30 de març del 2014

Més de 10.000 persones es manifesten al cor del Delta per reclamar un altre cabal ambiental per a l'Ebre



DELTEBRE (Baix Ebre).- El Delta s'ha tornat a mobilitzar aquest diumenge contra el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre aprovat pel govern espanyol. Més de 10.000 persones vingudes d'arreu han participat aquest diumenge al matí en la marxa convocada entre Sant Jaume d'Enveja i Deltebre per expressar el seu rebuig al pla, i exigir uns cabals suficients pel Delta. Una pancarta amb el lema 'L'Ebre sense cabals és la mort del Delta' ha encapçalat la protesta, en què s'han recuperat les samarretes blaves i el nus utilitzats fa una dècada. La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), que ha rebut el suport de totes les forces polítiques menys el PP, ha advertit que arribaran "fins al final" per preservar el futur del territori.

La manifestació contra el pla de conca ha començat puntualment, a dos quarts de dotze del migdia, i tot i que al principi ha quedat una mica deslluïda per culpa de la pluja, la meteorologia ha donat una treva a la resta de la marxa de protesta. La capçalera l'han conformat membres de la PDE, amb les samarretes blaves, i el nus antitransvasament, que ha liderat tot el recorregut. Uns símbols que, deu anys després de les protestes contra el transvasament, han tornat a sortir al carrer.

Abans de començar la marxa, Manolo Tomàs, portaveu de la PDE, ha explicat que amb la mobilització d'aquest diumenge "comença una nova etapa molt complicada", i ha demanat suport a tots els nivells per "no sentir-nos sols". Tot i això, ha deixat clar que "nosaltres no cedirem davant d'aquesta imposició que ens ve des del govern central". Així mateix, Tomàs ha apostat per la creació d'un pla hidrològic "que preservi el futur del Delta i de les Terres de l'Ebre", i que acabi "amb l'especulació i la pressió que hi ha sobre aquest riu que no dóna per a tant", ha afegit. Finalment, ha comentat que ja tenen sobre la taula el calendari de lluita que seguiran com a PDE, començant amb la manifestació d'aquest matí -que ja ha advertit que no serà l'única-, treballant a nivell jurídic, i portant la protesta també a Europa.






Molts dirigents polítics s'han acostat aquest diumenge al Delta per donar suport a la plataforma i mostrar així el seu rebuig al pla de conca de l'Ebre. Líders de diferents colors polítics s'han unit darrere la mateixa pancarta, sota el lema "Per Catalunya, salvem lo Delta". Entre altres hi ha assistit l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa, que ha afirmat que "si Catalunya fos un estat estaríem més blindats pel que fa al futur del cabal ecològic del riu i al futur del Delta", o Josep Maria Terricabras, candidat d'ERC a les eleccions europees, que ha dit que "la batalla de l'aigua és la batalla de la vida", i ha donat el seu suport "incondicional" a la lluita a favor del riu i de les Terres de l'Ebre. També s'han manifestat Joan Herrera, líder d'ICV, que ha assegurat que "la batalla la guanyarem a l'Ebre" amb la "coherència", o David Fernàndez, cap de files de la CUP, que ha afirmat que la manifestació d'aquest diumenge servirà per conscienciar la societat que "sí que es pot" i que "ho tornarem a aturar".

La mobilització, que ha aplegat unes 10.000 persones vingudes d'arreu, ha transcorregut de manera més que pacífica pels carrers de Sant Jaume d'Enveja (Montsià) i Deltebre (Baix Ebre). El punt àlgid ha arribat en el moment de creuar el riu Ebre pel pont del "Passador", que uneix els dos municipis, i també en finalitzar la manifestació, a l'Ajuntament de Deltebre. Abans de la lectura del manifest i de l'actuació d'alguns grups musicals del territori, la colla castellera Xiqüelos i Xiqüeles del Delta ha aixecat un pilar de quatre per mostrar també el seu rebuig al pla de conca.

Els detalls del Pla Hidrològic de l'Ebre

El Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, aprovat pel Consell de Ministres el passat 28 de febrer, limita el cabal del tram final de l'Ebre a 3.220 hectòmetres cúbics anuals d'aigua per poder destinar-ne 11.000 a regar 1,4 milions d'hectàrees. El pla planteja la construcció de nous embassaments que se sumarien als 109 que actualment ja hi ha en explotació, majoritàriament per al rec, i preveu un augment substancial del consum de l'aigua del riu. Actualment la demanda d'aigua de l'Ebre ascendeix a 8.210 hectòmetres cúbics anuals, el 55% del total, però la planificació del govern espanyol amplia aquesta xifra i permet arribar a 10.700 hectòmetres cúbics al 2027, que és el 70%, de manera que el Delta de l'Ebre hauria de sobreviure amb el 30% restant.

El pla aprovat reserva per a Tortosa un volum mínim de 3.100 hm3 a l'any, és a dir, un cabal de 100 metres cúbics per segon de mitjana, mentre que el Govern en reclamava 7.167 en any sec, 9.508 en any mitjà i 12.543 en any humit. En canvi, no incorpora la previsió de cap transvasament de l'Ebre. El Ministeri d'Agricultura argumenta que el pla garanteix per primera vegada cabals ecològics per a 41 punts del riu, i assegura que les dades que ha aportat la Generalitat exageren de manera substancial els cabals històrics. El pla comportarà unes inversions de més de 2.500 milions d'euros.


Imatges PDE a Instagram
Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta