22 d’agost del 2014

L'impost de la Generalitat a les nuclears és inconstitucional, segons el Consell de Garanties Estatutàries


BARCELONA.- El Consell de Garanties Estatutàries ha dictaminat aquesta setmana que l'impost sobre la producció termonuclear d'energia elèctrica presentat pel Govern de la Generalitat és inconstitucional, perquè "no queda acreditada la seva finalitat ambiental" i per tant no es pot diferenciar "clarament" de l'impost estatal sobre el valor de la producció de l'energia elèctrica. El dictamen arriba després de que el Partit Popular de Catalunya (PPC) portés al Consell de Garanties aquest mes de juliol passat diferents articles d'aquest projecte de llei, perquè considerava que l'objecte de l'impost que es pretén crear és "plenament coincident amb l'estatal ja existent".

El Govern va aprovar al febrer el projecte de llei per crear un nou impost ambiental a la producció nuclear a Catalunya. Amb aquest nou impost, la Generalitat preveu recaptar unes 43,2 milions d'euros anuals procedents dels tres reactors catalans: Ascó I, Ascó II i Vandellós II. El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va defensar que la mesura no tenia un afany recaptatori sinó que segueix les recomanacions de la Unió Europea. Així mateix, Homs va explicar que els diners permetran, en part, finançar inversions públiques orientades a la millora de l'entorn i també a incentivar conductes més respectuoses amb el medi ambient. És el cas, per exemple, del dragatge del port dels Alfacs. Una actuació que el Govern ja ha iniciat, i que ha de permetre que la multinacional Cemex mantenir l'activitat a la planta del Montsià durant un mínim de deu anys.

Però el PPC acusava al Govern d'aplicar una doble imposició sobre un mateix fet. I és que la taxa de la Generalitat a les nuclears és el segon impost a aquesta indústria, després de l'entrada en vigor a finals del 2012 de la llei estatal de mesures fiscals per a la sostenibilitat energètica. Segons el dictamen, "no queda acreditada la finalitat ambiental" d'aquest nou impost. D'aquesta manera, el Consell de Garanties ha considerat que el tribut qüestionat no es pot diferenciar "clarament" de l'impost estatal sobre el valor de la producció de l'energia elèctrica. Així, el dictamen conclou que els articles del projecte de llei qüestionats pel PPC són contraris a l'article 6.2 de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA) que prohibeix la doble imposició.

El PPC demana la supressió d'aquest impost 

El portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, després de conèixer el dictamen del Consell de Garanties ha reclamat la supressió d'aquest impost. En aquest sentit, Rodríguez ha recordat que el seu partit ja va advertir que l'objecte de l'impost que es pretén crear és "plenament" coincident amb l'estatal ja existent. Així mateix, el popular ha manifestat que "en cas de mantenir aquest impost suposaria una doble imposició sobre un mateix fet". I ha destacat que el Consell de Garanties també ha dictaminat que el projecte de llei "no justifica suficientment el caràcter mediambiental del nou impost". Finalment, Rodríguez ha instat a ERC que "permeti a CiU votar les esmenes del PPC per suprimir aquest impost del projecte de llei".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta