14 de juliol del 2013

La PDE carrega forces amb la XIII Piraguada en Defensa de l'Ebre per combatre el nou pla hidrològic en tots els fronts

TORTOSA (Baix Ebre).- La clàssica Piraguada en Defensa de l'Ebre, que enguany ja ha arribat a la tretzena edició, ha servit aquest diumenge de baròmetre per confirmar que el moviment social pren força de nou. L'aprovació del Pla de Conca de l'Ebre, que ha de ratificar el Consell de Ministres en les properes setmanes, ha tornat a posar en alerta els antitransvasament. Com ha destacat el portaveu de la Plataforma en Degensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs, s'està demostrant un cop més "la fortalesa del territori", sobre el qual se sustenta tota la lluita institucional que s'ha fet per aturar el nou Pla Hidrològic. Així, la PDE farà a la tardor la seua dotzena assemblea, on es concretarà l'estratègia a seguir i el calendari de mobilitzacions.

Més de 150 embarcacions i 250 persones han participat a la 13a Piraguada de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), una xifra molt superior a la de les passades edicions. Com ha explicat una de les organitzadores, Mireia Palos, la resposta dels ciutadans a la festa de les piragües demostra que el moviment en defensa de l'Ebre es troba en un moment "d'inflexió". "Hi ha hagut una reviscolada anticipant-se, suposo, al que la plataforma demanarà a la gent, que és el seu suport", ha dit Palos.

Per primera vegada en tretze edicions, després de fer el trajecte en piragua des de Xerta a Tortosa, la PDE ha rebut els participants amb una musclada a la platja de ribera de Tortosa, davant del Mercat Municipal. La iniciativa no ha estat elegida a l'atzar. Amb els musclos, els antitransvament han volgut simbolitzar la necessitat que el tram final de l'Ebre disposi d'un cabal ecològic suficient per mantenir les activitats agroalimentàries i turístiques que es desenvolupen al Delta de l'Ebre.

Per a la PDE, la Piraguada ha estat un baròmetre dels suports del qual disposen, de la que han sortit reforçats. D'entrada, però, la plataforma no ensenyarà totes les seues cartes i posposa fins a la tardor la concreció de l'estratègia del moviment social i un possible calendari de mobilitzacions. Així, la nova marea blava "irromprà" quan la PDE consideri que ha arribat el moment. "El que no podem fer és, perquè Cañete -el ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete-, ens ensenyi un drap roig, anar cap a ell. Nosaltres hem après molt", ha apuntat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. "La societat ebrenca decidirà quin camí hem d'agafar. Però sigui quin sigui, la PDE seguirem ferms en la lluita en contra del Pla Hidrològic, els transvasaments i a favor d'un cabal d'aigua suficient per al manteniment del Delta i per a millorar l'estat del riu", ha assegurat Tomàs.

Per tant, l'aposta és a la contenció i la racionalització de la protesta per evitar caure en paranys. La plataforma defensa que el territori continua estant "fort" per emprendre una nova etapa en defensa del riu. Tant és així que, segons Tomàs, ha estat sobre aquesta solidesa del moviment que s'ha sustentat fins ara tota la lluita jurídica, institucional i política contra el Pla Hidrològic de l'Ebre (PHE). "Si hi ha potència, fortalesa i decisió, tindrem moltes portes obertes", ha apuntat Tomàs.

De moment, a l'espera de la ratificació del Pla de Conca de l'Ebre pel Consell de Ministres -que ha de discutir-lo el proper 29 de juliol però que es podria aprovar a principis d'agost o setembre-, la PDE ha engegat la via jurídica contra el PHE, per denunciar els incompliments que fa a les directives europees, i també de les lleis espanyoles, davant l'Audiència Nacional. En aquest aspecte, la PDE ha demanat a la Generalitat que també es personi "en l'entramat jurídic".

 Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta