1 d’agost del 2013

Les noves piscines que proposa el PSC de Tortosa costarien entre 3 i 4 milions d'euros

TORTOSA (Baix Ebre).- El grup del PSC de Tortosa ha volgut anar més enllà de limitar-se a criticar la situació de l'estadi municipal, amb les obres de les noves piscines aturades des de fa dos anys. Els socialistes consideren que, sis anys després de l’arribada de Ferran Bel al govern de la ciutat, inclosa "una maniobra electoralista" com la simulació de l'inici de les obres del nou complex d'aigües, calia "agafar les regnes i oferir una alternativa". Així, aquest dijous han presentat, a les portes de l'estadi, la proposta del PSC per construir unes noves piscines amb una inversió total de quatre milions d'euros, una quantitat molt inferior als 20 milions que d'entrada costarien les piscines projectades pel govern de CiU. “Presentem aquest projecte amb una voluntat propositiva, que confiem que el govern tingui en compte”, ha subratllat el regidor socialista Enric Roig.

Arquitecte de professió, Roig ha volgut remarcar que la del PSC és "una proposta continguda, realista i adaptada a les necessitats de Tortosa". Amb un cost de 3 milions d’euros en la seua construcció bàsica, a la qual es podria sumar un milió d’euros més amb les instal·lacions accessòries. A més, segons Roig, l’estalvi seria de més d'1,2 milions d'euros a l'any, que es podria destinar al foment de l’ocupació i les polítiques de justícia social, dos problemes importants al municipi.

El projecte del PSC preveu l’ordenació dels actuals espais i equipaments existents, mantenir el velòdrom, i actuar principalment sobre la zona actualment ocupada per la piscina coberta, "les ruïnes de la piscina descoberta i els terrenys que configuraven l’accés a l’estadi inicialment".  Així, els socialistes contemplen la construcció de les noves piscines, cobertes i descobertes, a l’espai on hi ha les actuals. De la mateixa manera, també crearien un "espai multidisciplinar" a l’entrada de l’equipament, que permeti la celebració d’un concert, un lliurament de premis o d'altres actes diversos de caràcter esportiu. El disseny també estableix un eix central vertebrador que configuraria i crearia una línia d’accés a les diferents dependències i equipaments, directament lligat amb la plaça Joaquin Bau i amb l'eix de l'Ebre. El projecte contemplaria la remodelació de la plaça Joaquín Bau, sense renunciar a la futura construcció d'un pàrquing soterrat. A més, a l’entrada es podria llegir el nom d’Estadi Municipal de Tortosa i Camp de Futbol Josep Otero.

L’espai proposat pel PSC inclou la piscina coberta (PCO-2) d’acord amb les fitxes tècniques d’equipaments esportius del Consell Català de l’Esport de la Generalitat, amb un vas principal de 25x12,5 metres amb sis carrers i un vas complementari de 75 metres quadrats amb una platja de recinte de 100 metres quadrats. Hi contempla unes grades amb capacitat per a 125 persones i una superfície de 125 metres quadrats, i una galeria d’observació de 45 metres quadrats.  També vestidors amb capacitat per a 120 persones, la zona de recepció i serveis generals, i les instal·lacions i registre de bases.

Segons ha explicat Roig, les instal·lacions estan dissenyades de manera que es donaria compliment dels requisits de la FINA (Federació Internacional de Natació), per tal que puguin ser homologades per a competicions oficials.  L’edifici comptaria també amb una superfície vidriada on es podria homenatjar l’esport tortosí.

D'altra banda, la piscina descoberta, similar a l’anterior, comptaria amb un vas de 25x16,6 metres amb vuit carrers i dos vasos complementaris, un de 140 m2 i l’altre de 70 m2.  Inclouria una platja de recinte entre els dos vasos complementaris de 150 metres quadrats, i grades amb capacitat per a 150 persones.

El projecte del PSC contempla sis fases. Les dues primeres, que són les més bàsiques i necessàries, preveuen la construcció de les piscines cobertes i descobertes; la tercera, l’adequació de l’espai multiús i enderroc de la piscina coberta actual; la quarta, l’habilitació de l’accés a l’estadi, i la cinquena i sisena, la remodelació de la plaça Joaquin Bau i la pèrgola, eix d’ordenació de l’estadi, recinte dissenyat l’any 1942 per l’arquitecte Barlett i remodelat el 1969 per l’arquitecte Llorca.

A diferència de l’actual adjudicació, a través d'un dret de superfície, l’estudi realitzat pel PSC es basa en una fórmula de concessió administrativa, per la qual l’Ajuntament adjudica la construcció i la posterior explotació de les piscines per un temps determinat. Un període durant el qual, segons Roig, l’Ajuntament no hauria de pagar cap cànon ni subvenció, i tota la despesa aniria a càrrec de l’empresa adjudicatària. Una solució que implicaria un "cost zero" per als tortosins i tortosines, ha remarcat el regidor del PSC. Els socialistes han exposat també un estudi econòmic "més realista, sense inflar els ingressos". Així, preveuen 1.500 usuaris anuals,  per contra dels 5.000 abonats que proposava CiU, i que podrien generar uns ingressos aproximats de 300.000 euros.

Finalment, el projecte del PSC també preveu un desenvolupament de l’actuació per fases, que permetria el funcionament de l'actual piscina coberta mentre s’estiguessin construint les noves. Per tant, no s'alteraria la pràctica de la natació, tant dels usuaris com dels alumnes de l’institut.

Imatges PSC Tortosa

9 comentaris:

  1. Voldria saber si qualsevol dels projectes elaborats (o futurs) de les piscines municipals es realitzen en funció de l'activitat que es pretén: nedar o banyar-se. Tortosa és una ciutat interior, tot i que propera a la mar. Molta gent usa la piscina per banyar-se. Amb una pileta adequada, ho faria més a gust i molta més gent s' hi apuntaria, augmentant els abonats. Per altra banda, també hi ha molta gent que neda. Amb una pileta de més carrers i sense haver de compartir espai i hores amb els banyistes, encara s' hi nedaria millor i més gent s' hi abonaria (per lliure i també als cursets). Crec que és necessari projectar piletes diferents per usos diferents, de la mateixa manera que no es construeix una pista de tartan per anar a passejar, tampoc cal tenir una pileta de carrers de nado per fer banys recreatius o fins i tto nivells d' aprenentatge que es poden realitzar en una pileta de bany. diferències? Segurament, fondària, dimensions, acoblaments de tobogans o altres elements lúdics a una i en canvi, solament carrers a l'altra, amb un bon amortiment de l'onatge per millorar el nado.

    ResponElimina
  2. El que no podem fer Joan Francesc, es tornar a perdre l’oportunitat de construir unes piscines reglamentàries per poder competir amb la resta de clubs catalans. Si es fan unes piscines, s’han de fer bé, no al estil “fem-ho bé” del nostre volgut alcalde, però sí que hem de tenir en compte la capitalitat de Tortosa.

    El C.D Tortosa no pot jugar en un camp com el que ara tenim, mentre el Remolins-Bitem juga en un camp 5 estrelles. D’igual manera, no podem permetre que un club de la categoria i renom del Club Natació Tortosa no tingui piscina pròpia per competir. O que els Cantaires, Club de Twirling, patinatge...tinguin el pavelló que teníem.

    Apostar per l’esport d’alt nivell és apostar per dinamitzar la ciutat i altres ciutats ho han sabut fer molt bé.

    ResponElimina
  3. Vols que et digue que "no em crec res del que dius, Guti". Es més, abans que la tiressen la teniem. I per a les competicions que es van fer ....
    Memoria històrica!
    A més, avui en dia si destaques, ho fas en 25 i també en 50! I si es mig bo tens que "obligatoriament" anar al Cap i Casal vulgues o no.
    Som una terra de recapte: imposts, tributs humans, menjar, beure i aigua. Però de dalt no cau res, només plagues com les d'Egipte!

    ResponElimina
  4. En relació al comentari del Gutijaume: avui en dia, els usos d' una piscina són molt variats: banyistes, nedadors del CNT (que és un club privat que també podria tenir piscina pròpia, si tinguessin molts diners), nedadors de triatló, no federats, assistents a cursets municipals... El què vull dir és que una piscina avui està olt lluny de la imatge d' instal.lació de club i per a clubs que sembles donar en el teu comentari. És la ciutadania qui pot ( o no) voler unes piscines i els usos també els determina aquesta gent. Si no, ens trobaríem al final que solament podries anar a nedar si fossin del CNT (cosa que passada una edat, crec que no es contempla) o apuntat a un curset municipal (cosa que també és lluny dels usos reals: hi ha dies amb més gent per lliure que de cursets). Finalment, si parlem de la tirada que la gent té a la piscina, una dada: jo nedo pràcticament sol tots els dies, aquest agost.

    ResponElimina
  5. Benvolgut “i”, les piscines de Tortosa (tant la de 25 com la de 50 metres) no complien amb la normativa per poder celebrar competicions de natació. Ni feien els metres reglamentaris, ni disposaven dels suficients carrils. És per aquest motiu que a la memòria històrica de Tortosa poques competicions hauràs vist.

    Jo no estic defensant que es faci una piscina de cinquanta metres, la de 25 podria ser suficient. Ara bé, no fem un nyap com l’última vegada. Quants més usos pugui tenir una piscina municipal més profit econòmic i humà se li podrà traure.

    Una competició de natació portaria a les piscines a centenars de persones, entre familiars, amics, cos tècnic i arbrital, nedadors... Els comerciants de Ferreries i en especial els de la Plaça Joaquim Bau que porten anys sotmesos a les obres de l’estadi, podrien tornar a viure l’esplendor de l’esport i el que és més important: tornar a fer caixa.

    ResponElimina
  6. Crec que amb una correcta distribució d’horaris es pot fer tot. Els nedadors del CNT porten el nom de la ciutat per tota Espanya, pujant de categoria aquest any i guanyant títols i medalles individuals i col•lectives. Com qualsevol esport que es presti. I com a tal mereix almenys tenir una piscina com déu mana per entrenar i millorar.

    ResponElimina
  7. Per a que quedi clar, el que demano és; que si es fa una piscina a Tortosa no sigui de 24 metres, que la facin de vint-i-cinc. I si es fa, que no la facin de set carrils, que la facin de vuit. Simplement per traure-li el màxim rendiment possible. És senzill.

    ResponElimina
  8. Tots mestres i encara no sabem que en piscines, pistes i altres escenaris de l'esport, no n'hi han de carrils ?. Els carrils són per a passar el tren o, a la carretera o ciutat, els cotxe, bicicletes etc.
    Ah, i si a estes altures, la llargada no fos homologable ( de 25 o 50 ) i els metres no fossin de 100 ctms. ja seria poc menys que de presó.

    ResponElimina
  9. M'ho he deixat: Hi han carrers !

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta