20 d’agost del 2013

PxC no acudirà als actes de la Cinta 2013 per protestar contra la cadena per la independència de Tortosa

TORTOSA (Baix Ebre).- El grup municipal de Plataforma per Catalunya (PxC) ha anunciat la seua decisió de "no acudir de forma institucional" a cap dels actes de les festes majors de Tortosa, en honor de la Verge de la Cinta. El motiu de l'absència del regidor i portaveu de PxC, Jordi Casanova, en tots els actes de la Cinta 2013 és l'autorització de l'Ajuntament a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per organitzar una cadena humana per la independència al pont de l'Estat, el proper 30 d'agost i a partir de les vuit del vespre.

De fet, la primera tinent d'alcalde de Tortosa, Meritxell Roigé, va confirmar aquest dilluns que el programa de la Cinta 2013 inclou la cadena humana convocada per Tortosa per la Independència. Segons Roigé, l’Ajuntament sempre ha inclòs al programa de festes tots els actes organitzats per les entitats de la ciutat, i actes com la Marxa de Torxes per la Independència també s'han inclòs altres anys en el programa de festes.

Casanova ja va avançar la seua decisió al torn de precs i preguntes del ple ordinari del passat 5 d'agost. "És indecent que es permeti un acte polític durant les festes de la ciutat, unes festes de tots els tortosins, sigui quina sigui la seva ideologia, unes festes pagades per tots els tortosins i on no tenen cabuda actes polítics de molt marcada ideologia", ha afirmat el regidor de PxC a través d'un comunicat. Casanova també nega a l'alcalde la potestat per autoritzar "la promoció d'ideologies polítiques durant les festes majors". En aquest sentit, hi afegeix que PxC no serà "còmplice d'una situació aberrant i miserable", en referència al permís per poder realitzar la cadena per la independència durant les festes de la Cinta.

30 comentaris:

  1. Home, Sr. Casanova, sigui coherent. La meva memòria recorda la inclusió de nombrosos actes religiosos (novenes, triduums, misses....) en el programa de festes i mai l'he vist boicotejar les festes de la Cinta per aquest fet. És que la inclusió d'actes de la religió catòlica (i no d'altres religions) no tenen també una marcada ideologia?

    ResponElimina
  2. Senyor Nieto és vostè absurd. Les festes de la Cinta no són en honor ni de Mahoma ni d’Osiris que jo sàpiga. Ni tampoc se fan per a que vostè se ho passi bé fotent-se un whisky. Tenen un marcat caràcter religiós des dels seus inicis. Vostès els revolucionaris que ficaríeu de peus cap amunt tota la societat per satisfer els seu propi ego em repugnen.

    A les festes del Renaixement no hi ha actes religiosos perquè són unes festes sense cap significat religiós, no així amb les festes de la Mare de Déu de la Cinta que són unes festes religioses. No pot esborrar d’una plomada mil•lennis d’història per capritx i avarícia.

    ResponElimina
  3. Sr. Gutijaume, és obvi que la Mare de Déu de la Cinta no està present al seu cor quan li permet parlar en els termes que parla. "Vostès els revolucionaris", que hauria de dir jo, "vostés els fascistes"?

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Per si no ha estat capaç d'entendre el meu primer comentari, li explico, que em referia a actes estrictament religiosos (novena, triduum) que el propi programa de festes engloba com a "funcions religioses que la REial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta dedicarà a la seva excelsa Patrona".
    No crec que aquests actes puguen entendre's incloses dins del programa, malgrat ocupen unes quantes pàgines dels programes de festes que tinc costum de guardar cada any.

    El wiski durant les festes, se'l pot prendre vostè. A mi, no m'agrada aquesta beguda. La repugnància cap els altres que profesa, acaba convertint-se en un boomerang, que retorna als cors podrits (no se com es compatibilitza això amb la devoció mariana de que fa gala) en forma de malalties cardiovasculars. Cuide la seva llengua, no sigui que la mare de Déu i tota la cohort de Sants, Beats i Màrtirs els castiguin amb l'infern.

    ResponElimina
  6. Per cert, a la Festa de Renaixement, sí que hi ha actes religiosos, doncs es fa una missa a la catedral. Ja sé que deuen ser poques per vostè, i per això, no li sembla prou rellevant per considerar-la. Proposi missa cada dia. Campaments, gàrgoles, Cor Flumine i rosari. Felip II, un senyor renaixentista, li estarà molt agraït des de l'infern.

    ResponElimina
  7. Bueno no crec que molta gent trobe en falta a elements com lo Sr Casanova...gent com la del PxC ben lluny!!suposo que li va mes lo rotllo de l'aguilucho o de la bandereta roja, blanca i amb una creu rara negra.
    Ara que tampoc entenc gaire lo de ficar a Verges i capellans dins l'asunto per part del Sr Nieto. S'està parlant de la no assistència als actes per motius polítics, no per motius religiosos...al Cesar lo que es del Cesar...

    ResponElimina
  8. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  9. GutiJaime, quan de temps! Ara pel que vec t'has passat del PP a PXC? Abans de pujar al vaixell ja l'has abandonat?
    O ja estàs de pràctiques cobrant en sobres?
    Espero que tot et vagi molt bé. Si Déu vol, persuposat!

    ResponElimina
  10. Saberut, veig que no m'has entés. Intentaré explicar-me millor.

    El diccionari de la llengua catalana defineix ideologia amb dues accepcions:

    1 f. [FS] [LC] Sistema d’idees. Una ideologia religiosa.
    2 f. [FS] [PO] Sistema d’idees econòmiques, polítiques o socials que configuren la visió de la realitat. La ideologia socialista.

    El propi diccionari inclou la religió, dins del terme ideologies.

    L'article de Gustau recull la notícia de que el Sr. Casanova no anirà a les festes perquè hi tenen actes polítics "de molt marcada ideologia".

    Cadascú té la seva ideologia. Pel Sr. Casanova, la cadena humana és un acte de molt marcada ideologia (independentista).

    Als meus ulls, la novena religiosa i totes les misses que es fan abans, durant, i després de festes, també tenen una marcada ideologia (religiosa catòlica).

    El que critico en la meva primera entrada, és que el Sr. Casanova faci boicot perquè es fa un acte, que per ell té una marcada ideologia apartada de la d'ell. Altres persones, poden entendre que hi ha altres actes de marcada ideologia diferent a la pròpia.

    La paraula màgica és tolerància.

    El Sr. Gutijaume, m'hagi dit de forma despectiva "revolucionari" i resulta que jo no me n'enterat de ser-ho amb la intensitat predicada per ell, després de 26 anys treballant per al sistema, cotitzant a la Seguretat Social, pagant els meus impostos locals, autonòmics i estatals, i amb el meu full d'antecedents penals en blanc).

    És molt curiós, perquè la gent de dretes, la gent que s'autoproclama "d'ordre", però sembla que necessitarien una pistola a la mà per a "imposar-lo", mai s'autodefeneixen com revolucionaris. Ells sempre són reformistes. Ai, els usos del idioma. La gent dretona-extrema mai és revolucionària, és reformista. És igual que reformin trencant colls i cames, enfonsen el sistema econòmic o deixen sense feina i casa a gent de pocs recursos. Ells reformen.

    Tolerància Gutijaume. Espero que uns quants anys més de vida puguin ensenyar-li l'amplitud del terme. No cal que se'm revolucioni. Tan sols cal que se'm reforme.

    ResponElimina
  11. Senyor Joan Felip quin honor! No he abandonat el PP i menys per passar-me a un partit xenòfob monotemàtic. Els sobres han passat de llarg en arribar a Tortosa com la gran majoria de coses, i no, no em puc queixar, la salut i el amor els conservo i no necessito gaire més.

    ResponElimina
  12. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  13. És força evident que la religió és una ideologia i que el missatge de Jesús era clarament polític i humanista. Ara bé, no podem obviar com ja he dit, que els ciments de la cultura europea es fonamenten en el cristianisme. Segons el CIS, el 77% dels espanyols es defineixen com a catòlics. A Catalunya, el 65% de les bodes, són canòniques. A Nadal, ens reunim tota la família i celebrem el naixement del Senyor. En fi, la identitat cultural comú dels europeus creients i no creients és el cristianisme, on a totes parts d’Europa podem observar i reconèixer valors comuns. I hem d’apel•lar a la nostra herència europea!

    Però tot i que al diccionari t’ho fiquin tot al mateix sac, has de ser prou autodidacta i tenir la suficient personalitat per saber diferenciar la religió de la política. Com deia Saberut has de saber diferencia el que pertoca al Cesar i el que pertoca a Déu. Perquè avui en dia són dos àmbits ben separats.

    És més si volen els musulmans i membres d’altres religions podrien fer les seves pròpies ofrenes i dedicar les seves oracions a la patrona de Tortosa què continuarà sent la Cinta d’aquí a molts anys.

    ResponElimina
  14. Si se t’ocorre dir que Franco era revolucionari pots fer-la grossa. Aquest terme sol està reservat per al Ché Guevara i els Sans Culottes. Com deia un dels millors pensadors liberals que ha donat la història, el senyor Karl Popper;“Por lo tanto, debemos reclamar, en nombre de la tolerancia, el derecho a no tolerar a los intolerantes” i no hi ha res més intolerant a l’actual Catalunya que els nacional-independentistes anticlericals com vostè.

    ResponElimina
  15. Gutijaume, ets dels que t'agrada etiquetar la gent, perquè ho fas amb una facilitat pasmosa. En què es basa per dir que són anticlerical? Perquè anti, ja que vostè també se les dona d'il.lustrat, és un prefix que significa "contra". Quan m'ha vist vostè anar contra el clero? M'ha vist cremar alguna església, potser? M'ha vist en alguna manifestació en contra del clero, potser? Jo sóc més de ser "pro" que no "anti". I, que vol que li digui, el joc de paraules nacional-indepentista anticlerical, m'ha fet molta gràcia, encara que pel que fa a anticlerical, vagi molt equivocat. Suposo que vostè deu ser un nacional-unionista-clerical, evidentment, molt més tolerant que jo. A mi no m'importa que vostè sigui el que vulgui, sempre que no em falti al respecte, és clar. No sé quin van ser els continguts de l'assignatura de religió del seu col.legi. Jo no els recordo, però li puc garantir que de valors que hom titllaria de "cristians" en tinc uns quants. Els que no tinc, però, són fe cega i abnegació. Suposo que vostè, com a bon clerical, si que els tindrà. També estic convençut de que va veure moltes pel.lícules de "vaqueros" de petit, on els vaqueros eren els bons i els "indis" sempre els dolents, com animals incivilitzats. Per vostè, suposo que vostè és un vaquero que va a missa els diumenges i jo un indi que defensa el seu territori. Resulta, però, que ni m'agraden les pistoles, ni els arcs, ni les fletxes. Tan sols la paraula, però no la de Déu, precisament.

    ResponElimina
  16. guti, parlar de tradició mil·lenària ... quan si no vaig errat la verge de la cinta va aparèixer al segle XII, per tant menys de 1000 anys. La gent és catòlica culturalment, però no és practicant. La PxC només ha volgut marcar maquet en lo seu nacionalcatolicisme i ja està.

    ResponElimina
  17. Gracies per la teva il.lustrativa explicació Emili,si bé tens raó en el fet d'exposar que les religions són ideologies, també crec que donem per fet que el Sr (per dir-li d'alguna manera) Casanova participarà als actes religiosos, quan de cap manera se dona indicis de que aixi sigue, pel que entenc no acudirà als actes institucionals (alguns dels guals són religiosos) per això no li veia el sentit a les seves disquisicions sobre aquest assumpte, independentment de les creences religioses de cadascú que són un tema completament personal i benvingudes siguen sempre que respectin als altre, llastima que massa sovint se pergue aquest respecte. EL ser bo o dolent no és patrimoni exclusiu d'una religió, païs o cultura, mentre estessim uns i altres capficats amb maniqueismes absoluts, poc avançarem.

    ResponElimina
  18. gutijaime, no sé que es pitjor, que et vulguis dedicar a la política o que una vegada decidit això defencis aquests ideals.
    Ja et vaig veure a la processó de setmana santa, a primera línia al carrer de la rosa.
    Déu, pàtria i rei, amb aquest ordre veritat? No t'he de convéncer de res, ni tu a mi.
    Solament aquí el que passa és que aprofites qualsevol excusa per discutir la paraula de Déu, de la FAES, del PP,... sincerament, fes el que hagis de fer, que amb la teva cara pagues.

    ResponElimina
  19. http://blogs.publico.es/rosa-espinas/2013/08/21/chiquilladas-fascistas/

    ResponElimina
  20. El tema, observo que ha anat derivant massa cap a la cosa religiosa. Que les festes es diuen de La Cinta ja està més que dit.
    Al meu entendre la qüestió no rau en la comparació amb els actes religiosos. Entre altres raons més o menys justificades, està la de que, mentre en un acte purament i exclusiva independentista, el beneeixen ( ja que parlem de religió ) els partidaris de la mateixa; els religiosos ( podem parlar de la quantitat etc ) són compartits per gent que pertany pràcticament a tots els partits i tota la societat. Amb els graus diferents que es vulgui. I més si parlem del que parlem: La Cinta. Al respecte ja s'ha escrit, per gent que ho pot fer millor que jo, del que representa la "devoció" dels tortosins/es, que va més enllà de la pròpia religiositat i/o creences .
    Per tant, parlar a tall de justificació, de que perquè es fan actes religiosos, també se'n poden fer de marcat accent polític, atès que aquells també són ideologia, ho trobo exagerat. És tan fàcil com que alguna fundació ( "apolítica" ) amiga de Gutijaume demani per a les festes de la Cinta de 2014 autorització ( i sortir al programa ) per a una concentració pro el que sigui .

    Una cosa, per mi, el PP, més que reformista és conservador.
    I per altra part, ja que Emili parlava de diccionari. Revolució : "Canvi en profunditat, global i dràstic de les institucions polítiques i socials o de les estructures econòmiques d'una societat". Així, voleu dir que potser, des de l'esquerra al menys, tots ho hauriem de ser, poc ho molt, revolucionaris ? I crec que s'hauria de poder ser sense caler tenir el full d'antecedents penals ple, o pagant els impostos religiosament ( altra vegada he he ), encara que sigui a Madrid.

    ResponElimina
  21. bueno la veritat esque no he llegit totes les vostres intervencions pero...
    1- Gutijaume en l'estima q et començo a tenir, dius q PXC es un partit xenofob, aqui et dono tota la rao del mon, pero nuevas degeneraciones, ai perdo volia dir Nuevas Generaciones ultimament estan sortin fotografiats en simbols xenofobs i feixistes, encara que posen com excusa que son jovens, jo també soc jove i no em veig fent fotos amb aquest simbols, però bueno.

    2-Si les festes de la Cinta son en honor a la patrona, q és de caire religios, i estic molt, pero molt d'acord q es facin misses i processons ja q una bona part dels tortosins/es son catolics, ( tot i q com a tot arreu, aixo de tindre fe cristiana cada dia la gent ho veu menys clar) per aixo per esta regla de tres també es poden fer uns actes q encara q a Ximo sobretot no li molen, agrade o no potser hi ha mès tortosins indepes, q no pas cristians, i de tots els partits, inclos del PSC Tortosi, aixi q seria bastant normal q un acte ORGANITZAT per una entitat de Tortosa s'inclogue al programa
    3 Es cert que de ben segur q un acte del Panxampla el Sr Bel no ho ficaria al programa, pero aixo ja es una mania "fea" del alcalde, q no comparteixo
    4 AL sr Casanova pos lo que ha dit més amunt, ha volgut marcar paquet, i de ben segur q el que li sap més mal que lo de la cadena no ho organtizen els arabs.

    Salut a tots

    ResponElimina
  22. .....i força, molta força al canut, Kaesar !
    Però mentre....no sé de que parlem, resulta que estem d'acord que a altres entitats ( no afins ), no se'ls permetria el mateix, pos home/dona, si ha majoria independentista a Tortosa o no ( has corregut molts, però bé. El monument ja estaria tombat ) res té a veure en incliure una acte polític -diem-ho clar- a unes festes majors. A veure, francament, tu creus que jo aprovaria que dintre les festes, com a cosa oficial, es fes un acte pel federalisme ? No home/dona no, pots estar ben segur. Este es el tema. Per altra part, tu creus que jo, fora festes i fora programa, posaria cap impediment per fer el que sigui per reivindicar la independència ? . Diré més, encara que et faig sabedor/a: Al PSC no se li va autoritzar una acte tan perillosament polític com és l'entrega d'un guardo que porta el nom de Marcel·li Domingo, a la biblioteca del mateix nom, amb l'excusa d'això, de que era un acte polític. No fos cas que quedés contaminada per sempre més la biblioteca i els futurs usuaris.

    ResponElimina
  23. bueno aixo de vetar altres formacions politiques o panxampla es una cosa q este alcalde li agradar molt, pero suposem que no hi fos. I si es fes un acte federalista benvingut fos. I si que hi ha independentistes, q la gent vulguer tombar el monument hi ha pa tots els gustos, ens agrade o no ( q jo per mi si vol caure ara mateix q caigui, pero es un altre tema ) ja no m'allargo més que aixo sera un no acabar. Cada u que faigue el q vulgue el dia de la cadena, q no s'obliga a anar a ningu.

    ResponElimina
  24. No sóc home de missa ni molt menys Emili. Però respecto enormement tot el relacionat amb la religió i la fe catòlica. Igualment et podria parlar del islam o de qualsevol altra religió del món.

    Adeosdad quan parlo de tradició mil•lenària em refereixo a l’herència cristiana que uneix a tots els europeus.

    ResponElimina
  25. Joan Felip veig que em tens controlat, de saber que et tenia prop t’hagués saludat però desconec qui ets. Si que hi vaig ser a la processó, i a primera fila perquè feia molts anys (però molts anys) que no havia pogut veure els passos i em feia més il•lusió veure’ls que quedar-me a casa (encara tenia la play a Barcelona). Ja he dit que no sóc home de missa, ni estic confirmat, ni tinc una fe cega en la paraula del Senyor.

    I sí JF, faré el que cregui convenient que he de fer. I li asseguro que lluitar contra el deliri independentista i la manipulació partidista de tot el moviment nacionalista està el primer de la llista.

    ResponElimina
  26. Kaesar amic, no són les Noves Generacions, són certs individus amb una intel•ligència més que discutible. Pensa que som l’organització juvenil més gran d’Espanya amb no sé quina barbaritat d’afiliats. Veien l’enllaç d’Emili comptabilitzo a quatre individus amb símbols feixistes. Un percentatge realment baix en comparació a tots els membres de NG. Però la selecció natural fa la seva feina també en política. El partit els ha obert expedient i el següent pas serà l’expulsió permanent.

    ResponElimina
  27. Aqui molts dieu q s'esta deixant fent un acte politic, i esteu en contra, pos vos dic una cosa, els pregons o els discursos q fan regidors, alcaldes o altres carrecs politics per festes, del partit q siguen, allo no és un acte politic? un exemple (dedicat a Ximo amb carinyo) el prego de Joan Sabate ex-alcade de Tortosa i ara senador, ha fet un prego, si un prego per a festes majors de la Canonja ( per cert ultim poble a Catalunya que es va independitzar en aquest cas de Tarragona ), q parla de politica!! Ja li has dit q no politze les festes? ( espero resposta! ) o de d'una determinada ideologia politica

    ResponElimina
  28. Sinó m'especifiques lo del carinyo, no et contesto.

    Bé, va......
    Mai he estat massa d'acord amb la tria de polítics per a fer el pregó a les festes majors dels pobles. No hi vets la necessitat. Més valdria gent de l'espectacle, periodisme, lletres etc, ( clar, n'hi havien que cobraven un ronyó d'estos darrers ). Més que perquè sigui un acte de gran adoctrinament polític o proselitisme, que tampoc ho és ( en general ), discrepo en el sentit de que ja hi ha prou temps al llarg de l'any per a que, també a festes, el pregó l'hagi de fer un polític afí al govern de torn. És cert que sovint suposo que s'invita al personatge en funció de poder aconseguir alguna cosa o en agraïment per una altra ja concedida. Lo qual és relativament censurable. Ara, Kaesar, em diries que faig política, però et podria dir a quins ajuntaments ha anat a fer el pregó que no són del seu mateix color, el delegat del govern Pallares, i a quins van anar anteriors delegats. No sé si m'explico. I el que és fort és anar a fer una pregó ( o més ) sent candidat a unes eleccions al parlament a dos setmanes vista, i després, als quinze dies, dimitir, per cert.
    Ja vets però que del que es tracta és de buscar altres actes polítics dintre les festes que també són polítics. No és per enrocar-me, però voleu dir que -tot i no estar-hi del tot d'acord- el pregoner demana el vot ? demana la independència ? . En qualsevol cas, tot i que sembla un tema assumit per tots els partits, jo seria partidari de canviar una mica la filosofia. I sí bé sense caler impedir que cap polític fes pregons, ( ser convidat en funció de la seua preparació per cridar a la festa al personal ) sí deixar aparcada una mica la política .
    I ja que n'has parlat ( i esperes resposta ) et deixo l'enllaç del pregó que Joan Sabaté va fer a La Canonja. Crec que en prou penes es pot trobar una frase d'apologia política partidista. Prima, quan a les al·lusions polítiques, la cosa institucional.

    Pregó

    ResponElimina
  29. Trobeu que dur l'Empar Moliner costaria tant?
    Jo crec que amb unes botelletes de Terra Alta...
    Qui diu ella, diu mil més.
    Los polítics, de sempre, nomes aigualixen la festa.
    Encara que, per a ser franc, mai he pogut aguantar ni lo pubillam ni un acte on van totes les cucaferes tortosines
    Cerimònia alienadora, sexista i murri fins tots els extrems.
    Per unes festes sense pubilles, professons, discoteques joves, o cucaferes de 21 botons.
    "Boleto" a sis euros i arruïnem l'ajuntament amb bons artistes.
    Merkel, no vingues que aquí hi haurà cua per besar-te los peus!
    Amb permís, "a la merda esta Europa"

    ResponElimina
  30. Pos si que comencem bé les festes ...

    Sr. Nieto, té tota la raó del món mundial ...

    Aquests que sempre estan desqualificant o titllant d'intolerants als que no pensem com ell pensen ( això si pensen ...), no cal ni contestar-los.

    El Sr. Gutijaume és molt jove. Espero que quan es faci gran hagi aprés a comportar-se, però si els seus exemples són els Zaplana, Aznar, Acebes, Fabra (de Castelló), Camps, etc., ho tenim cru... ( Espero que no prengui nota de com s'han comportat els tresorers del "seu" partit, des de Naseiro fins a Bàrcenas, passant per Lapuerta i Sanchís ).

    En fí, molt bones festes a tothom, i que cadascú vagi als actes que més li agradin ... ( Jo com és natural assistiré a totes les sessions de BALL !!!).

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta