28 de setembre del 2014

48 ajuntaments de l'Ebre donen suport al 9N, que tindrà 102 locals i 230 meses electorals al territori


TORTOSA (Baix Ebre).- Els ajuntaments de les Terres de l’Ebre han donat un suport gairebé unànime a la consulta del 9 de novembre, que el president Artur Mas va convocar oficialment amb la signatura solemne del decret, aquest dissabte passat al matí. Durant la darrera setmana, 48 dels 52 municipis del territori ja han aprovat les seues mocions a favor de la convocatòria del 9-N, i també els quatre consells comarcals de les Terres de l’Ebre. Només quatre ajuntaments no s’han compromès encara amb la consulta o no han convocat encara el ple per aprovació la moció que havia proposat l’Associació de Municipis per la Independència i l’Associació Catalana de Municipis. Són els ajuntaments del Mas de Barberans i Godall, al Montsià; Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, i Aldover, al Baix Ebre. En canvi, els darrers ajuntaments que han donat suport al 9-N han estat el Pinell de Brai, a la Terra Alta; Rasquera, a la Ribera d’Ebre, i l’Ametlla de Mar, al Baix Ebre. En aquest darrer cas, el ple de l’Ametlla de Mar va aprovar la moció per unanimitat, amb els vots dels set regidors de CiU, dos d’Esquerra, un del PSC i també els tres regidors del PP. De fet, aquest no ha estat l’únic cas, ja que també a Camarles el regidor del PP, Carmelo Redó, va votar a favor de la consulta del 9N.

El president de la Generalitat va signar dissabte al matí el decret de convocatòria de la consulta sobre el futur polític de Catalunya. L’acte solemne es va fer al Palau de la Generalitat, amb la presència de la presidenta del Parlament, de membres del govern català i també dels partits de l’anomenat bloc sobiranista, a excepció d’Iniciativa. Durant el seu discurs, Artur Mas va defensar la legalitat de la consulta del 9-N, auspiciada per la llei de Consultes que el Parlament va aprovar el passat 9 de setembre. Mas va afirmar que Catalunya "vol votar", i va fer una part del seu discurs en castellà per dirigir-se al conjunt de la ciutadania espanyola.

Mentrestant, el govern ja ha encarregat 10.800 urnes i més de 6,7 milions de paperetes per al 9N. La vicepresidenta Joana Ortega ha presentat aquest diumenge el dispositiu de la consulta, que preveu la instal·lació de 8.000 meses electorals arreu del país. A les Terres de l’Ebre hi haurà 102 locals electorals i 230 meses. L’executiu català xifra en 5,4 milions de persones els catalans i catalanes cridats a votar, sense comptar estrangers, i més de 2.500 ciutadans que s’han inscrit al registre de catalans a l’exterior. A més, els mitjans públics de la Generalitat ja han començat a difondre l’espot institucional de la campanya de la consulta del 9-N. Una convocatòria que el govern de l’Estat espanyol ja ha anunciat que recorrerà, posant en marxa la seua maquinària legal. Per exemple, el Consell d’Estat ha aprovat aquest diumenge, per unanimitat, un dictamen sobre els recursos que el govern del PP portarà al Tribunal Constitucional per suspendre la consulta. I aquest dilluns el matí es reuneix el Consell de Ministres, ja amb el president Mariano Rajoy tornat de la Xina, per aprovar de forma urgent la presentació dels recursos.

Per la seua banda, el president Artur Mas ja ha anunciat que, si el Tribunal Constitucional suspèn la consulta, mantindran el dispositiu del 9N per si d’aquí al 9 de novembre s’aixeca la suspensió. Amb unes altres paraules també va dir això el secretari general adjunt d’ERC, Lluís Salvadó. El diputat ebrenc d’Esquerra va afirmar divendres, durant una entrevista a Canal 21 Ebre, que Catalunya haurà de saltar-se el Tribunal Constitucional.

Imatge ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta