31 de juliol del 2013

Tortosa transforma el pont del tren en un carrer en plena festa major al cartell de la Cinta 2013

TORTOSA (Baix Ebre).- El seguici festiu de Tortosa, amb la Cucafera, els capgrossos i els gegants travessant l'antic pont del ferrocarril, protagonitzen el cartell de les festes de la Cinta 2013. La imatge oficial de la Cinta d'enguany és un cartell dissenyat per Ignasi Barrera, que aquest dimecres al matí ha estat presentada en un acte en què han participat la Reina de les Festes, Cinta Ferrando, i la Reina infantil, Ainara Cugat. D'aquesta manera, l'Ajuntament ha complert amb un dels rituals de l'estiu, tot presentant el que serà el cartell de la festa major de la Cinta, que enguany cau abans i durarà del 29 d'agost fins al 2 de setembre.


Les dues pubilles han estat acompanyades per l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i pel regidor de Festes, Domingo Tomàs. Segons han explicat, el cartell és una composició dels diferents elements que configuren el seguici festiu de la ciutat, amb una presència destacada de la cucafera, els capgrossos i els gegants. Els populars personatges es concentren al pont del tren, i converteixen el nou pas de la via verda sobre el riu Ebre en un carrer "en plena festa major".

El cartell, a més, incopora una imatge de la Mare de Déu de la Cinta, amb motiu del 150 aniversari de la seua declaració com a patrona de la ciutat, el 19 de gener de 1863. Per commemorar aquesta efemèride, al marge dels actes que organitzarà la Reial Arxiconfraria, l'Ajuntament també vol fer el seu particular homenatge, tot convocant a totes les Reines de les festes de la Cinta des que hi ha pubilles oficialment, l'any 1966, així com als alcaldes i regidors de festes de totes les èpoques. D'altra  banda, en els propers dies es donarà a conèixer el programa oficial d'actes, així com el nom de la persona que pronunciarà el pregó de la Cinta, un acte que es farà el proper 24 d'agost.



Imatges Ajuntament de Tortosa

La Terra Alta cedeix les bicicletes adaptades de la via verda a una empresa d'Arnes

ARNES (Terra Alta).- L'empresa Les Roques Natura, ubicada a Arnes, serà l'encarregada de gestionar d'ara endavant i durant un any les tres bicicletes adaptades que són propietat del Consell Comarcal de la Terra Alta, i que donen servei als usuaris de la Via Verda que tenen alguna minusvalidesa. Aquests vehicles se cedeixen de manera gratuïta i cada any se'n fa càrrec de la seua gestió una empresa de serveis turístics diferent. L’any 2010, prop de 10.000 clients de Sanitas van fer possible, amb només un clic de ratolí, que aquesta mútua sanitària donés 30 bicicletes adaptades per a persones amb discapacitat a 10 vies verdes espanyoles.

La Via Verda de la Terra Alta va ser la segona més valorada, amb més de 1.000 vots, i és per això que la Fundación También, amb conveni amb Sanitas, va lliurar aquestes bicicletes adaptades (handbikes i tricicles especials) al Consell Comarcal de la Terra Alta. Gràcies a aquestes bicicletes, persones amb mobilitat reduïda han pogut gaudir de l'esport i de la natura sense que la seua discapacitat suposi una barrera. El Consell Comarcal de la Terra Alta va cedir aquestes bicicletes a les empreses de la comarca que operen a la Via Verda mitjançant conveni i amb una rotació anual que va començar per les empreses Montsport i Esgambi, ubicades a Horta de Sant Joan, i Serveis Turístics Rural Sports, ubicada a Arnes. L’ús de les bicicletes, durant els tres anys que han estat funcionant, ha estat especialment sol·licitat en el tram accessible de Via Verda de la Terra Alta que va de Bot fins al paratge de la Fontcalda (Gandesa). Aquesta acció conforma la Via Verda de la Terra Alta com un dels llocs de referència per al turisme accessible.

Imatge Consell Comarcal de la Terra Alta

Ercros es ven la planta d'àcid nítric del complex de Tarragona per 2,7 milions d'euros

TARRAGONA.- Ercros i Maxam Chem han formalitzat aquest dimecres la compravenda de la planta de fabricació d'àcid nítric que Ercros té a la seva fàbrica de Tarragona, segons s'ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). En compliment del contracte signat ara fa un any, Maxam ha adquirit el 100% de les accions de Nitricomax, fins ara en mans d'Ercros, amb la qual cosa s'ha convertit en la nova propietària de la planta. Prèviament a aquesta operació, l'1 de febrer Ercros va constituir Nitricomax, i va aportar a aquesta empresa la branca d'activitat dedicada a la producció d'àcid nítric -amb una capacitat de 39.000 tones anuals-, inclosos el personal i els actius corresponents.

La planta d'àcid nítric està ubicada a la fàbrica de Tarragona, la qual, juntament amb les dues fàbriques de Vila-seca, conforma el Complex de Tarragona d'Ercros. La fabricació d'àcid nítric no forma part del nucli d'activitats d'Ercros ni està integrada en els altres sistemes de producció de la companyia. Aquest producte s'utilitza com a matèria primera en la fabricació d'explosius, activitat en la qual el grup Maxam és un dels líders mundials. Ercros seguirà subministrant serveis a la nova companyia, de la mateixa manera que ho fa a la resta d'empreses instal·lades al mateix recinte industrial. El preu de venda de la operació de compravenda ha estat de 2,74 milions d'euros , el qual s'ajustarà a l'alça o a la baixa en funció del circulant net -actiu corrent menys passiu corrent-. La plusvàlua s'estima en uns 0,8 milions d'euros.

D'altra banda, Ercros també ha explicat aquest dilluns que durant els sis primers mesos ha pogut reduir en un 35% les pèrdues respecte el mateix període del 2012. Així, segons l'empresa, les pèrdues aquest any han estat de 3,70 milions d'euros, a diferència dels 5,70 entre el gener i juny del 2012. Aquestes dades mostren una millora de dos milions d'euros, que segons Ercros, hauria estat de 6 milions d'euros -i hagués fet entrar l'empresa en guanys-, si no fos pels 4 milions d'euros que es van haver de destinar a les indemnitzacions dels treballadors afectats per l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) del passat mes març. De fet, durant aquell mes, les fàbriques de Flix i Cartagena van estar pràcticament inactives. Finalment, l'ERO d'Ercros va afectar 75 treballadors de la planta electroquímica de Flix: 61 empleats actius i 14 prejubilats. Amb tot, les xifres definitives d'acomiadaments directes van variar perquè uns 16 treballadors de la planta de Flix van solidaritzar-se amb els més joves i van acceptar prejubilar-se.

Una sentència de l'Audiència Nacional contra el projecte Castor torna a donar ales a la plataforma del Sénia

ALCANAR (Montsià).- Una sentència de l'Audiència Nacional, amb data del passat 15 d'abril, ha anul·lat la resolució de la Secretaria d'Estat del Canvi Climàtic que va considerar que el gasoducte terrestre del projecte Castor, el magatzem submarí de gas situat davant la costa del Delta, no necessitava d'avaluació d'impacte ambiental. L'empresa Río Cenia, afectada pel pas del gasoducte pels seus terrenys, va interposar un recurs contra aquesta decisió i l'alt tribunal li ha donat la raó, "ja que el gasoducte terrestre forma part del projecte i té alguns riscos ambientals en l'apartat hídric i paisatgístic". La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia ha celebrat la sentència i ha tornat a demanar l'aturada del projecte.

De fet, la Plataforma ja va presentar recurs de reposició davant de l'administració estatal contra la resolució de la Secretaria d'Estat del Canvi Climàtic, on denunciava el fraccionament del projecte en diversos trams i on al·legava la falta de l'estudi d'impacte ambiental, del pla de restauració de l'activitat, l'estudi d'integració paisatgística, l'estudi dels nivells freàtics i determinació dels fluxos subterranis, així com de mesures de protecció del paisatge i dels recursos ambientals. "I no varem obtenir resposta", han denunciat des de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia.

Per tot plegat, la Plataforma ha enviat una carta a la Secretaria d'Estat del Canvi Climàtic on sol·licita un recurs extraordinari de revisió de la Resolució de 5 de novembre de 2009, ara anul·lada per l'Audiència Nacional. I també demana la nul·litat de tots els actes, autoritzacions, concessions o activitats que hagin pogut dictar-se en base a aquesta resolució, de manera que es "garanteixi els drets dels ciutadans, dels veïns afectats i la salvaguarda dels recursos naturals i paisatgístics".

Via ACN

30 de juliol del 2013

Passa la nit a la catedral de Tortosa, rebenta els calaixos d'almoines i el detenen en fer saltar l'alarma

TORTOSA ( Baix Ebre ). - La Policia Local de Tortosa ha detingut  un home de 26 anys i veí de la ciutat acusat d'un delicte de robatori amb força. Els fets han passat aquest dimarts al matí quan la comissaria ha rebut una trucada de la Catedral advertint de la possible presència d'un individu a l'interior del temple, que hauria fet saltar l'alarma poc abans que el personal obrís portes. Desplaçats al lloc dels fets, la patrulla policial ha fet una inspecció ocular a l'interior de la Catedral i ha pogut localitzar al detingut, que no ha oposat resistència, amagat rere l'orgue. 

Els agents han comprovat com els calaixos d'almoina que hi ha distribuïts per les capelles estaven forçats i buits. Una part dels diners els portava l'infractor al damunt i la resta els havia amagat en diferents punts de l'edifici. En total, la Policia li ha requisat 290 euros. A preguntes dels agents, el detingut ha admès que hauria accedit a la Catedral ahir al vespre, ha aprofitat la nit per anar recollint les almoines i que aquest matí, quan intentava escapolir-se per la porta, el soroll de l'alarma ha frustrat el seu enèsim intent de robatori. El protagonista d'aquest fet delictiu acumula nombrosos antecedents -quinze en quatre anys- per delictes de robatori amb força, contra la salut pública, maltractament en l'àmbit de la llar, robatori a vehicles i falsificació de document públic. La Policia Local ha posat el detingut a disposició del jutge de guàrdia.

Los Guardians del Pont presenten 'Sancta Sanctorum' a Els Muntells Rock Festival

ELS MUNTELLS.- Los Guardians del Pont, la nova banda de Quim Mandado (cantant, baixista i líder de Sangtraït), presenta aquest dissabte, 3 d'agost, el seu segon treball discrogràfic en el marc d'Els Muntells Rock Festival. Quim Mandado ha retornat als escenaris amb el bateria Martín Rodríguez i el guitarrista Joan Cardoner. El trio empordanès presenta 'Sancta Sanctorum' amb un concert únic a les Terres de l'Ebre, al poble dels Muntells (Sant Jaume d'Enveja). Es tracta d'un disc amb 13 temes, "amb molta energia, composicions molt treballades, lletres amb molt sentiment i sobretot duresa en el so".

Amb més de 30 discos a les esquenes entre els tres, coincideixen a afirmar que aquest disc és el que més els ha costat i el que més els ha agradat d'enregistrar. A més, també han fet coincidir el concert de presentació del disc amb el primer dia en què els fans de Los Guardians del Pont i públic en general podran adquirir 'Sancta Sanctorum' en primícia, ja que fins al setembre no es posarà a la venda a les botigues oficials, a través de la discogràfica PICAP. Los Guardians del Pont compartiran cartell amb quatre bandes de la zona. L'entrada anticipada costa vuit euros, mentre que el preu de les entrades a taquilla serà de 10 euros.

El consell del Baix Ebre renova el catàleg turístic 'Mosaic de contrastos' i la pàgina web



TORTOSA (Baix Ebre).- El Consell Comarcal del Baix Ebre ha presentat un nou catàleg, amb l'objectiu de dinamitzar el turisme a la comarca i donar a conèixer els municipis que conformen el territori. La publicació del catàleg 'Mosaic de contrastos' pren nom i relleu a una de les publicacions fetes durant el mandat anterior al Consell. Aquest cop, però, s'ha renovat tot el seu interior per ampliar els atractius del territori i adaptar-lo a les noves tecnologies, tot apostant pel gran pes de les fotografies. Així mateix, s'està renovant la web, que a finals d'agost haurà canviat la seua estètica i funcionalitat per tal d'actualitzar-ne els continguts i fer-la més interactiva.

Via Canal 21 Ebre

Amposta rebutja per unanimitat el nou pla hidrològic de l'Ebre i donarà suport a la PDE

 

AMPOSTA (Montsià).- El ple de l'Ajuntament d'Amposta ha aprovat aquest dilluns una moció conjunta de tots els grups en contra del nou Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, ja que no garanteix la sostenibilitat ambiental del Delta. El text aprovat limita el cabal del tram final de l'Ebre a poc més de 3.000 hectòmetres cúbics anuals d'aigua per poder destinar-ne 11.000 a regar 1,4 milions d'hectàrees.

Els acords de la moció conjunta contemplen rebutjar aquest Pla Hidrològic perquè no té en compte les necessitats i els interessos del territori; donar suport al Govern de la Generalitat perquè aconsegueixi un acord amb el Ministeri d'Agricultura i, donat el cas, que es personi davant les institucions europees per aturar el pla; expressar davant la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) el malestar que ha causat l'aprovació del Pla Hidrològic sense el consens de tots els representants, i demanar que reconegui el criteri de la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre.

La moció també exigeix el manteniment de tots els projectes i inversions proposats per Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre de millora ambiental i econòmica vinculats al riu, al Delta i als pobles riberencs. Els grups també han acordat donar suport a les accions que dugui a terme la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE).

Via Canal 21 Ebre

Els Bombers extingeixen l'incendi forestal de Miravet, que ha cremat una superfície de 29,4 hectàrees

[Actualitzat a les 21.45 hores] MIRAVET (Ribera d'Ebre).- Els Bombers de la Generalitat han donat per extingit a les 19.30 hores d'aquest dimarts l'incendi forestal de Miravet. Així, els vehicles que encara estaven remullant el perímetre del foc ja s'estan retirant del lloc. Segons els Agents Rurals, la superfície afectada en aquest incendi és de 29,4 hectàrees de vegetació forestal. El foc es va iniciar poc abans de les 16.30 hores del dilluns al fons del barranc de la Vall de Sarroca, a tocar del quilòmetre 9 de la carretera N-230. L'incendi va obligar a tallar la T-324 entre els quilòmetres 8 i 10. Paral·lelament, una persona va resultar ferida de caràcter lleu a les cames, com a conseqüència del foc, i va ser traslladada a l'Hospital de Móra d'Ebre.

Els Bombers de la Generalitat ja havien informat aquest dimarts a la tarda que la superfície afectada per l'incendi forestal de Miravet és finalment de 29,4 hectàrees, segons els càlculs fets pels Agents Rurals. De fet, sis vehicles dels Bombers continuaven revisant el perímetre de l’incendi de Miravet, controlat des de les 03.09 hores de la matinada passada. Segons una nota al perfil de Facebook dels Bombers de Tortosa, hi treballaven 20 dotacions terrestres i un helicòpter de comandament.

Els Bombers de la Generalitat havien donat per controlat l'incendi de Miravet aquest dimarts a la matinada, quan passaven nou minuts de les tres. Durant tota la nit, hi han treballat 18 dotacions terrestres i aquest matí s'han enlairat dos helicòpters bombarders, que han continuat remullant la zona per evitar revifalles.

L'incendi que va declarar-se aquest dilluns a la tarda a Miravet va obligar a tallar la carretera T-324 en els dos sentits del trànsit. El foc ha afectat la zona del barranc de la Vall de Surroca i ha arribat a la carena, tot provocant una columna de fum que es va veure a molts quilòmetres de distància. De fet, el telèfon d'emergències 112 va rebre un total de 92 trucades relacionades amb l'incendi de Miravet. Cap a les onze de la nit, un dels regidors d'aquesta població riberenca, Josep Maria Sáez, ja va escriure a Twitter que l'incendi ja es trobava "més estabilitzat". En la mateixa piulada, Sáez ha volgut agrair la "gran feina" dels Bombers de la Generalitat, dels GRAF, dels voluntaris i dels membres de l'Associació de Defensa Forestal (ADF).

La Direcció General de Protecció Civil de Catalunya (DGPC) manté, des de diumenge a la tarda, el pla especial d'emergències per incendis forestals a Catalunya INFOCAT en fase d'alerta. Pel que fa al risc d'incendi forestal, es preveu que sigui més baix atesa la millora de les condicions meteorològiques.


29 de juliol del 2013

Dol al periodisme ebrenc per la mort de Josep Gonell, periodista antinuclear i sacerdot

TORTOSA (Baix Ebre).- La parròquia de la Mare de Déu dels Dolors de Tortosa, al barri del Temple, serà aquest dimarts a les 10.30 hores l'escenari dels funerals per mossèn Josep Gonell Solsona, un dels periodistes històrics de les Terres de l'Ebre. Compromès amb moviments socials i ecologistes com els col·lectius antinuclears, Gonell va acabar la seua etapa professional el 2008 com a cap de premsa del Bisbat de Tortosa. Gonell havia treballat durant molts anys de corresponsal en publicacions d'abast nacional com ara El Periódico de Catalunya, però també va col·laborar en mitjans de comunicació del territori, com l'Ebre Informes. De fet, al costat del també ebrenc Joaquim Roglan, Gonell va formar un tàndem periodístic que va explicar per a tot Catalunya, en plena transició democràtica, les primeres mobilitzacions del territori contra la construcció de la central nuclear d'Ascó.

A més, els periodistes Josep Gonell i Joaquim Roglan van ser els primers a destapar mediàticament, el gener del 1977, la greu contaminació que provocava la planta d'Erkimia a Flix. Moltes de les dades sobre Ercros que s'han publicat 30 anys més tard, Gonell i Roglan ja van detallar-les a les pàgines del desaparegut Diario de Barcelona, amb un gran impacte en l'opinió pública de la primera transició, poc habituada encara que la premsa parlés obertament de conflictes ecològics. La sèrie de reportatges es titulava 'Ebro: las aguas bajan turbias', i el primer dels informes feia referència a la contaminació de la fàbrica de Flix.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya a les Terres de l'Ebre ha emès aquest dilluns una nota de condol en què se'l recorda com "un company de professió i un capellà progressista". Precisament, amb motiu de la seua jubilació com a cap de premsa del Bisbat de Tortosa, l'any 2008, Gonell va rebre un homenatge de la demarcació ebrenca del Col·legi de Periodistes, durant un sopar en què també van rebre un reconeixement pel fet de jubilar-se Josep Bayerri, a més de Marco Antonio Soria a títol pòstum. També recordat com a professor de llatí, a més de periodista i sacerdot Gonell era sociòleg i va publicar obres com ara 'Cròniques de joventut, en lletra menuda', 'Técnicas de comunicación' i 'Los gitanos en la sociedad española'.

Front comú dels alcaldes de Gandesa, Móra d'Ebre i Falset per reclamar a l'Estat millores a l'N-420

MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- L'Ajuntament de Móra d'Ebre ha estat aquest dilluns l'escenari d'una reunió dels alcaldes de Gandesa, Carles Luz; de Falset, Josep Puxeu, i de Móra d'Ebre, Joan Piñol. Durnat la trobada s'ha parlat, sobretot, de la situació en què es troba la carretera N-420 en el tram que uneix les capitals de la Terra Alta, de la Ribera d'Ebre i del Priorat. En aquest sentit, els tres alcaldes han reclamat al govern de l'Estat que es millore el ferm del tram entre Falset i Móra d'Ebre, que es troba molt deteriorat, i han coincidit a demanar que es tiren endavant les obres de la variant de Gandesa, pendents d'execució des de fa més de 10 anys.

En acabar la reunió, els alcaldes de Móra d'Ebre, Gandesa i Falset han explicat que sol·licitaran una reunió amb el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Jordi Sierra, per exposar-li aquestes i altres reivindicacions. "Tenim una gran preocupació per la situació en què es troba aquesta via, la principal carretera que passa per les tres comarques", ha afirmat Piñol en referència a l'N-420.

D'altra banda, Piñol, Luz i Puxeu han tractat sobre la situació de l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre, centre sanitari de referència per a les tres comarques. Els alcaldes consideren que, sense qüestionar el paper de l'empresa gestora Gecohsa (filial de Sagessa), cal augmentar el pes del territori en els òrgans de govern d'aquestes empreses. La reunió d'aquest dilluns a Móra d'Ebre és la primera d'una sèrie de trobades que els tres alcaldes s'han proposat de realitzar properament, per tractar qüestions d'interès comú. De fet, Piñol ha explicat que la relació entre les capitals d'aquestes tres comarques veïnes ve de lluny, i que en l'agenda hi ha diversos temes que convé que els alcaldes puguen treballar conjuntament. També ha destacat el paper de "comarca frontissa" de la Ribera d'Ebre en les relacions entre aquesta comarca i la Terra Alta, de les Terres de l'Ebre, i el Priorat, del Camp de Tarragona.

Imatge Ajuntament de Móra d'Ebre

El Ministeri insisteix que la proposta catalana de cabal ecològic per a l'Ebre és 'desproporcionada'

MADRID.- El ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha assegurat a través d'una nota que la proposta del govern de la Generalitat i de diverses entitats ecologistes com la Platarforma en Defensa de l'Ebre (PDE) per al cabal ecològic és "desproporcionada", i ha subratllat que dedicar més de 7.000 hm3 en un any implicaria posar en risc el subministrament d'aigua als usuaris d'abastiment i de regadiu de la pràctica totalitat de la demarcació hidrogràfica. El pla hidrològic aprovat pel Consell Nacional de l'Aigua proposa un règim de cabal ecològic al pas per Tortosa de 3.009 hectòmetres cúbics l'any i de 3.370 a la desembocadura. Això suposa, segons Medi Ambient, 220 hectòmetres més l'any que l'establert per l'anterior pla Hidrològic.

El govern de la Generalitat havia sol·licitat un règim hídric amb un volum de 7.300 hectòmetres cúbics l'any per als anys secs i de 12.700 per als anys més humits. Medi Ambient també defensa que els cabals mínims establerts són molts superiors als registrats històricament gràcies al pantà de Mequinensa, ja que sense aquest embassament els cabals que circularien al tram final del riu serien cinc cops inferiors.També ha informat aquest dilluns als integrants del Consell Nacional de l'Aigua que els cabals ecològics fixats en el Pla Hidrològic de l'Ebre atenen a criteris científics i tècnics i argumenten que s'han analitzat més d'un centenar d'estudis realitzats. És per això que subratlla que aquests cabals mínims són coherents amb la realitat física de l'Ebre.

Entre els estudis analitzats, afegeix la nota de Medi Ambient, s'han analitzat els informes elaborats per la Comissió de Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre que, afegeix, van ser assumits per l'Agència Catalana de l'Aigua i acordats pel Parlament de Catalunya. El ministeri de Medi Ambient assegura que s'ha fixat un règim de cabals ecològics al tram final de l'Ebre molt semblat al que s'aplica des de l'adopció de l'anterior Pla Hidrològic i considera que les peticions d'augment sol·licitades per la Generalitat i per diversos grups i entitats ecològiques són incompatibles amb els recursos de la conca i amb l'actual sistema d'aprofitaments.

Via ACN

El conseller Vila titlla de 'desastre' l'aprovació del nou pla de l'Ebre al Consell de l'Aigua

MADRID.- El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha qualificat aquest dilluns de "desastre" el resultat del Consell de l'Aigua on s'ha aprovat el nou pla de conca de l'Ebre, que limita el cabal al seu pas per Tortosa a 3.100 hm3. En declaracions als mitjans, Vila ha lamentat que el Consell de l'Aigua no hagi pogut fer un "projecte integral" de gestió de l'Ebre i finalment només hi hagi prevalgut "l'interès territorial i de part". "No hem pogut fer prevaldre la via de cabal ecològic i una gestió que ens garantís aturar la regressió del Delta de l'Ebre, la seva salinització", ha dit. Amb tot, s'ha mostrat confiat que es podrà redreçar la situació al nou pla de conca de l'Ebre 2015-2021, que es comença a negociar al setembre.

El conseller ha fet aquestes manifestacions minuts després de la votació en què el pla de conca de l'Ebre ha estat aprovat per 66 vots a favor -totes les comunitats, regants i associacions tret de Catalunya i els grups ecologistes- quatre en contra -Catalunya, WWF i Ecologistes en Acció- i vuit abstencions (CCOO).

Vila ha lamentat que les posicions del Govern "no han estat assumides" ni pel Ministeri d'Agricultura ni per la resta de les comunitats autònomes, un fet que considera un error perquè s'ha deixat de banda els interessos ecològics i de cabal mínim, i s'han imposat només els dels territoris i dels regants. "Creiem que el cabal del tram baix de l'Ebre no hauria de ser només una qüestió de si queda aigua un cop ateses totes les altres necessitats econòmiques i de reg", ha dit el conseller de Territori i Sostenibilitat.

En aquest sentit, ha reiterat que les comunitats autonòmes han tingut "una agenda excessivament territorial" i "poca voluntat de tenir una visió de conjunt del que li convé a l'Ebre, que en definitiva és una mirada de segle XXI, i no una visió antiga". En aquest marc, Vila ha recordat que el govern espanyol ha actuat amb molt de retard en aquest pla, que contempla el període 2009-2015 i que estava a punt de suposar una sanció per a l'Estat espanyol de part de la Comissió Europea. De fet, tan bon punt s'aprovi al Consell de Ministres, el ministre Miguel Arias Cañete haurà de començar a redactar el nou pla hidrològic de l'Ebre per al període 2015-2021.

És per aquest motiu que Vila s'ha mostrat esperançat que finalment la Generalitat aconseguirà reconduir la situació. "A partir d'aquí obrirem una discussió i estic convençut que, per part de les autoritats del Ministeri, hi haurà major predisposició que no hi ha hagut ara a la curta per part de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre", ha sentenciat.

Però, segons el conseller, un cop aprovat al Consell d'aquest dilluns, ara la Generalitat estudiarà les possibilitats que queden obertes. "És evident que teníem més expectatives que les nostres reivindicacions es tinguessin més en compte del que s'han tingut, no ha estat així i ho lamentem", ha afirmat. Per aquest motiu, no ha tancat la porta a la possibilitat de recórrer el pla a les instàncies que pertoqui perquè "és un error greu que perjudica no només la quantitat de l'aigua, sinó la qualitat i nosaltres la defensarem amb totes les instàncies que podem".

Via ACN

L'incendi forestal de Miravet, 'més estabilitzat' després de cremar més de 10 hectàrees i d'haver ferit una persona

MIRAVET (Ribera d'Ebre).- L'incendi que s'ha declarat aquest dilluns a la tarda a Miravet ha obligat a tallar la carretera T-324 en els dos sentits del trànsit, i ja ha cremat entre 10 i 15 hectàrees. El foc s'ha declarat a la zona del barranc de la Vall de Surroca i ha arribat a la carena, tot provocant una columna de fum que s'ha vist a molts quilòmetres de distància. De fet, el telèfon d'emergències 112 ha rebut un total de 92 trucades relacionades amb l'incendi de Miravet. Cap a les onze de la nit, un dels regidors d'aquesta població riberenca, Josep Maria Sáez, ha escrit a Twitter que l'incendi ja es trobava "més estabilitzat". En la mateixa piulada, Sáez ha volgut agrair la "gran feina" dels Bombers de la Generalitat, dels GRAF, dels voluntaris i dels membres de l'Associació de Defensa Forestal (ADF).

Els Bombers de la Generalitat havien rebut el primer avís de l'incendi cap a les 16.30 hores de la tarda. Segons ha informat el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), una persona ha resultat ferida a conseqüència de l'incendi, amb ferides de caràcter lleu a les cames. Aquesta persona ha estat traslladada a l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre. Al llarg de tota la tarda, el foc de Miravet ha mobilitzat una vintena de dotacions terrestres i fins a sis mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat.

La carretera TV-324 ha estat tallada en ambdós sentits de la marxa entre els quilòmetres 8 i 10, al terme municipal de Miravet. Aquest tall s'ha degut a la proximitat del fum generat per l'incendi, però també per facilitar l'accés de l'operatiu d'extinció. A primera hora de la nit les perspectives eren bones, ja que no hi bufava el vent i no es tractava d'una zona de molt difícil accés. El foc es trobava en una zona entre els municipis de Móra d'Ebre, Corbera d'Ebre, Pinell de Brai i Miravet.


Segons les primeres estimacions dels Agents Rurals, el foc havia afectat només unes tres hectàrees de vegetació. Si bé hi ha algunes masies a l'àrea afectada, els Bombers no tenen constància que s'haja hagut de realitzar cap desallotjament. També s’hi han desplaçat una patrulla Mossos d’Esquadra i unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), entre d’altres.

Per la seua banda, els Bombers de la Generalitat han desplaçat al foc de Miravet algunes dotacions que estaven treballant al foc de Vallirana, després de la bona evolució d'aquest segon incendi forestal.  També s'hi ha traslladat personal del GRAF de Lleida.

Una dona de 94 anys mor en un accident de trànsit a l'N-340 a Camarles

CAMARLES (Baix Ebre).- Ha mort una de les persones feritdes de gravetat en l'accident de trànsit que s'ha registrat aquest dilluns a la tarda a la carretera N-340 al seu pas per Camarles. Segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT), es tracta d'una dona de 94 anys i veïna de Mataró. El sinistre s'ha produït poc abans de les sis de la tarda al quilòmetre 1.090 de l'N-340, en sentit Tarragona, quan per causes que encara s'estan investigant un turisme ha sortit de la via i ha col·lidit contra la mitjana.

Com a conseqüència de la topada, ha mort la passatgera davantera, mentre que la conductora del vehicle ha resultat ferida greu i ha estat traslladada a l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. En l'accident hi han intervingut quatre patrulles de Mossos d'Esquadra i dos ambulàncies del SEM. A més, la via ha estat totalment restringida al trànsit durant mitja hora, quan s'ha pogut obrir un carril i s'ha circulat a través de pas alternatiu fins a un quart de vuit del vespre.

Alerten del risc molt alt d'incendi forestal al Baix Camp, al Priorat i al Baix Ebre



 TERRES DE L'EBRE.- Les comarques del Baix Camp, el Priorat i el Baix Ebre presenten un perill molt alt d'incendi forestal, segons el mapa de predicció del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. A més, el perill és alt a l'Alt Empordà, al Baix Empordà, al Gironès, a la Selva, al Maresme, al Vallès Occidental, al Baix Llobregat, al Baix Penedès, a l'Anoia, al Garraf, a l'Alt Penedès, a la Conca de Barberà, al Tarragonès, al Baix Camp, al Priorat, al Baix Ebre, al Montsià, al Baix Ebre, a la Terra Alta, a la Ribera d'Ebre, al Segrià, a les Garrigues, al Bages, a l'Urgell i a la Segarra. A la resta de comarques, és moderat o baix.

El darrer ensurt a les Terres de l'Ebre ha estat  l'incendi de Batea del passat 23 de juliol. Finalment, el foc va calcinar unes quatre hectàrees de vegetació, de les quals 2,6 eren d'arbrat; 1,2 de matoll i 0,14 agrícola. En l'extinció del foc, que va ser enregistrada en vídeo pels mateixos Bombers de la Generalitat, hi van treballar una vintena de dotacions terrestres i cinc mitjans aeris. D'altra banda, els Bombers també van informar que un home de 69 anys va patir en aquest incendi cremades de segon grau als braços i les cames, i va haver de ser traslladat a l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Precisament, l'origen de l'incendi podria ser el foc que es va encendre per intentar cremar un niu de vespes.

Vídeo Bombers de la Generalitat

La Terra Alta i el Matarranya exploren fórmules de col·laboració en l'àmbit cultural

GANDESA (Terra Alta).- Tècnics dels consells comarcals del Matarranya i de la Terra Alta, i artistes d’ambdós comarques han celebrat aquest dilluns una primera reunió de treball a la seu del Consell Comarcal de la Terra Alta, a Gandesa, amb l'objectiu d'explorar fórmules de col·laboració conjunta en l'àmbit artístic i cultural.

Els reunits han valorat la possibilitat de realitzar diferents mostres de l’obra dels artistes en els diferents espais expositius del territori i també d'establir taules de debat i jornades d’intercanvi d’experiències entre els artistes d’ambdós territoris. És per això que s’ha acordat començar a treballar en una futura planificació per a l’any 2014, pel que fa a espais on poder exposar les obres i en possibles artistes interessats en exposar.

Tot i això, els dos territoris tenen interès a intercanviar i incentivar experiències culturals, tant en el món de l’art com en el de les lletres, la música i d’altres. Aquestes accions donen continuïtat a l’acord de col·laboració existent entre els dos territoris, a través del qual ja s’han començat a desenvolupar accions especialment en l’àmbit del turisme.

Imatge Consell Comarcal de la Terra Alta

Ercros diu que tindria beneficis si no hagués de destinar quatre milions a indemnitzar els acomiadats de Flix

FLIX (Ribera d'Ebre).- La multinacional Ercros ha retallat durant els sis primers mesos d'aquest any un 35% les pèrdues respecte el mateix període del 2012. Així, segons l'empresa, les pèrdues aquest any han estat de 3,70 milions d'euros, a diferència dels 5,70 entre el gener i juny del 2012. Aquestes dades mostren una millora de dos milions d'euros, que segons Ercros, hauria estat de 6 milions d'euros i hagués fet entrar l'empresa en guanys, si no fos pels 4 milions d'euros que es van haver de destinar a les indemnitzacions dels treballadors afectats per l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) del passat mes març. De fet, durant aquell mes, les fàbriques de Flix i Cartagena van estar pràcticament inactives. Finalment, l'ERO d'Ercros va afectar 75 treballadors de la planta electroquímica de Flix: 61 empleats actius i 14 prejubilats. Amb tot, les xifres definitives d'acomiadaments directes van variar perquè uns 16 treballadors de la planta de Flix van solidaritzar-se amb els més joves i van acceptar prejubilar-se.

Segons Ercros, l'ERO és conseqüència d'un pla de reestructuració per eliminar vendes no rendibles i la seua corresponent estructura."L'aplicació del pla i els efectes del conflicte laboral expliquen tant la reducció en un 4% de la xifra de negocis entre el primer semestre del 2012 i el 2013, així com un descens del 8,9 en reducció de despeses en aquest període.

Durant aquest període, l'ebitda semestral ha estat de 15,91 milions d'euros, que dobla els 8,02 milions obtinguts en el mateix període de l'any passat. L'ebitda total ha estat de 11,65 milions d'euros comptabilitzant la provisió per a l'ERO davant dels 8,60 de l'any anterior.

Respecte el primer trimestre, el resultat de companyia durant els primers sis mesis de l'any ha estat de 3,52 milions d'euros davant els 7,22 milions d'euros del primer trimestre, el que suposa una millora de 10,74 milions d'euros.

Via ACN
Imatge Ajuntament de Flix

CiU i ERC coincideixen a Arnes que la consulta ha de celebrar-se abans del 18 setembre del 2014


ARNES (Terra Alta).-La secretària general d'ERC, Marta Rovira, i el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, han argumentat durant una taula rodona celebrada aquest diumenge a Arnes per què la consulta pel dret a decidir caldria celebrar-la al mes de setembre del 2014. Davant aquells que demanen que s'avanci al mes de maig, Rull i Rovira han recordat que coincidiria amb les eleccions europees i s'incompliria amb els tres mesos de descans que exigeix la normativa. Per a Rovira, caldria que la consulta se celebrés abans del 18 de setembre de 2014, data del referèndum escocès, per evitar efectes contraproduents o desmobilitzadors en el procés català. ERC i CiU treballen per tenir llesta la Llei catalana de Consultes davant el "possible" 'no' del govern espanyol a autoritzar el referèndum.

La incògnita per la possible data de la consulta sobiranista a Catalunya es començar a desvetllar. En un acte de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de les Terres de l'Ebre celebrat aquest diumenge a Arnes, a la Terra Alta, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i el secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, han coincidit a recolzar que el referèndum es celebri al mes de setembre del 2014. Tant Rull com Rovira han argumentat que fer-la al mes de maig, com demanen algunes veus, incompliria la normativa de no celebrar altres conteses electorals tres mesos abans i després de les eleccions europees, previstes justament al maig de 2014.

"Tenim l'impediment que 90 dies abans i després de les eleccions europees no podem fer la consulta. Tenim poc espai", ha dit Rull. També Rovira, en la seua exposició a l'acte de l'ANC, ha recordat que cal complir aquesta exigència perquè "Europa vol un procés impol·lut". La secretària general d'ERC, a més, ha anat més enllà i ha assegurat que els republicans aposten per fer-la abans del 18 de setembre de l'any vinent, data de la consulta escocesa, perquè no es pot avaluar prèviament qui efecte tindria el resultat del referèndum a Escòcia, i perquè arriscar-se a fer la consulta catalana després podria tenir un efecte contraproduent o desmobiltizador.

Com ha recordat Rull, la solució que es demana és "política" i, per tant, si no hi ha un acord com l'escocès i el britànic, Catalunya ha de tenir llesta la Llei catalana de Consultes preveient una "possible" negativa del govern espanyol a autoritzar el referèndum. Rovira ha reiterat que la resposta a la petició formal que va enviar divendres el president de la Generalitat, Artur Mas, hauria d'arribar en el termini d'un mes o engegar la via de la legislació pròpia o altres mesures, també legals, que han recomanat el Consell Assessor per a la Transició Nacional. "No esperarem eternament, el que seria prudent és que en les properes setmanes, a molt estirar un mes, tinguéssim una resposta del govern espanyol", ha dit la dirigent republicana.


Via ACN 

28 de juliol del 2013

Més de 600 persones uneixen Móra d'Ebre i Móra la Nova amb una cadena per la independència


MÓRA D'EBRE / MÓRA LA NOVA.- Més de 600 persones, segons els organitzadors, van participar divendres al vespre en la cadena humana per la independència de Catalunya que va unir Móra d'Ebre i Móra la Nova a través de l'emblemàtic Pont de les Arcades. L'acte estava organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a les Terres de l'Ebre, com a prèvia de la Via Catalana per la Independència que s'ha convocat per al proper Onze de Setembre. En el cas de les Terres de l'Ebre, abans ja s'havien organitzat altres cadenes humanes que al pont Lo Passador, entre Deltebre i Sant Jaume d'Enveja, i al pont Penjant entre Amposta i l'Aldea, a més d'entre les poblacions de Roquetes i Jesús. En la cadena entre Móra d'Ebre i Móra la Nova van participar-hi els dos alcaldes de les dues poblacions, els convergents Joan Piñol i Ferran Bladé. De la mateixa manera, també ho van fer els regidors republicans d'Arnes i de Calaceit, Francesc Martínez i Paulí Fontoba.

D'altra banda, aquest dissabte, la Fatarella ha estat l'escenari dels diversos actes de la Diada per la Independència a la Terra Alta, mentre que el poble d'Arnes acollirà aquest diumenge un acte conjunt en favor del dret a decidir, convocat per CiU, ERC, l'ANC i Òmnium Cultural. Les properes cadenes humanes previstes a les Terres de l'Ebre són entre Caseres i Calceit (24 d'agost) i a Tortosa, durant les festes de la Cinta.

Els problemes pressupostaris obliguen Deltebre a suspendre el concert de Paco Ibáñez al festival Bouesia

DELTEBRE (Baix Ebre).- El concert que el cantautor valencià Paco Ibáñez havia d’oferir dins del festival Bouesia de Deltebre, el proper 17 d’agost, s’ha hagut de suspendre definitivament per "raons pressupostàries". L’Ajuntament de Deltebre -com organitzador del concert- i l’Associació Cultural Rabera de Bouetes -com a promotora del certamen Bouesia- han lamentat públicament les molèsties que hagin pogut ocasionar als seguidors del cantautor, i molt especialment a totes aquelles persones que haguessin comprat les entrades anticipadament, tant el canvi de data com la suspensió definitiva del concert.

Des del 15 de juny passat, les entrades del concert de Paco Ibáñez es podien comprar per internet. A tots els afectats se’ls retornaran els diners. Segons els organitzadors, en tot moment el cantautor Paco Ibáñez ha mostrat bona voluntat i predisposició per actuar a Deltebre dins el festival Bouesia, i ha sigut totalment aliè a la decisió de suspendre el concert. L’actuació que havia d’oferir a Deltebre formava part de la gira internacional que el músic està duent a terme per presentar el seu últim disc, “Paco Ibáñez canta a los poetas latinoamericanos”. A Deltebre, havia de tocar acompanyat per la cantautora tortosina Montse Castellà.

El Consell Comarcal del Baix Ebre aprova la seua adhesió al Pacte Nacional pel Dret a Decidir



XERTA (Baix Ebre).- El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre va aprovar aquest divendres una moció per adherir-se al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. En un ple celebrat a Xerta, el ple del Baix Ebre també va aprovar una resolució en defensa de l'esport amateur català i una altra de rebuig al Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre aprovat pel Consell de l'Aigua. La sessió va celebrar-se a Xerta com a mostra de la voluntat de l'ens de portar el ple a algun dels municipis del Baix Ebre almenys una vegada al semestre. En el mateix ple també van aprovar l'acceptació dels fons Feder per a dur a terme el Centre d'Innovació i Desenvolupament Turístic del Baix Ebre, que ha de construir-se a Deltebre. Un equipament que, segons el president comarcal, Lluís Soler, serà un "revulsiu per donar a conèixer el bo i millor dels municipis de la comarca". 

D'altra banda, la setmana vinent, previsiblement el proper divendres, 2 d'agost, el conseller d'Agricultura i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, inaugurarà les obres d'ampliació del viver d'empreses Baix Ebre Innova de Camarles, que gestiona el Consell Comarcal del Baix Ebre. De fet, aquest divendres també van aprovar la signtatura d'un conveni amb el Departament d'Empresa i Ocupació, per la concessió d'una subvenció pel finançament de l'ampliació del viver que ha estat sufragada en un 80% amb ajuts europeus Leader. En aquest punt, Soler va anunciar que les obres estan pràcticament enllestides, i que la setmana vinent s'inaugurarà l'ampliació d'unes instal·lacions que han de donar encara "més cobertura" als emprenedors de la comarca.

Via Canal 21 Ebre

El PSC anuncia la creació de La Busca de Tortosa per organitzar actes culturals i socials



TORTOSA (Baix Ebre).- L'agrupació local del PSC ha anunciat la creació, el proper mes de setembre, de La Busca de Tortosa, una nova entitat cultural amb la que pretèn impulsar diferents actuacions durant tot l'any, més enllà de les activitats organitzades pels socialistes amb motiu de la Festa del Renaixement. Segons els socialistes, aquesta associació funcionarà de forma independent del partit, per fer al costat a la ciutadania i a la cultura. Durant les dos últimes edicions de la Festa del Renaixement,el grup municipal del PSC ha organitzat una exposició i una sèrie d'actes culturals a la Casa Gil de Federich, que el govern de CiU va rebutjar incloure en el programa oficial de la festa. Una exposició que enguany va comptar amb la visita del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que visitava Tortosa com a pregoner de la XVIII Festa del Renaixement. El regidor socialista Enric Roig ha afirmat que amb aquesta associació confien en superar els "entrebancs" que li ha posat el govern de CiU per participar en la vida cultural i social de Tortosa.

Via Canal 21 Ebre

27 de juliol del 2013

La Flama de la Germanor comença a la Sénia un recorregut de 115 dies per recordar els combatents de la Batalla de l'Ebre



 LA SÉNIA (Montsià).- Una flama recordarà durant 115 dies, els mateixos que va durar la batalla, els combatents de la Batalla de l'Ebre. El camp d'aviació de la Sénia va ser l'escenari, aquest dijous, de l'encesa de la Flama de Germanor, en un acte que s'emmarcava dins de la commemoració del 75è aniversari de la Batalla de l'Ebre. El director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Laverdós, va ser l'encarregat de l'encesa. Durant l'acte al Camp d'Aviació es van realitzar diversos parlaments i també es va voler recordar a les víctimes del accident ferroviari de Santiago de Compostela. A partir del setembre i durant les setmanes següents, la Flama de la Germanor viatjarà a les quatre capitals de comarca de les Terres de l'Ebre: Amposta, Tortosa, Móra d’Ebre i Gandesa, i finalitzarà el seu periple a Corbera d’Ebre, on el 16 de novembre està previst celebrar-hi un gran homenatge institucional als supervivents.

Via Canal 21 Ebre

La indignació de Flix i Ascó per l'augment de la mosca negra a l'Ebre fa reaccionar els dos ajuntaments

FLIX / ASCÓ .- La presència excessiva de mosca negra al tram final de l'Ebre ha provocat la reacció dels ajuntaments de Flix i d'Ascó. D'una banda, el consistori flixenc s'ha vist obligat a emetre una nota informativa, en el qual desmenteix que l'augment de la mosca negra durant aquest estiu tinga res a veure amb la reserva natural de Sebes. Per la seua banda, el govern d'Ascó ha reclamat al govern de la Generalitat que estudie definitivament com acabar amb aquesta plaga, ja que l'insecte és "força perjudicial" per a la salubritat dels veïns i l'economia de la zona. De fet, l'Ajuntament d'Ascó ha instat la Generalitat a actuar amb la mateixa celeritat i efectivitat que ho ha fet en altres zones del país, per lluitar contra els mosquits dels Aiguamolls de l'Empordà o la Costa Brava, o contra el mosquit tigre a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Amb motiu del rumor que s'ha estès entre la població, el qual relaciona l'augment de la mosca negra a Flix amb l'àrea de Sebes, l'Ajuntament ha emès una nota informativa per donar a conèixer les actuacions que s'han dut a terme a la mateixa reserva per combatre la proliferació d'aquest insecte i dels mosquits. "És absolutament fals que a Flix no es facin tractaments contra la mosca negra per la presència de la zona de Sebes, perquè hi ha les cigonyes, els cavalls o per qualsevol altra excusa que hom pugui imaginar", han deixat clar des de l'Ajuntament.  De fet, el consistori ha volgut fer saber que enguany "la zona de Sebes és l'única de l'Ebre on s’han fet tractaments amb el BTI, producte que s'utilitza contra les larves de la mosca i mosquit, des de fa ja més de tres mesos".

El tractament amb el producte biològic i antilarvari BTI és fa des de fa quatre anys a Sebes, per controlar la proliferació de mosquits que pateix la reserva a causa dels canvis de nivell de l'aigua a l’embassament, unes alteracions que creen zones entollades on crien els mosquits. "Recentment s´han fet nous tractaments a l´Ebre, i també a la zona de Flix", han dit des de l'Ajuntament.. "La proliferació de la mosca negra aquest any ha estat general afectant a Flix i a la resta de municipis de les Terres de l´Ebre. Demanem a la gent seny i no contribuir a escampar rumors que no tenen cap fonament, i que, a més de no afavorir al nostre poble, en cap cas contribueixen a aportar cap solució al problema, sinó a crear-ne de nous", conclou la nota informativa de l'Ajuntament de Flix.

Per la seua banda, la junta de govern de la població veïna d'Ascó ha aprovat una moció en què insta el Govern de la Generalitat a fer un pla d'actuació per estudiar com eradicar la mosca negra de les comarques de l'Ebre. Al text de la moció es demana que es doti el pla de pressupost suficient per combatre la mosca negra, que ja s'ha detectat en poblacions allunyades del riu com la Terra Alta i fins i tot en alguns pobles del Priorat. Al mateix text es denuncia que fins ara s'han fumigat les zones limítrofes amb el riu, atès que fins ara es pensava que aquesta espècie hi vivia, però que el fet que se n'hagin trobat a poblacions com Gandesa o altres de la Terra Alta ha demostrat la ineficàcia de la mesura.

De la mateixa manera, en la moció d'Ascó també s'adverteix que la mosca negra s'estén "amb rapidesa" per les Terres de l'Ebre i que no hi ha un programa per estudiar, controlar i eliminar aquesta plaga, a diferència del que s'ha fet amb altres plagues com les eclosions de mosquits als Aiguamolls de l'Empordà i la Costa Brava, el mosquit tigre a Barcelona i poblacions de l'àrea metropolitana, i fins i tot el caragol poma al Delta. Finalment, es remarca que la mosca negra ha incidit "molt negativament" en la qualitat de vida dels habitants de les comarques de l'Ebre, amb "forts problemes sanitaris derivats de la mossegada" d'aquest insecte; en els sectors productius de l'agricultura, i en el sector turístic.

L'últim punt de la moció d'Ascó implica comunicar-la al Delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, a la Comunitat de Regants, als municipis i consells comarcals de les Terres de l'Ebre i fins i tot del Priorat, perquè hi donin suport i també la facin arribar a les administracions central i autonòmica, amb la "ferma voluntat" d'exigir "un tracte equitatiu" amb altres zones del país on s'han dut a terme "importants esforços i inversions" per eradicar plagues amb un impacte "molt inferior" al que suposa la plaga de la mosca negra.

Imatge ACN

26 de juliol del 2013

Agrofruit llança un missatge de tranquil·litat i anuncia la redacció d'un pla de viabilitat

TORTOSA (Baix Ebre).- Després de presentar el preconcurs de creditors i destituir Xavier Guarner com a director general i gerent aquesta mateixa setmana, els responsables d'Agrofruit han volgut llençar aquest divendres un missatge de tranquil·litat als més de 1.700 socis de l'empresa exportadora de cítrics. Agrofruit ha contractat una auditora externa perquè concreti la situació financera de l'empresa, després que Guarner no pogués esclarir els comptes anuals en el darrer Consell d'Administració. Com ha explicat l'advocat i portaveu d'Agrofruit, David Domènech, amb les xifres de l'auditoria sobre la taula es redactarà un pla de viabilitat per seguir amb l'activitat de l'empresa. "No hi ha indicadors que això no sigui factible", ha dit.

Com va avançar l'Agència Catalana de Notícies (ACN) aquest dijous, l'empresa exportadora de cítrics Agrofruit, una de les més grans del sector a les Terres de l'Ebre i a Catalunya, ha presentat un preconcurs de creditors davant el jutjat Mercantil de Tarragona, després que les entitats bancàries que financen l'empresa advertissin del tancament de l'aixeta de crèdit i la companyia es trobés amb dificultats de liquiditat per poder pagar proveïdors i socis. Aquesta és només una de les conseqüències de la falta de transparència i concreció dels comptes anuals que el director general i gerent, Xavier Guarner, va presentar en l'últim Consell d'Administració. 

Segons ha explicat aquest divendres l'advocat i portaveu d'Agrofruit, David Domenènch, Guarner va presentar un balanç econòmic positiu de l'any, amb beneficis, en un primer Consell a primers del mes de juliol. Uns dies després, el mateix director general va reunir de nou el Consell d'Administració per explicar que algunes partides no eren correctes i no coincidien amb la realitat de la situació financera de la companyia, però no va poder concretar ni els motius ni les quantitats d'aquesta indefinició. 

Davant aquesta situació, a més de la presentació del preconcurs de creditors, el Consell d'Administració va decidir destituir de manera fulminant Guarner com a gerent i director general després de 18 anys en el càrrec, tot i que continua com a membre del Consell. Per poder resoldre quina és la situació econòmica d'Agrofruit, també s'ha contractat els serveis d'una auditoria externa, ubicada a Reus. "S'acorda que sigui una auditoria diferent de la qual ha estat auditant des de fa anys els comptes anuals de l'empresa perquè, si aquesta no ha detectat mai res, s'estima que ho faci una altra", ha concretat Domènech. 

Pla de viabilitat

Un cop es tinguin els resultats d'aquesta nova auditoria, els responsables d'Agrofruit preveuen redactar un pla de viabilitat perquè l'empresa pugui seguir amb la seua activitat. "No hi ha indicadors que això no sigui factible", ha assegurat l'advocat. Per aquest motiu han volgut fer arribar un missatge de tranquil·litat als més de 1.700 socis de la companyia. "Estem en fase d'esbrinament però, en principi, la voluntat plena és que en l'inici de la campanya -a la tardor-, sapiguem com estem. Es farà el que sigui perquè això tiri endavant", ha dit el portaveu d'Agrofruit. 

Accions judicials

Els responsables d'Agrofruit no descarten emprendre accions judicials contra l'exdirector general, Xavier Guarner, i l'auditoria dels comptes, si es detecta alguna irregularitat. I és que, segons han apuntat, des de l'any 2000 els comptes oficials presentats per Guarner, i auditats posteriorment, s'havien tancat amb beneficis. Fins i tot els primers comptes presentats a principis d'aquest mes de juliol al Consell d'Administració presentaven un benefici en fruita a liquidar de 2,6 milions d'euros. L'empresa ha facturat els darrers anys entre els 36 i els 46 milions d'euros anuals, depenent de la campanya. 

Els deutes 

Malgrat que Domènech no ha pogut precisar quin seria el forat que pot haver en els comptes de l'empresa fins que es coneguin els resultats de l'auditoria encarregada, s'ha reconegut un deute de 10 milions d'euros, aproximadament, amb les entitats financeres. Justament, la Generalitat ha avalat l'empresa perquè aconseguís finançament -directe o a través de l'Institut Català de Finances- per a les seues iniciatives. 

Domènech també ha volgut desmentir que en les darrers dies i davant aquesta situació d'incertesa, alguns dels socis i proveïdors hagin acudit al magatzem de l'empresa per emportar-se material i també que no s'hagin pagat les nòmines dels treballadors. Agrofruit compta amb una vintena de treballadors fixes durant tot l'any, però en dates punta de la campanya es pot arribar a la xifra de 1.000 treballadors, sobretot temporers. 

Via ACN (Anna Ferràs)

La tragèdia del barranc de Sant Jordi, a l'Ametlla de Mar, el primer accident greu d'un tren a Catalunya

Les Terres de l'Ebre van ser l'escenari, ara fa més de 140 anys, d'un accident ferroviari que va commocionar la societat catalana i espanyola de l'època, com aquest dimecres ho ha fet la tragèdia de Santiago de Compostela. Va ser l'accident del 8 de setembre de 1872, en què van morir almenys una quinzena de persones quan el tren correu Barcelona-València va caure al barranc de Sant Jordi, a l'Ametlla de Mar, a causa d'una forta tempesta i d'una llevantada que van provocar l'ensorrament del pont. El temporal va evitar que la barrancada desguassés al mar amb normalitat: l'aigua va eixamplar el torrent i va afeblir les bases del mateix pont sobre el barranc de Sant Jordi. Tant la màquina com tots els cotxes del tren correu, excepte l'últim vagó, van caure des d'una altura de vuit metres. Segons les diverses fonts, les víctimes mortals van ser quinze o disset, tot i que també van haver-hi molts ferits i alguns supervivents. El descarrilament del tren al pont de Sant Jordi es considera el primer accident ferroviari greu a Catalunya.

Retrat de Fulgencio Schmid i Moló.
El tren correu que va caure al barranc de l'Ametlla de Mar, a més, tenia viatgers il·lustres. En un dels departaments hi anava el segon cap militar de Catalunya, el general Andia, amb dos ajudants, el fill i un cosí, que anaven camí de Madrid cridats pel govern espanyol en plena Tercera Guerra Carlina. En un altre departament del tren correu hi viatjava el general Fulgencio Schmid i Moló, senador electe i un dels principals accionistes del canal de la Dreta de l'Ebre, a més d'expresident del Casino de Madrid. Schmid va ser una de les víctimes mortals de l'accident del tren al barranc de Sant Jordi, al costat del baró d'Ezpeleta, el mexicà Francisco Casimiro Miguel de Ezpeleta, i del marquès de Sasainé o Sasenai, un agent de la banca francesa que anava a la capital d'Espanya per negociar amb el govern.

El tren havia sortit de Barcelona a les cinc de la tarda en direcció a València, amb més de 60 passatgers. Era diumenge. A més, hi viatjaven quatre guàrdies civils d'escorta, un maquinista, un fogoner i un altre treballador de la companyia. A les nou de la nit havia fet parada a Tarragona, i després de deixar enrere l'Hospitalet de l'Infant el tren va trobar-se amb una forta tempesta. El comboi avançava molt lentament perquè la nit era molt fosca i baixaven els barrancs. Segons el cronista tortosí Ramon Vergés Paulí, el maquinista va voler aturar-se a l'estació, però el general Schmid va demanar-li que continués el viatge.Vergés Paulí afirma que Fulgencio Schmid anava camí de Tortosa per ser padrí de Lluís Guzman de Villòria, un membre de la noblesa local. Però alguns diaris de l'època van destacar que Schmid en realitat anava en direcció a Madrid, en haver estat elegit senador. Així ho explica la crònica del diari ABC. Siga com siga, Schmid tenia una forta vinculació amb Tortosa, ja que havia estat coronel de la guarnició. De fet, el 1860 havia sufocat l'alçament carlí de Sant Carles de la Ràpita. A més, el 1864 s'havia casat amb una tortosina, Elisa Vinyals i Bargés.

Una recreació de l'accident del tren correu Barcelona-València.
Schmid va ser, de ben segur, la víctima més coneguda de l'accident. Va morir ofegat. En una primera crònica, l'11 de setembre del 1872, el diari ABC fa un recompte provisional de set víctimes mortals i 24 ferits. La locomotora i els vagons de fusta van abocar-se al barranc, tot submergint-se i estellant-se per l'impacte dels uns contra els altres. Entre les dotze i la una de la matinada, un dels supervivents va aconseguir avisar l'estació de l'Ametlla de Mar, i des d'allà ho van fer per telègraf a l'estació de Tortosa, on el governador militar Miguel Soroa estava esperant l'arribada del general Andia, que en l'accident va resultar lleugerament ferit. Amb tot, a la mateixa crònia de l'ABC també es diu que entre els morts de l'accident al barranc de Sant Jordi també hi ha la família de Soroa. La mateixa matinada s'envia un tren des de Tortosa per socórrer les víctimes, amb una travessia que va ser molt accidentada a causa de la mateixa tempesta. En arribar, es van trobar una escena dantesca. Els metges tortosins que van atendre els ferits van ser Àngel Lluís, Daniel Fernández, Enric Joan i Rafael Andreu, ajudats pel doctor Soler de Tarragona. A les sis de la tarda de l'endemà ja s'havien pogut recuperar 14 cadàvers i s'havien rescatat 25 ferits, que van ser traslladats fins a Tortosa en una locomotora amb un furgó. Segons Vergés Paulí, els morts van ser enterrats al cementiri de Sant Llàtzer, mentre que els supervivents van celebrar una missa d'acció de gràcies a la capella de la Cinta de la catedral de Tortosa.

Detall de l'ABC de l'11 de setembre de 1872.
En realitat, pocs viatgers van sortir indemnes. Només els quatre guàrdies civils i el membre del personal que viatjaven en el furgó de cua, i que no es va precipitar en el barranc. Els cinc van mostrar un comportament admirable, salvant els passatgers durant les tres o quatre hores que van romandre sense cap ajuda. El dia 11 de setembre, tres dies després de l'accident, la mar va retornar a les platges de l'Ametlla de Mar el cos d'una última víctima. El total de cossos recuperats, segons altres fonts, havia estat de 17, però també es parla de diversos desapareguts. La premsa, com és habitual en aquests casos, es va qüestionar les causes i les circumstàncies de l'accident. D'una banda, el diari ABC acabava la seua crònica exigint responsabilitats i amb aquesta sentència: "Mientras las línias férreas se cosntruyan a cinco metros del mar; mientras con agua de mar se amase la cal que se emplea en construcciones; mientras se construyan puentes de cartón y túneles de quincalla, mientras haya venalidad allí donde habría de haber justicia, la seguridad de los pasajeros en ferro-carriles serà un mito". 

Per la seua banda, el diari valencià Las Provincias va criticar el suposat retard amb el que el tren d'auxili va sortir de Tortosa, acusant el jutge de voler esperar el seu escrivent. Però l'alcalde, Manel Bes Hédiger, va replicar que si el tren havia arribat amb retard era per precaució i a causa del temporal. A més, l'estació de Tortosa encara era provisional -el primer tren va arribar-hi el 8 de maig de 1867- i no podia proporcionar ni farmacioles, ni benes, ni metges. A la una de la nit, en canvi, estaven reunits a l'estació cinc metges, dos sanitaris de l'hospital militar, farmacioles i capses d'instruments mèdics. A més a més, també havien pogut solucionar la falta d'il·luminació per poder socórrer el tren accidentat al barranc de Sant Jordi.

 També podeu llegir:
-Crònica del diari ABC
-La nit del tren correu

25 de juliol del 2013

Els últims de la Lleva del Biberó commemoren a Pàndols els 75 anys de la Batalla de l'Ebre


EL PINELL DE BRAI (Terra Alta).- "Nosaltres estem a les últimes, però no deixeu morir aquest monument". Amb aquesta petició de Joan Gusach, un dels supervivents de la Lleva del Biberó, ha acabat l'acte de commemoració del 75è aniversari de l'inici de la Batalla de l'Ebre als peus del Monument per la Pau, ubicat a la Cota 705 de la serra de Pàndols, al Pinell de Brai. L'acte ha congregat una quinzena de Biberons que, amb 93 anys, es retroben anualment en aquest espai històric de la Batalla de l'Ebre per recordar un dels episodis més crus de la seua vida i de la història del país. Els Biberons han insistit a les institucions que es facin càrrec de mantenir el Monument per la Pau que els recorda quan ells ja no hi siguin, i han llençat un missatge a les noves generacions: "la pau no té preu".

Via ACN

L'ANC constitueix Tortosa per la Independència i prepara una cadena humana per les festes de la Cinta

TORTOSA (Baix Ebre).- L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha decidit tirar endavant la creació de l'assemblea local de Tortosa, un dels grans reptes pendents d'aquest moviment ciutadà a les Terres de l'Ebre. Finalment, l'ANC de Tortosa va quedar constituïda aquest dimecres, després que un grup de persones de la capital del Baix Ebre han decidit fer un pas endavant i compartir el projecte de l'ANC. "S'han anat fent convocatòries i contactant amb aquelles persones que ja estaven inscrites de fa temps a l'ANC per assistir a les reunions, fins que hem aconseguit fer un bon grup de gent diversa per poder-ho encarar", ha explicat la coordinadora de l'ANC a les Terres de l'Ebre, Irene Fornós.

En aquest sentit, l'ANC naix amb un doble objectiu a Tortosa. En primer lloc, aconseguir que el màxim de ciutadans s'inscriguen en la Via Catalana per la Independència prevista al llarg del litoral català el proper Onze de Setembre. Però abans, organitzar una cadena humana per la independència, prevista al pont de l'Estat de Tortosa durant les festes de la Cinta.

"Anem creixent, i ahir també es va constituir l'ANC de Ginestar", ha assenyalat Fornós. En la mateixa línia, la coordinadora de l'ANC a les Terres de l'Ebre ha recordat que aquest cap de setmana tenen altres actes previstos al territori: una cadena humana al pont de Móra d'Ebre i Móra la Nova, aquest divendres a les 20 hores; una diada independentista a la Terra Alta, que es farà dissabte a la tarda a la Fatarella; i un acte al Perelló amb la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell. Finalment, diumenge també hi ha un acte conjunt amb CiU, ERC i Òmnium Cultural a la població d'Arnes. Tot plegat, amb l'objectiu d'anar escalfant motors de cara al pas de la Via Catalana per la Independència per les Terres de l'Ebre, que finalment també arribarà fins a Vinaròs. Dissabt passat, unes 300 persones van participar en la cadena humana per la independència que l'ANC va organitzar al Pont Penjant, entre Amposta i l'Aldea.






Vídeo Canal 21 Ebre

Més de trenta inscrits en la segona edició del Jotacampus, a Poblenou del Delta

AMPOSTA (Montsià).- Especialistes i profans, músics i aprenents, nadius i forasters. La segona edició del Jotacampus congrega per diferents espais del al Poblenou del Delta (Amposta) una curiosa diversitat de persones interessades en el gènere de cant, música i ball tradicional d'arrel popular per antonomàsia a les Terres de l'Ebre: la jota. Impulsat per la cooperativa Túbal i amb, entre d'altres, integrants de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries com a professors, el campus vol recuperar i difondre, des de la immersió en el context lúdic-cultural del territori, totes les vessants de la pràctica de la jota que, com bona part de la música d'arrel popular, ha experimentat un renascut interès durant els últims anys.

"És una cosa que portes dins quan l'escoltes i, si et mou, és especial, addictiva en certa manera, ho vols treballar", explica Mariona del Carmen, participant i professora de percussió tradicional d'Arsèguel (Alt Urgell) que pren part enguany per primer cop en el campus en la doble faceta d'estudiant i de docent. Amb ella, un total de 34 persones omplen aquesta segona edició d'aquesta estada que va arrencar aquest passat dimarts i s'allargarà fins el pròxim dissabte. Ubicat al Delta, com a cruïlla dels Països Catalans, han vingut de diversos indrets de Catalunya, però també de punts del País Valencià.

Cantar jotes, ballar-les i poder tocar la música amb els instruments tradicionals. Diferents tallers programats durant els matins permeten els participants endinsar-se en aquest món que, fins fa no molts anys, es trobava relegat a una espècie de segona divisió de les expressions de la cultura popular catalana. Renascuda i reivindicada com la dansa pròpia de les Terres de l'Ebre, compartida amb altres indrets de Catalunya, el País Valencià i la Franja, Artur Gaya, responsable de Túbal i alter ego de Quico el Célio, va decidir organitzar aquest campus per difondre i ensenyar aquest art.

"L'objectiu és que la gent vingui a xalar, a aprendre i descobrir el territori. Tres en u. Som molt conscients que la gent que ve aquí fa un esforç molt gran. Destina les vacances a anar a un lloc i treballar força. Però es compensa aprenent, xalant i coneixent el territori. Ensenyem a tocar, ballar i cantar", apunta el mateix Gaya. Els alumnes improvisen i escriuen els seus versos que canten a diferents veus durant les classes en un ambient d'aprenentatge però lluny de la seriositat acadèmica. Toquen i ballen dins d'una barraca tradicional, això sí, en lluita permanent contra exèrcits de mosquits i la okcalor. El nivell de cadascú és secundari. "És un ambient molt especial. Veus com tira un que no en sap i com neix. Hi ha molta història grupal, estimula, fa avançar amb el grup, que és com haurien de fer-se les coses", medita del Carmen.

Per als organitzadors del campus, la idea essencial és explicar la jota, ubicar el seu origen al territori i la identitat de la seva gent, recuperant el seu ús social així com les figures del cantador, el ballador i el tocador. "No només recuperar el repertori, sinó unes maneres de fer música, de transmetre-la, de generació en generació o a través de papers, molt viva", diu Gaya. El campus, de fet, planteja ensenyar "una cosa que mai ningú s'havia plantejat".

La sorpresa del Canalero

"Quan el Canalero -Josep Garcia, cantador de referència al territori- va saber que ensenyàvem a cantar jotes se'n reia, perquè dia que això no s'ensenyava. Va cantar dels 15 als 90 anys, improvisant. Ningú li'n va ensenyar, ni s'ho va plantejar. Tal com deia: això s'aprèn xalant. Era una època en la qual la música estava integrada al treball. Avui en dia, si cantes a la feina et poden fer fora. Els cantadors i els vells pagesos parlaven d'una època amb una música molt integrada a la societat. És una cosa d'abans que reivindiquem", reflexiona. Una integració simbiòtica de la música i el gaudi, la "xalera".

I és que l'atracció pel que va més enllà de la qüestió estrictament musical és palesa en la gran majoria dels alumnes. Després de provar l'any passat i aconseguir integrar algunes jotes al repertori de la coral de Reus on canta, Montserrat Anguera, de la Selva del Camp (Baix Camp), repeteix enguany experiència. "El professorat és molt bo. També m'atreu molt l'ambient que hi ha, els amics que fas. Tot i haver de dedicar uns dies vacances, enguany ja sabia que una part serien aquí. El paisatge del Delta, com no hi estic acostumada, m'agrada molt tant de dia com de nit. Anar a la platja de nit és una sensació que val la pena", relata.

El fet que molts dels alumnes assisteixin acompanyat de les seves parelles o fills tampoc suposa un problema. L'organització proposa, per aquells i aquelles que no els agradi la jota, tallers de cuina tradicional del Delta, com a "part de la cultura popular", així com diverses activitats per conèixer la cultura i el paisatge territori durant les tardes de la mà del guia i empresari turístic deltebrenc Josep Bertomeu 'Polet'. Les classes s'allargaran fins aquest divendres, 26 de juliol. L'endemà dissabte hi ha prevista una excursió de comiat.

La música popular reviu

Gaya valora molt positivament la repercussió que la iniciativa ha tingut durant el seu segon any d'existència, aconseguint repetir, amb 34 alumnes, el nombre d'inscrits de la primera edició. "Estem contents perquè hi havia el pes psicològic de notar la crisi", indica. Un fenomen que no és aliè a la intensa revifalla de l'interès que viu el gènere i la música d'arrel popular durant els últims anys a les Terres de l'Ebre i a la resta de Catalunya. La llavor d'aquesta experiència s'ha escampat i, enguany, s'organitzen dos nous campus a les Terres de l'Ebre destinats a l'ensenyament de la jota, com a principal forma de ball, cant i música popular del territori. "Em sembla perfecte, això vol dir que funciona. Tant de bo en el futur aquesta i altres activitats tinguin demanda suficient per cobrir l'oferta", raona.

És, en aquest cas, un fenomen relativament nou però no desconegut. "Quan hi ha la sensació que alguna cosa es perd, afortunadament es crea un moviment per recuperar-la. Ha passat històricament: els estudis folklòrics neixen en un moment que aquella música que estava integrada a la societat, el treball la xalera, es perd. En els últims anys hem notat potser que aquesta música i arrels es perdien perquè, dissortadament, es parla del que és nostre però es fa molt poc. Fem música popular catalana i fer jota, ho és. S'estava perdent, no estava prou al carrer, a les aules o als escenaris", reconeix.

Partidari d'un nou moviment de recuperació per tornar-la a integrar a les formes de lleure i oci de la societat d'Internet i les noves tecnologies, Gaya és conscient de les limitacions de l'entorn actual. "No podem tornar a la societat de quan els pagesos cantaven, però que la música tingui un ús social. Vam passar del temps que les tavernes eren escoles populars de cant i música al dels bars on està prohibit cantar. Sí que podem fer alguna petita cosa per millorar la societat. La gent capta la crida: tenim adults que han decidit passar setmana vacances al Delta fent això", tanca.

Via ACN (Jordi Marsal)

Agrofruit presenta preconcurs de creditors una setmana després d'acomiadar el gerent per possible manipulació dels comptes

TORTOSA (Baix Ebre).- L'empresa exportadora de cítrics Agrofruit, una de les més grans del sector a les Terres de l'Ebre i Catalunya, ha presentat preconcurs de creditors davant el jutjat Mercantil de Tarragona. Segons han confirmat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) diverses fonts coneixedores del cas, els responsables de la companyia van decidir la setmana passada acomiadar el gerent, Xavier Guarner, i van decidir encarregar una auditoria sobre l'estat de comptes real de l'empresa, davant la sospita que podrien haver estat manipulats des de fa anys. Tot i haver sofert seriosos problemes econòmics en el passat, més d'un miler de treballadors, socis i prestadors de serveis estan vinculats a l'empresa durant l'època de plena producció.

Tot i que, finalment, podria fer-ho públic en les properes hores, els propietaris d'Agrofruit s'han mostrat completament hermètics i no han volgut donar cap tipus d'informació sobre el cas. La situació es va precipitar a finals de la setmana passada amb la destitució fulminant de Guarner, al timó de l'empresa des de feia més de deu anys, per pèrdua de confiança. Poc després, aquest passat dilluns 22 de juliol, es va començar a tramitar l'expedient del preconcurs de creditors. Un preconcurs de creditors que s'ha començat a tramitar al jutjat Mercantil de Tarragona, segons han confirmat fonts jurídiques.

La raó formal, d'acord amb les diverses fonts consultades per l'ACN, rauria en la suposada manipulació dels comptes de l'empresa des de fa diversos exercicis. Així, tot i que les auditories efectuades no haurien presentat cap anotació ni detectat cap anomalia al respecte, els números no coincidirien amb la situació financera real de l'empresa, que hauria acumulat un forat de dimensions encara desconegudes durant els últims anys. L'auditoria encarregada ara haurà de determinar aquest extrem: un deute acumulat que algunes fonts xifren en uns 11 milions d'euros. Tampoc descarten possibles accions judicials contra la gestió de Guarner.

Ara com ara, però, el futur de l'empresa és una incògnita. Sobre el paper, els resultats dels estudis encarregats han de permetre els propietaris valorar, amb xifres concretes, la possible viabilitat futura de l'activitat i el seu possible redimensionament per continuar. Els problemes financers d'Agrofruit ja eren coneguts al territori des de fa força anys i, precisament, van provocar que la passada campanya iniciés l'activitat mesos més tard del que és habitual. Errors en la política comercial o pèrdua d'ajuts en el passat haurien contribuït a l'espiral de pèrdues. Les protestes de treballadors també han estat freqüents, en molts casos per impagaments de nòmines o vulneració de condicions laborals.

De fet, en una recent visita a les instal·lacions del polígon industrial Baix Ebre de Tortosa, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va confirmar que la Generalitat havia avalat l'empresa perquè aconseguís finançament -directe o a través de l'Institut Català de Finances- per a les seues iniciatives. "Tenim l'obligació d'ajudar-los i acompanyar-los perquè la seva viabilitat sigui possible", va declarar.

Caos al magatzem

Durant els últims dies, però, la incertesa i la confusió al voltant del cas és notòria. Fins al punt que, davant l'expansió de rumors sobre una possible fallida, el passat dimarts al matí un nombre important de socis i proveïdors d'Agrofruit haurien acudit en massa al magatzem de l'empresa per acaparar adobs i productes fitosanitaris. La direcció es va veure obligada a tancar les portes poca estona després. Des d'aquell moment, ningú despenja el telèfon de la seu de l'empresa.

Les dimensions econòmiques de la situació podrien resultar considerables a les Terres de l'Ebre. L'empresa, que durant les últimes campanyes ha mogut entre 40 i 50 milions de quilos de cítrics -dels quals n'exporta més d'un 90%, principalment al centre i al nord d'Europa, així com una petita part a països emergents-, ocupa directament entre 300 i 400 treballadors en plena producció -molts dels quals fixos indirectes-. També contracta colles de temporers que treballen els camps, transportistes associats i una important cartera de socis que els venen la seva fruita que produeixen. En total, fonts coneixedores del sector calculen que més de 1.000 persones hi poden estar vinculades, directa o indirectament, algunes de les quals acumulen deutes significatius.

Via ACN (Jordi Marsal i Roger Segura)

24 de juliol del 2013

Un home resulta ferit d'una cornada a l'abdomen durant els bous de les festes de la Ràpita

SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- Un home d'uns 60 anys d'edat ha resultat ferit aquest dimecres al migdia quan ha rebut una cornada durant el correbou que s'ha celebrat pels carrers de Sant Carles de la Ràpita en el marc de les festes majors de la població. Segons ha explicat l'alcalde rapitenc, Joan Martín Masdéu, el ferit, un veí de Sant Carles de la Ràpita "experimentat", ha pogut perdre una important quantitat de sang per una ferida oberta a l'abdomen.

L'home ha estat traslladat immediatament a l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, i Martín Masdéu ha precisat que, finalment, la cornada no li ha afectat cap òrgan i que durant les pròximes hores podria ser donat d'alta. Els actes taurins han continuat segons el programa amb la tarda de bous a la plaça.

Via ACN

La PAH celebra que una família de Roquetes assoleix la primera dació en pagament d'una casa a l'Ebre

ROQUETES (Baix Ebre).-Una família de Roquetes d'origen magrebí ha estat la primera, a les Terres de l'Ebre, en aconseguir signar una dació en pagament. Porten anys vivint en una casa que no podien pagar des que el pare de família, amb dues filles, es va quedar sense feina. Després de més de set mesos lluitant per la família de Naima -la mare-, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) a les Terres de l'Ebre es congratula del desenllaç, i confia que segueixin el mateix camí la vintena de casos més que té entre mans.

La signatura de la dació va tenir lloc aquest divendres passat, a la seu del BBVA de Tortosa. "Són els primers fruits, comencem a veure la llum", ha declarat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) la portaveu de la PAH, Txell Teruel. En aquest sentit, la plataforma celebra aquest dimecres, a les set de la tarda, una altra assemblea informativa al Centre Cívic Ferreries de Tortosa.

D'altra banda, aquest dimecres s'ha sabut que el nombre d'hipoteques sobre habitatges registrades el maig a la demarcació de Tarragona va sumar 358 unitats, el 31,29% menys que les signades el maig del 2012 i un 8,48% més que aquest abril, segons ha publicat l'intitut d'estadística espanyol (INE). Amb aquesta taxa negativa en termes anuals del nombre d'hipoteques, les comarques tarragonines acumulen set mesos seguits en negatiu; en concret, des del novembre de l'any passat. Pel que fa a la mitjana de preu per habitatge hipotecat, a Tarragona la xifra s'ha situat aquest maig en 77.989 euros, el 0,83% més que el maig de l'any passat i 5,63% per sota del registra de l'abril d'aquest any.  

Disqus for Marfanta