19 d’octubre del 2013

Tortosa recorda les víctimes dels bombardejos feixistes però descarta tocar el monument de la Batalla de l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- La vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Joana Ortega, va presidir aquest divendres l'acte de descobriment d'una placa commemorativa a les 92 víctimes dels bombardejos de la Guerra Civil a Tortosa. Aquesta placa es troba en una de les pilastres de l'antic pont del ferrocarril, un dels punts de la ciutat que més intensament va patir els bombardejos de l'aviació feixista italiana entre 1937 i 1939. En aquest sentit, preguntat per la relació d'aquesta placa commemorativa amb el monument a la Batalla de l'Ebre, l'alcalde va insistir que una cosa no té res a veure amb l'altra.

De fet, Ferran Bel va assegurar que, més enllà de qui va inaugurar el monument -ho va fer el mateix general Franco, al juny del 1966- la ciutadania de Tortosa "ja l'ha fet seu, no pel que significa sinó perquè porta molts anys a la ciutat". Així, Bel també va acusar l'oposició i els col·lectius que reclamen la retirada del monument de fer-ho amb la intencionalitat política de desgastar el govern de CiU. En aquest punt, Bel va lamentar que es vulguin buscar falses polèmiques al voltant de la retirada del monument de la Batalla de l'Ebre, alhora que va preguntar als partits per què no ho van fer quan estaven al govern municipal.

Quant al descobriment de la placa commemorativa a les víctimes dels bombardejos, la vicepresidenta va afirmar que aquest era un "acte de justícia", que cal recordar perquè no es torne a repetir. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, també va tenir un record per a les 92 persones que van perdre la vida en aquells bombardejos, dels quals ara es compleixen 75 anys, i va lloar l'actitud dels supervivents en la reconstrucció de la ciutat. Així mateix, Bel va voler fer notar que aquesta és la primera vegada que s'homenatja les víctimes d'aquell "trist episodi de la Guerra Civil espanyola".

Vídeo Canal 21 Ebre

11 comentaris:

  1. Quan l'alcalde diu "ja l'ha fet seu, no pel que significa sinó perquè porta molts anys a la ciutat" , que és lo que pensa ell que significa el monument?
    No dubto que hi ha gent que agafa a qualsevol cosa per desgastar a qui està al poder en cada moment, però crec que no és este el cas. La gent que jo conec que es mobilitzen o s'interessen més pel tema, fa 25 anys (els que jo he viscut aqui) que ho veuen igual.
    Si jo estes al govern, més que pensar en desgast o entrar en baralles de quin-partit-va-fer-o-no-lo-correcte-fa-10-anys, ho agafaria en positiu. Retirant el monument s'obre una ampla finestra d'oportunitats per a la ciutat, amb les quals l'ajuntament pot sortir ben valorat.

    ResponElimina
  2. Il.lustríssim, senyor, company Bel (vam estudiar junts). Què pessats sou tu i Meritxell Roigé utilitzant el que no va fer l'anterior alcalde/diferents equips de govern a la ciutat, per justificar el que vosaltres no feu. Aquesta és la política del dia després de la independència? Perquè si aquesta és la política que heu de practicar, apaga i anem-nos-hi. Us demanaria un esforç millor d'argumentació política, perquè aquest és el més pobre que pot utilitzar un polític. Falses polèmiques? Qui qualifica una polèmica de certa o falsa? Ja que està tant de moda últimament que la gent de CiU a les Terres de l'Ebre parli de "consulta" a tota hora, perquè no és valent i fa una consulta sobre el monument? No seria la forma d'acabar amb la polèmica (falsa o certa; certa o falsa). Si o No. Sigui valent, home. I deixi d'una vegada de parlar implícita o explícitament de Joan Sabaté! (Que ho hagi de dir jo!).

    ResponElimina
  3. ...señor Bel...hoy en dia hay unos plasticos muy fuertes y durisimos que duran muchos años, ¿porque no cogen una dulzaina (popularmente se le dice tambien"gaita")?... y con la tegnologia digital hacen una reproduccion a gran tamaño y la meten (igual que un machete se mete dentro de su funda) por encima del "mostruito" monumental metalico, desapareciendo el horrendo motivo, y quedando un monumento en honor a nuestro rico folklore...total con dos super gruas -una a cada lado del rio- se haria todo muy rapido...

    ResponElimina
  4. Estic d,acort amb les paraules del alcalde Bel, vaig viurer en primera persona l,inauguracio, actualment ja tinc 64 anys i en la época en tenia 17, no tinc cap dupte de que tots els que que demanen la retirada, están en el seu dret, jo i els que no ho volem tambe estem en el nostre i aixi anem passant el temps, aixo va per temporades, cuant rebifa, fon.li canya, no crec que mai es retiri, per lo menys jo no ho voldria veurer.

    ResponElimina
  5. "En todos los países europeos se recuerda oficialmente a las víctimas del nazismo y del fascismo. En todos, menos en el Estado Español. Aquí seguimos con miles de demócratas enterrados en fosas comunes y con símbolos públicos de exaltación del régimen franquista. ¿Alguien se imagina que Hitler en Alemania o Mussolini en Italia tuvieran un mausoleo faraónico financiado con fondos públicos, como el Valle de los Caídos? Y desde el partido del Gobierno se sigue sin condenar la dictadura franquista y se continúa justificando sus crímenes. Hay que reivindicar que el Valle de los Caídos, sin la tumba del dictador, se convierta en un monumento-museo recordatorio de las víctimas de la guerra civil y del franquismo. Con la misma pedagogía que Auschwitz, Mauthausen y tantos otros lugares que integran nuestra memoria histórica y democrática ".

    Joaquim Bosch
    Magistrat i portaveu de Jueces para la democracia

    ResponElimina
  6. El Sr. Ferran Bel i el grup de CiU a la ciutat, són ben hipòcrites i demagogs.
    1) Ara farà poc més de 2 anys va anunciar que faria les modificacions oportunes al monument franquista del riu, i ara ja veiem que no pensa fer-hi res.
    2) Llavors no reconeixia el significat del monument i ara ja ho reconeix, llavors el Memoria Democràtic hi hauria de prendre les mesures oportunes.
    3) No es pot ser tant hipòcrita de recordar la gent bombardejada pels feixistes amb una simple plaqueta i alhora mantindre una monument que fa homenatje als feixistes que van bombardejar Tortosa i les Terres de l'Ebre.
    4) Llavors també va dir que tot plegat era per un interès partidista i que hi havia gent de la comissió per la retirada dels símbols franquistes que al 2011 aniria a les llistes electorals i no se'ls va veure enlloc.
    La hemeroteca té estes coses i sinó aquí hi teniu les seus declaracions: http://quinacapital.blogspot.com.es/

    Per últim i per no estendre'm més, de Jorgue Miguel Porres Sanchez no en podem esperar altra cosa que defensar el feixisme, perquè ell, en forma part.

    ResponElimina
  7. M'agradaria no tornar a parlar mai més del "monstrument"... Ho he dit per activa i per pasiva... Sense ànims partidistes, aquest disbarat al bellmig del riu significa el que significa i no cal donar-li tantes voltes ... Només recordar-li a aquest alcalde que tot ho Fa Bé ( cosa que no dubto en absolut ), que el seu partit ha governat Tortosa des del primer govern democràtic menys vuit anys de "foscor" progressista, i durant tot aquest temps, han anat canviant de formes i de pensaments segons els bufava el vent ( només cal recordar el tema del PHN del PP i molts d'altres ) ...

    D'acord completament amb l'escrit del Sr. Nieto ... Sigui valent, sinyó Alcalde, ademés de treballador i perfecte, i pregunti a la gent de Tortosa què volem amb el "monstrument"...

    Segurament ja deu intuir la resposta i per això llença pilotes fora... ( podria aprofitar una de les seves estades a la capital per fer la consulta i així no li caldria mullar-se ...)

    ResponElimina
  8. Arjub...y lo mejor del Porres, esque era de esquerra republicana..., pero si se que tuvo una mala historia muy oscura, que dio con sus huesos detras de los barrotes..., le hicieron una mala jugada...y se ve que la estancia invitado a cuestas del estado, lo ha trastocado...

    ResponElimina
  9. I si li posem una "bandera" espanyola al voltant del monstrument, e immediatament deprès, aprovem la independència?
    Pos les coses sembla que porten este camí.
    Quines coses!
    I quins polítics!
    Mentrestant els PSC, ERC i ICV manaven, no va ser l'hora. Desprès, quan el poder va tornar a la dreta, això si disfressada d'un independentisme "blauer", tampoc és l'hora.
    Increible!
    Però, ja m'és igual, en no mirar el "monstrument" tinc l'absoluta certesa que aquest no existeix. Igualment en no mirar cap diari, revista, tv o "xarxa de xarxes", tampoc existeixen ni la pobresa, ni la fam, ni els "partits-polítics-brossa" a n'esta terra.
    Ara només miro les novel·les de sexe, de vampirs i d'extraterrestres. Potser si s'apropen més a la realitat.
    Apa humans, que us vagi bé! Esteu per evolucionar i jo, que també recordo la inauguració del monument, ja ni crec que cobraré cap pensió. Total, que em xupen la sang i a callar.

    ResponElimina
  10. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta