1 de setembre del 2014

La DO Terra Alta preveu incrementar la producció més d'un 10%, fins gairebé 40 milions de quilos de raïm


GANDESA (Terra Alta).- Les precipitacions de la primavera fan que a la DO Terra Alta s'espere una producció de raïm equilibrada i important, tant pel que fa a la quantitat com a la qualitat. Així ho ha assegurat el secretari del Consell Regulador de la DO Terra Alta, Jordi Rius, que ha avançat que el volum de la collita podria incrementar-se fins a un 15%, arribant als 38 o 39 milions de quilos de raïm. La varietat més característica a la zona és la garnatxa blanca, que es conrea a 1.400 hectàrees i que suposa el 75% del que hi ha plantat a l'estat espanyol, el 90% del que hi ha a Catalunya i un terç de la producció mundial. Precisament, a través d'un programa europeu, promocionen aquesta varietat als Estats Units i Canadà.

Rius també ha detallat les característiques que tindran els vins de l'anyada 2014. Pel que fa als blancs, els ha qualificat de "frescos, àcids i fàcils de beure", a causa de les precipitacions que han caigut durant l'any. Referent als negres, el fet que les temperatures d'aquests dies no siguin especialment altes farà que el raïm arribi a una "maduració industrial important", ha assenyalat, i també a una "maduració fenòlica, la maduració de pells i de llavors que provoca l'astringència dels vins". En aquest sentit, però, el secretari ha dit que l'astringència quedarà "bastant emmascarada per la maduració constant i equilibrada del raïm".

Val la pena destacar que, principalment, la DO Terra Alta -que actualment té 49 cellers inscrits- treballa amb la varietat garnatxa, tant blanca com negra, tot i que també s'hi troben altres tipus de raïm, com el macabeu o la carinyena. Els raïms blancs són els que primer es cullen, i la seua verema s'allargarà durant dues o tres setmanes, mentre que les varietats negres es colliran més tard, i la feina s'acabarà a finals d'octubre.

Del total de vi que es produeix en aquesta DO, el 50% s'exporta, i l'altre 50% es queda al mercat nacional. Rius ha destacat que darrerament es ven molt bé a la zona de Barcelona, que fins ara era una assignatura pendent de la DO; però ha explicat que els seus principals clients són Alemanya, el Regne Unit, Polònia i, cada vegada més, els Estats Units.

Promoció als Estats Units i al Canadà

Precisament, la DO Terra Alta, conjuntament amb les quatre denominacions d'origen aragoneses -Cariñena, Campo de Borja, Calatayud i Somontano-, participa en un projecte europeu anomenat 'European Garnacha Quality Wines' per promocionar la garnatxa a Estats Units i Canadà. Es tracta d'una iniciativa que ha començat aquest 2014 i que s'allargarà fins al 2016. La Unió Europea assumirà la meitat del seu cost, més de dos milions d'euros, mentre que l'altra meitat l'aportaran el Ministeri d'Agricultura i les cinc denominacions d'origen.

D'aquest projecte, que fa publicitat tant de la garnatxa negra com de la blanca, Rius ha remarcat que la blanca només prové de la Terra Alta, ja que la resta de DO treballen exclusivament la varietat negra. També ha assegurat que els Estats Units i Canadà són "un mercat potencial brutal". De fet, ara ja hi ha una desena de cellers de la comarca que hi exporten, però gràcies al programa europeu confien "augmentar la notorietat i el valor afegit de la marca DO Terra Alta", sobretot als Estats Units.

Tret de sortida a la verema a Altavins Viticultors

Un dels cellers de la zona que ja ha començat a veremar és Altavins Viticultors, a Batea, que encara la campanya "amb molt bones perspectives". Joan Arrufí, propietari del celler, ha explicat que hi ha diversos factors que diferencien la Terra Alta d'altres regions vitivinícoles, com el clima o el tipus de terra. Unes variables, ha afirmat, que els fan aconseguir un "raïm espectacular". De moment han iniciat la collita en algunes finques de vinyes velles com la que hem pogut visitar aquest diumenge, amb ceps de 60 anys. Pel que fa a la producció, la mantindran al nivell d'altres temporades, amb unes 100.000 ampolles de vi en total.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta