19 d’agost del 2013

La Unió de Pagesos alerta que el caragol maçana ja afecta els set municipis del Delta

L'ALDEA (Baix Ebre).- Quatre anys després de detectar-se els primers exemplars de caragol maçana, la plaga ja ha arribat als set municipis del delta de l'Ebre, amb especial incidència als del marge esquerre. Segons el sindicat agrari Unió de Pagesos, la seua propagació avança de forma preocupant i sense fre. El responsable nacional del sector de l'arròs del sindicat, Dani Forcadell, ha explicat que es preveu un esclat de milions de postes en els pròxims dies. Mentrestant, la Generalitat treballa per presentar a finals d'aquest mes un pla de lluita i contenció del caragol, que s'aplicarà la tardor vinent. El sindicat assegura que es tracta d'un pla "ambiciós" que arriba amb prou antelació i confia que sigui efectiu.

El Departament d'Agricultura està acabant de preparar un pla d'acció per lluitar contra la plaga, que implica la col·laboració de les comunitats de regants, les cooperatives i els sindicats agraris. Està previst que el pla es presenti a finals d'aquest mes, abans de l'inici de la campanya de sega de l'arròs, que arrencarà el 10 de setembre. Segons Forcadell, es tracta d'un pla molt "ambiciós", que s'està elaborant amb antelació i al qual el sindicat hi dóna suport.

A l'espera de conèixer amb exactitud les mesures que preveu el pla, ja se sap que el Departament d'Agricultura pretén inundar amb aigua salada més de 2.000 hectàrees d'arrossars durant la tardor vinent per eradicar la plaga del caragol maçana de l'hemidelta esquerre de l'Ebre. La Generalitat considera que l'entrada d'aigua del mar és el mètode de combat més efectiu. Un mètode que es combinaria amb l'assecament i l'aplicació puntual de tractaments de saponina, així com la neteja de les xarxes de reg.

Mentrestant, la situació al delta és preocupant, segons la Unió de Pagesos. "El riu fa feredat, hi ha milions de caragols i postes", ressalta Forcadell. Durant els pròxims dies, a més, s'hi preveu un esclat de milions de postes que farà més evident la situació. El sindicat està preocupat també per la important progressió del mol·lusc al tram baix del riu Ebre, on se'n troben "cada metre", segons el responsable del sector nacional de l'arròs d'UP. "Esperem que el pla pugui fer front a aquesta mort silenciosa del delta", afegeix.

Forcadell recorda que l'afectació oficial del caragol maçana arriba a les 2.500 hectàrees al marge esquerre de les 9.000 de superfície total, tot i que considera que a l'estiu la presència s'estendrà a aproximadament la meitat d'aquesta zona. "La progressió que està agafant és imparable i esperem que el pla sigui efectiu perquè, sinó, l'any que ve serà impossible fer arròs al marge esquerre", insisteix. El caragol s'alimenta de brots tendres d'arròs i arrasa les collites.

D'altra banda, Forcadell ha denunciat que se senten "desemparats" pel govern espanyol, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i la Direcció General de Costes. "Van dir que hi actuarien però no acaben de fer moviments contundents. Hem de fer la guerra contra el caragol de forma conjunta", ha conclòs. El pla de xoc contra el caragol poma es portarà a terme quan acabi la sega de l'arròs, a partir del 10 d'octubre.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta