11 d’abril del 2014

La Generalitat vol retenir Ercros a Flix, tot i la venda de la divisió de fosfats a Timab Ibèrica


FLIX (Ribera d'Ebre).- El Govern confia que Ercros continuarà mantenint la seua activitat a Flix durant els pròxims anys, malgrat els últims moviments de la companyia i les condicions que exigeix per garantir la producció de la planta. El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Joan Aregio, es reuneix aquest divendres amb el comitè d'empresa de la factoria flixenca i l'alcalde, Marc Mur, per traslladar aquest missatge, just després que la companyia hagi formalitzat la venda de la seua divisió de fabricació de fosfat bicàlcic i hagi anunciat públicament que la continuïtat de la producció de clor a partir de 2018 dependrà, en bona mesura, d'una reducció de la factura elèctrica.

Després de superar recentment un ERO que va suposar l'acomiadament de més de 70 persones, el centenar de treballadors que continuen a la planta d'Ercros a Flix veuen el futur amb incertesa davant l'escenari que la companyia planteja per als pròxims anys. La companyia continua desprenent-se d'algunes de les seues divisions productives: acaba de vendre la seva divisió de fosfats a Timab Ibèrica. L'acord assolit suposa que els 26 treballadors de la planta de fosfat bicàlcic de Flix puguen continuar mantenint el seu lloc de treball durant almenys cinc anys, produint en règim de maquila per a la nova propietària.

A aquest escenari se li afegeix l'obligació europea d'eliminar la producció de clor amb cel·les de mercuri a partir del proper 2018, quan hauran de ser substituïdes per la tecnologia de membrana. La companyia encara no s'ha pronunciat sobre si, finalment, escometrà la conversió. Reclama una rebaixa substancial en el cost de la factura elèctrica per continuar mantenint l'activitat. Davant d'aquest panorama, Aregio es reuneix amb l'alcalde de Flix i els representants del comitè d'empresa d'Ercros, aquest divendres a la tarda, amb l'objectiu de traslladar-los el missatge que "vegin" la Generalitat "al seu costat".

"Seguim fent seguiment de l'empresa, que està a Invest Catalònia, un àmbit per posicionar empreses i buscar inversions per mantenir la planta. Som conscients de l'enorme importància d'Ercros per a la població de Flix. Tot el que fem gira al voltant d'intentar mantenir la planta on està i, en la mesura del possible, ajudar com es va fer en el primer procés", ha apuntat el secretari d'Ocupació. Aregio, que ha qualificat de "prioritària" l'atracció d'inversions per garantir l'activitat a l'empresa, ha reconegut que el problema del cost de l'energia afecta moltes empreses del país.

El secretari d'Ocupació també ha visitat les instal·lacions de l'empresa Cemex d'Alcanar, una altra de les factories industrials més rellevants de les Terres de l'Ebre que va decidir acomiadar 133 d'una plantilla de treballadors, a finals de 2012. El passat febrer, però, el Govern va arribar un acord amb l'empresa per garantir l'activitat durant els pròxims deu anys, donant feina a un centenar de treballadors, gràcies al dragat del port que assumirà la Generalitat. En aquest sentit, Aregio ha destacat la importància de "dotar" les empreses d'instruments, com aquest dragat, per "millorar el seu posicionament" en el mercat i generar ocupació. Aregio ha explicat que les recents sancions milionàries d'Hisenda per haver simulat pèrdues no està en l'agenda de la trobada.

Expectatives per BCN World 

Aregio, que durant aquest divendres al matí s'ha reunit amb empresaris del Montsià i ha visitat un centre de formació laboral en cuina i hostaleria -la Generalitat assegura haver destinat més de 4,8 milions d'euros a l'orientació, formació i inserció d'aturats a les terres de l'Ebre durant 2013-, ha reiterat que el conveni signat amb l'empresa promotora del complex BCN World garanteix la priorització de les persones aturades del territori. Segons ha explicat, a partir dels perfils professionals que recull el Servei d'Ocupació de Catalunya es podrà cobrir la demanda de personal per a les obres i s'han donat "instruccions per començar a treballar en la planificació de la formació".

L'anunci de l'empresa que podria ocupar 17.000 persones hauria generat expectatives en alguns treballadors a l'atur del territori. Segons Aregio, la selecció es farà seguint els criteris habituals, "com qualsevol empresa que demana". Més enllà, però, confia que el cas de BCN World serveixi també per generar, indirectament, possibles noves activitats econòmiques generadores d'ocupació en el camp del turisme al territori.

Via ACN i Canal 21 Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta