. Grau ha apuntat que cal fer pedagogia a la resta de Catalunya sobre que l'aigua és un bé comú que cal defensar tots plegats, com bé han aprés a les Terres de l'Ebre amb les lluites antitransvasament

Com ja han vingut fent en els darrers dies, la PDE ha recordat que estan preparats per encarar aquesta nova lluita contra un Pla Hidrològic, aquest cop, més complicat, difús, i confús. L'objectiu, ha recordat Manolo Tomàs, és convertir el problema de les Terres de l'Ebre en un problema internacional. Per això han demanat l'ajuda de les institucions catalanes per poder aconseguir-ho.

En primer lloc, han sol·licitat suport perquè es concreti la visita dels representants de la Comissió Europea al territori, tal com es van comprometre aquesta setmana després de la compareixença a la Comissió de Peticions, i suport per preparar la rebuda d'aquesta comitiva i traslladar-los el problema ebrenc. També han demanat suport per poder articular una denúncia a l'Audiència Nacional contra el Pla de Conca de l'Ebre, un cop hagi estat ratificat per govern espanyol.

Tomàs ha tancat l'acte recordant que s'acaba iniciar una "nova etapa" en la lluita en defensa de l'Ebre que reclama unitat en l'objectiu, una fórmula per avançar plegats i molta col·laboració. "Si som hàbils, tornaran a entropessar", ha sentenciat.

Via ACN 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta