28 d’agost del 2014

Jardí sosté que cal mantenir l’impost català a les nuclears i en canvi eliminar l’estatal



 MÓRA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- El president de la Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya i president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jordi Jardí, insisteix en mantenir l’impost català sobre l’energia nuclear, i que aquest reverteixi en el territori on es produeix. Jardí ha afirmat que té un “màxim respecte” a la sentència del Consell de Garanties Estatutàries en què dictamina que l'impost sobre la producció termonuclear d'energia elèctrica presentat pel Govern de la Generalitat és inconstitucional, perquè "no queda acreditada la seva finalitat ambiental", i per tant no es pot diferenciar "clarament" de l'impost estatal sobre el valor de la producció de l'energia elèctrica. El dictamen arribava aquest mateix mes d’agost després de que el Partit Popular de Catalunya (PPC) portés al Consell de Garanties diferents articles d'aquest projecte de llei, perquè considerava que l'objecte de l'impost que es pretén crear és "plenament coincident amb l'estatal ja existent".

Jardí reconeix que el dictamen no deixa de ser la prova que a Catalunya hi ha una doble imposició i que s’ha d’eliminar un dels impostos. En aquest sentit, Jardí defensa que el que cal revocar l’impost estatal i mantenir el català ja que considera que és de “justícia” que l’impost reverteixi en el territori on es produeix el 70% de l’energia de Catalunya.

El Govern català va aprovar al febrer el projecte de llei per crear un nou impost ambiental a la producció nuclear a Catalunya. Amb aquest nou impost, la Generalitat preveu recaptar unes 43,2 milions d'euros anuals procedents dels tres reactors catalans: Ascó I, Ascó II i Vandellós II. El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va defensar que la mesura no tenia un afany recaptatori, sinó que segueix les recomanacions de la Unió Europea. Així mateix, va explicar que els diners permetran, en part, finançar inversions públiques orientades a la millora de l'entorn i també a incentivar conductes més respectuoses amb el medi ambient. És el cas, per exemple, del dragatge del port dels Alfacs. Una actuació que el Govern ja ha iniciat, i que ha de permetre que la multinacional Cemex mantenir l'activitat a la planta del Montsià durant un mínim de deu anys. Però el Partit Popular acusava el govern d’aplicar una doble imposició sobre un mateix fet, i ja ha demanat a la Generalitat la supressió de l’impost a les nuclears.

Via Canal 21 Ebre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta