17 de setembre del 2014

El front a favor de la consulta del 9N s'amplia al Parlament amb Núria Ventura, Marina Geli i Joan Ignasi Elena


BARCELONA.- El Parlament ha aprovat aquest dimecres celebrar la consulta del 9 de novembre amb "totes les garanties democràtiques i de participació possibles". Ho han avalat CiU, ERC, ICV-EUiA, CUP, el diputat no adscrit Joan Ignasi Elena i les diputades socialistes Marina Geli i Núria Ventura, que han trencat la disciplina de vot del seu grup un altre cop. Han votat en contra del text PSC, PPC i C's. La resolució també insta el president de la Generalitat a convocar la consulta "d'acord amb els marcs legals", sense concretar-los. Així mateix, reclama consultar el ple del Parlament quan les circumstàncies del procés ho requereixin.

Textualment, la resolució insta el president de la Generalitat a convocar la consulta "d'acord amb els marcs legals", i també a consultar el ple del Parlament "quan les circumstàncies del procés democràtic per decidir el futur polític de Catalunya ho requereixin". Els quatre grups reclamen al Govern que prengui "totes les resolucions oportunes" i destini "tots els recursos i mitjans tècnics i humans necessaris perquè la consulta es dugui a terme amb totes les garanties democràtiques i de participació possibles".

El Parlament aposta per "donar suport perquè es dugi a terme la consulta el 9-N sobre el futur polític" de Catalunya, i per preguntar sobre allò que van acordar les mateixes quatre formacions. El text explicita el contingut de la pregunta doble acordada el 12 de desembre passat.

La resolució recorda que el poble de Catalunya va expressar "d'una manera molt clara" la voluntat de decidir lliurement el seu futur, i manifesta que "està actuant en tot aquest procés amb plena lleialtat i en consonància amb aquest mandat, igual que el president i el Govern". El text també fa referència a la declaració de sobirania aprovada el 23 de general del 2013 i remarca que manté "tota la seva vigència política". De fet, subratlla que el procés s'ha de continuar regint pels principis vigents que va establir aquesta declaració.

El text aprovat fa referència al fet que el Consell de Garanties Estatutàries hagi dictaminat que tots els articles de la llei de consultes són constitucionals i estatutaris. També recorda la sentència del TC sobre la declaració de sobirania. Tots aquests elements, al seu parer, posen de manifest que existeixen "arguments jurídics" per convocar la consulta "amb tota la fonamentació jurídica necessària, ja que reconeixen de manera explícita el principi democràtic".

La resolució celebra que aquesta voluntat majoritària del poble d'exercir el dret a decidir s'hagi expressat d'una manera "cívica i multitudinària" any rere any, també amb la 'V' d'enguany.

Estructures d'Estat

També ha tirat endavant una resolució de CiU i ERC que insta a planificar la creació de les estructures d'estat, elaborant ja els corresponents projectes executius, legislatius i operatius, especialment relatius a la hisenda, la seguretat social, l'administració de justícia, la seguretat pública, les infraestructures, les telecomunicacions, l'energia i l'aigua i les relacions exteriors.

En cas de victòria de la independència, reclamen el Govern que elabori una proposta legislativa al Parlament sobre la transició nacional que reguli el procediment a seguir i estableixi els principis de funcionament del sistema institucional i jurídic de Catalunya durant aquest període. També s'hauria de fer un protocol d'actuació a efectes de seguretat jurídica i estabilitat que reguli la relació de les parts durant el procés de negociació amb l'estat espanyol.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta