23 de juliol del 2014

Aliança de la PDE amb les organitzacions ecologistes per demanar la intervenció de Ramsar contra el pla hidrològic


TORTOSA (Baix Ebre).- La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i les cinc organitzacions ecologistes de més pes a l'Estat - Seo/Birdlife, Ecologistes en Acció, Greenpeace, WWF i Amigos de la Tierra- han demanat conjuntament a la Convenció Ramsar, l'organisme internacional que vetlla per la protecció de les zones humides, que estudiï i es pronunciï sobre els impactes que el Pla Hidrològic de l'Ebre pot reportar al Delta. L'objectiu és que l'ens internacional enviï una missió d'assessorament per analitzar la situació i obligar l'Estat espanyol, com a membre de la Convenció, a garantir el bon estat ecològic del delta de l'Ebre. La Convenció Ramsar ja es va pronunciar a principis del 2000 en contra del Pla Hidrològic Nacional.

Després que el Tribunal Suprem hagi admès a tràmit el contenciós administratiu presentat i just abans de fer pública la queixa que es portarà davant la Comissió Europea, la PDE i els seus aliats ecologistes -que, en una iniciativa poc freqüent, han unit forces en l'àmbit de l'Estat espanyol amb un objectiu comú- tornen a girar els ulls cap a la Convenció Ramsar.

Ho fan convençuts que com a organisme internacional, amb 168 estats adherits voluntàriament, entre els quals l'espanyol, obligui el govern del PP a prioritzar la protecció del tram baix de l'Ebre i el Delta a l'hora d'aplicar el Pla. Saben que no té l'autoritat d'una directiva europea, però "tots els membres han de treballar perquè no es desgradin aquests espais", recorda la portaveu de la PDE, Susanna Abella.

Per justificar aquesta petició, el moviment antitransavament ebrenc ha tramès juntament amb la carta signada amb les ONG, un informe tècnic on adverteix sobre els principals perills del Pla. Així, des que el delta de l'Ebre va passar a formar part dels aiguamolls reconeguts per la Convenció, l'any 1993, els regadius s'han incrementat en un 80%, les preses existents han augment en un 82%, el cabal mitjà del riu és ara d'un 55% menys, el deteriorament de la qualitat de l'aigua -sobretot per salinització- és d'entre un 50 i un 85% superior i només arriba a la desembocadura un 0,15% dels sediments.

"Amb el desequilibri que genera el canvi climàtic, s'incrementarà l'erosió i la subsidència. El delta de l'Ebre retrocedirà i es perdran zones humides de gran valor biològic", ha argumentat la portaveu antitransvasament, Matilde Font. En definitiva, si continua el desequilibri en favor de les demandes d'usos de regadiu en detriment de la protecció dels ecosistemes, canviaran les condicions ambientals del tram baix i el Delta, deteriorant la seva qualitat ecològica incrementant a marxes forçades la seva degradació. "El govern espanyol incompleix el seu compromís quan va entrar a Ramsar l'any 1982", ha subratllat Font.

El precedent del PHN

Com ja va fer amb el Pla Hidrològic Nacional de José María Aznar a principis del 2000 -emetent un informe que censurava la llei pels perjudicis que suposava per a l'espai protegit-, la PDE i els seus aliats demanen a la Convenció que torni a enviar una missió d'assessorament que estudiï l'impacte del creixement desorbitat dels regadius i les infraestructures de regulació interna que preveu el Pla, l'estudi del règim de cabals, els problemes i les amenaces que poden acabar excloent el Delta del registre de Montreux, la llista on s'inscriuen els aiguamolls protegits per Ramsar.

Els representants de les organitzacions ecologistes han destacat el "rigor científic" i la qualitat de l'informe tècnic presentat per la PDE, tot destacant que els seus arguments poden servir també com a base per al Govern per continuar oposant-se al pla, segons ha apuntat el representat d'Ecologistes en Acció, Quim Pérez. "Sustenta el que diem la PDE i les ONG: s'està posant més en risc el Delta per la falta de cabals, sediments i l'increment de regadiu portarà més contaminació de l'aigua. Són uns efectes seriosos per a la conca", ha afegit Pérez, qui ha reclamat a la Generalitat que aprovi ja els plans de gestió de la Xarxa Natura 2000 pendents d'implementar els cabals i els sediments necessaris per als espais protegits.

Des de Seo/Birdlife, Ignasi Ripoll ha recordat que tot i suposar un 5% de la superfície del planeta, les zones humides concentren un 25% de la biodiversitat. "Són els únics espais amb un conveni internacional que els defensa", ha insistit, tot recordant que el govern espanyol hi és per voluntat pròpia però que pot veure com s'exclou el Delta del registre de Montreux i que Ramsar li pot demanar que aclareixi què fa per conservar el Delta i quanta aigua pensa extreure del riu.

Via ACN
Imatge Sílvia Alarcón

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta