9 de juliol del 2014

Alarma entre el sector arrossaire del Delta per la troballa de caragols maçana a l'alçada de Miravet

MIRAVET (Ribera d'Ebre).- La troballa de diversos exemplars de caragol maçana i postes al riu Ebre a l'alçada de Miravet ha causat alarma entre el sector arrossaire del Delta que veu com una dels seus pitjors malsons pot acabar fent-se realitat: que la plaga pugui escampar-se per tot el tram baix del riu a través de la xarxa de regadiu. Arran el descobriment, que hauria tingut lloc entre fa tres i quatre setmanes, tècnics de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) van retirar els exemplars detectats de la llera i descarten que cap focus s'hagi instal·lat en aquesta zona. Els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i els Agents Rurals investiguen un possible nou sabotatge en l'origen de la troballa.

Entre dos i sis exemplars, segons les diverses fonts consultades, així com algunes postes, van ser localitzats a la llera del riu Ebre a l'alçada de Miravet. Tot i la voluntat de pagesos i administracions de posar fre a la tendència progressiva del caragol a remuntar el riu, amb la planificació d'instal·lar una barrera elèctrica a Amposta, per impedir-li-ho, el descobriment gairebé 50 quilòmetres riu amunt posa en evidència un més que probable sabotatge.

Fonts de la CHE ha assegurat a l'ACN que, un cop retirats els exemplars detectats, que qualifiquen de "troballa puntual", no s'ha produït "cap canvi" en l'avanç de la plaga riu amunt i neguen que existeixi "cap focus" aigües amunt de l'assut de Xerta. Asseguren en aquest sentit, que a la zona de domini públic hidràulic de Miravet on van aparèixer ja no se'n troben. La mateixa CHE assegura que va informar de l'evolució d'aquestes tasques al mateix Departament d'Agricultura.

Però no tothom és tan optimista. La notícia ha alarmat els pagesos del tram final del riu i del delta de l'Ebre. Si es localitza aigües amunt de la derivació dels canals de la dreta i de l'esquerra, l'assut de Xerta, és molt possible que, amb el temps, la plaga es pugui expandir "massivament" per la xarxa de regadiu arribant a totes les parcel·les. "Quan entra el caragol ja no el treus mai més. Tenim un problema molt greu. Un cop s'instal·la i tenim un focus no el podem eradicar, com ha passat al marge dret. Els pitjors presagis s'han fet realitat", sentencia el responsable nacional de l'arròs d'Unió de Pagesos, Dani Forcadell, qui confia que l'actuació de les administracions sigui suficient en aquest cas.També els mateixos agricultors consideren que aquesta aparició, per les seves característiques i la distància, es tracta clarament d'una acció premeditada. "Creiem que és un sabotatge. Cal que els Mossos ho investiguin i caigui tot el pes de la llei sobre els responsables", ha declarat Forcadell, que no ha dubtat a qualificar de "terrorisme ecològic" els fets i ha apel·lat a les administracions a arribar fins al final de l'assumpte, a diferència del que va succeir amb el focus originari a l'Aldea (Baix Ebre).

No és el primer cop que exemplars de caragol maçana són introduïts de forma intencionada fora del marge esquerre del delta de l'Ebre, des d'on es va propagar inicialment la plaga. El mateix Departament d'Agricultura, que ha gastat més de 5 milions d'euros des de 2009 en les mesures de lluita -sense comptabilitzar les despeses i pèrdues en producció o ajuts per part dels pagesos-, va denunciar fa dos anys que algú havia introduït exemplars en diversos punts del marge dret, fins i tot, a l'alçada de Tortosa, fora de l'àmbit del delta de l'Ebre. Actualment, la Generalitat assegura haver majorment aconseguit limitar l'abast de la plaga a unes 1.600 hectàrees de l'hemidelta esquerre de l'Ebre després d'inundar durant l'hivern 3.400 hectàrees d'arrossars i eixugar les 7.700 restants.

Via ACN


Posted via Blogaway

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta