12 de gener del 2014

La PDE reactiva la mobilització contra el pla hidrològic de l'Ebre i afirma que denunciarà el Segarra-Garrigues



TORTOSA (Baix Ebre).- La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha convocat una cimera jurídica i científica el proper 25 de genera Tortosa, per preparar la mobilització en contra del nou pla hidrològic de la conca de l'Ebre. Unes 400 persones han participat aquest dissabte al vespre en la XII assemblea general de la PDE que s'ha celebrat a l'auditori Felip Pedrell, en què el moviment social ha afirmat que la nova etapa de mobilitzacions serà "més llarga i complicada", ja que el govern del Partit Popular no està seguint la mateixa estratègia que amb el transvasament de l'Ebre del Plan Hidrológico Nacional (PHN) de l'any 2001. De fet, la PDE ha advertit que al nou pla hidrològic del 2014 ja no parlaran obertament de transvasaments, sinó que ho faran referint-se a "bancs d'aigua, venda d'excedents, o transferències", però que tothom sabrà "de què parlen". En la mateixa línia, la PDE ha criticat els retards acumulats en l'aprovació del nou pla de conca i també el cabal mínim aprovat per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), tot advertint que és insuficient per garantir el futur de les Terres de l'Ebre. Segons la PDE, el nou pla té greus problemes jurídics, i per això encara no ha estat aprovat pel Consell de Ministres ni presentat a Brussel·les.

En aquest sentit, la PDE ha reiterat que denunciaran el nou pla hidrològic a la Unió Europea tan aviat com siga aprovat, ja que vulnerarà directives comunitàries. A més, el moviment social ha tornat a reclamar als ajuntaments del territori la creació d'un front institucional per defensar un altre cabal ecològic. De fet, s'ha afirmat que no permetran l'aprovació d'un pla hidrològic amb un cabal mínim que suposi "la mort del Delta". A més, han recordat que ara mateix, a diferència del que va passar fa 10 anys, la majoria del Parlament de Catalunya juga a favor dels interessos de les Terres de l'Ebre. De fet, l'assemblea de la PDE ha aprovat una resolució demanant a la Generalitat una implicació total en la lluita política i jurídica contra el pla hidrològic de l'Ebre.

Els antitransvasament han reclamat la implicació política i jurídica del Govern.
Imatge: Susanna Ferreres. // 
"Ni ens poden véncer ni ens poden comprar. Anem a plantar cara", ha afirmat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, durant l'assemblea. De la mateixa manera, el moviment social ha recordat que els futurs transvasaments necessiten canals, i que per això desconfien del canal Segarra-Garrigues i del canal Xerta-Sénia. Segons la PDE, "els canals serviran per transvasar els excedents d'aigua que els usuaris voldran vendre" gràcies al nou pla hidrològic. En aquest sentit, Tomàs ha anunciat que presentaran una denúncia en contra del Segarra-Garrigues davant de la Fiscalia de Catalunya, ja que amaga un transvasament futur a l'àrea metropolitana de Barcelona. El moviment antitransvasament ha afirmat que no vol obrir un conflicte amb el govern català per aquest tema, però ha recordat el sobrecost de la infraestructura i ha qüestionat la seua utilitat com a regadiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta