21 de novembre del 2013

El Parlament exigeix per unanimitat l'aturada 'definitiva i immediata' del projecte Castor



BARCELONA.- El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous, per unanimitat, una moció que demana al govern de l'Estat l'aturada "definitiva i immediata" del projecte Castor i que en el cas del desmantellament, compleixi totes les garanties i requeriments de seguretat i ambientals, incloent un pla de restauració amb un calendari que compti amb la participació de la Generalitat. A més, també demana a l'executiu espanyol que utilitzi tots els mecanismes tècnics, polítics i jurídics per esbrinar les causes concretes del que ha passat, però també per depurar les responsabilitats tècniques i polítiques i impulsar les accions necessàries per no pagar amb diner públic el valor net o residual de les instal·lacions.

La moció aprovada, a més, sol·licita al govern de l'Estat que insti el Banc Europeu d'Inversions a realitzar una investigació sobre la tramitació i els continguts del projecte Castor, i consideri la retirada del capital invertit per les seves "greus deficiències, manca de transparència i no adequació a les directives europees".

Un altre punt demana al govern de l'Estat i al Consell de Seguretat Nuclear el compliment de les instruccions tècniques de protecció sísmica de les Centrals Nuclears de Catalunya, recollides en el Pla de Protecció Sísmica de les nuclears realitzat d'acord amb els requeriments que la Unió Europea va elaborar per l'accident de la central de Fukushima.

Així mateix, s'exigeix a l'Estat que faci públic quan estigui enllestit l'informe tècnic elaborat per l'Institut Geològic i Miner d'Espanya sobre la relació entre la injecció de gas al projecte Castor i els centenars de terratrèmols registrats a la zona.

El Parlament també reclama a l'Estat que insti la Comissió Europea a verificar que no s'han produït activitats incompatibles per part de les empreses. Igualment, també s'exigeix al govern espanyol i a l'empresa promotora que considerin els ajuntaments d'Alcanar, Ulldecona, Sant Carles de la Ràpita, la Sènia i altres municipis catalans afectats, així com la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sènia, com a part interessada en el procediment per garantir la màxima informació i transparència.

La moció també insta la Generalitat a personar-se com a part interessada en l'expedient i a donar tot el suport legal necessari als municipis afectats.

Via ACN 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta