16 d’abril del 2014

Un acord entre CiU i PSC permet tirar endavant el nou Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre


AMPOSTA (Montsià).- El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (Copate) serà finalment una realitat a partir d'aquest dijous, quan els plens dels consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià aprovin, si no hi ha cap sorpresa d'última hora, la proposta d'estatuts que es porta elaborant des de fa més d'un any i mig. El nou ens ha d'integrar la gestió de les competències ambientals dels organismes comarcals substituint de forma progressiva els cinc consorcis que, fins aquest moment les desenvolupen -des del tractament de plagues, els residus, gestió de l'entorn natural, assistència tècnica fins la Reserva de la Biosfera-. Tot plegat, segons els promotors, ha de permetre generar un estalvi anual de 1,25 milions d'euros en costos.

L'anunci arriba després que els respectius governs comarcals de CiU hagin arribat a un acord global amb el PSC per poder garantir l'aprovació dels estatuts. "És un procés llarg i no serà fàcil", ha admès el president del consell del Baix Ebre, Lluís Solé. D'entrada, ni la Ribera d'Ebre ni la Terra Alta formaran part del nou ens, tot i que la intenció és integrar-los de forma progressiva perquè puguin participar si no de tots, almenys, d'alguns dels serveis que gestionarà el nou Copate.

La implementació del nou organisme es farà de forma pausada i esglaonada. Segons ha detallat Solé, caldrà anar dissolent cadascun dels consorcis que actualment s'ocupa de cada tasca, abans de posar formalment en marxa la nova àrea del Copate -cinc en total- que assumirà les mateixes funcions. La primera de totes, precisament, correspon a un ens que encara estava pendent de crear i és la de la Reserva de la Biosfera, la promoció i el seguiment de la qual han de gestionar les administracions locals. La idea és tenir-la abans que es constitueix el Consell Consultiu.

La resta d'àrees corresponen a la salubritat pública, principalment el tractament del mosquit i la mosca negra que actualment desenvolupa el Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (Code). La seua integració al Copate hauria de permetre reduir l'aportació dels municipis comprometent a la Generalitat en el finançament d'aquestes tasques. La gestió dels residus serà una altra de les grans àrees: de moment, els consells del Baix Ebre i el Montsià ja treballen plegats arran l'ampliació de l'abocador de Mas de Barberans, una gestió comú que hauria permès estalviar un milió d'euros respecte el 2011.

Complementen l'estructura l'àrea de gestió de l'entorn natural, com l'elaboració de plans forestals, per part del Code, amb una cartera de serveis al voltant d'aquest àmbit, així com l'àrea d'assistència tècnica, on s'inclouen els plans d'eficiència energètica que el Code dissenya per als municipis amb l'objectiu d'estalviar despeses.

Integrar les quatre comarques

El nou consorci permetrà que els municipis de les comarques promotores puguin adherir-se o demanar la gestió d'un o de diversos serveis d'aquesta relació. Això possibilitarà que consells com els de la Ribera d'Ebre, que ja han manifestat la seua voluntat de participar-hi però excloent la gestió dels residus, puguin adherir-s'hi. També ho estaria estudiant la Terra Alta en aquests moments. Els estatuts, fins i tot, preveuen que organismes d'altres territoris als quals se'ls poden prestar serveis n'acabin formant part, si s'escau.

Tot plegat, segons ha precisat el mateix Solé, ha de suposar un estalvi d'1,25 milions d'euros respecte els costos que tenien els mateixos serveis l'any 2011. Uns 250.000 euros provenen de l'estalvi que ha de suposar la nova estructura més concentrada i simplificada. Les primeres estimacions són que el Copate gestioni anualment un pressupost entre els 10 i els 15 milions d'euros. "Volem reduir costos i garantir la qualitat del servei públic", ha assegurat Solé.

Els representants polítics als consells comarcals han volgut tranquil·litzar també els actuals treballadors dels ens que s'hauran de dissoldre, tot garantint-los que el mateix personal assumirà les noves funcions. De moment, però, es desconeix qui n'assumirà la contractació, ja que la nova llei de racionalització i sostenibilitat de les administracions locals (RSAL) prohibeix que sigui directament el consorci. Segons els seus promotors, es tracta del primer consorci d'aquesta envergadura que s'impulsa a l'Estat espanyol amb el nou marc legal, fet que aporta complexitat al procés. "Serem conillets d'índies", ha dit Solé, qui ha assumit que caldran múltiples consultes jurídiques a l'hora de prendre decisions.

Representativitat política

El Copate estarà regit per una junta general -que es reunirà un parell de cops a l'any- on seran presents tots els alcaldes de les comarques que en formen part -inicialment Baix Ebre i Montsià) així com els presidents dels consells. Els vots seran repartits segons criteris de representació territorial i política. De moment, les dues comarques promotores tindran nou vots cadascuna, que es repartiran segons un criteri on els vots pesaran el 50%, el nombre d'alcaldies un 30% i el nombre de regidors el 20% restant.

Cadascuna de les cinc àrees de treball representarà una comissió executiva on seran presents els alcaldes dels municipis que s'hi integrin i demandin el servei. Per la seua transcendència, en el cas de la de salubritat pública, d'altra banda, hi seran presents tots els alcaldes. La seu estarà establerta al consell del Montsià. A banda dels membres consorciats -els consells, que representaran els ajuntaments- la idea és que s'integrin com a associats les administracions compromeses amb l'impuls de les seues competències, com la Generalitat i la Diputació de Tarragona.

"És un projecte de territori i era oportú tancar-lo ara, quan el mandat està a punt d'acabar", ha subratllat l'alcaldessa de Tivenys, la socialista Maria Beltran, que ha celebrat l'acord. L'assessora del Govern en matèria ambiental, Imma Juan, ha subratllat la necessitat que el consorci sigui una eina útil "per molt de temps", més enllà dels mandats polítics. Tot i que el PP hauria donant el seu suport al projecte, cap dels seus representants, com tampoc d'ERC ni ICV, han participat en l'anunci. Solé ha relativitzat la manca de suport d'aquests partits i l'ha reduït a aspectes d'estratègia política.

Via ACN i Canal 21 Ebre
Imatge CODE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta