14 de setembre del 2014

La Ribera d'Ebre recull en un disc quinze jotes recuperades dels municipis de la comarca


RIBA-ROJA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- Èxit de participació a la cinquena edició de la Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre, que aquest dissabte va aplegar a Riba-roja d'Ebre unes 500 persones, més d'un centenar de les quals, balladors. Aprofitant la jornada, els organitzadors van posar a la venda el CD que han editat amb les jotes de quinze dels disset municipis la comarca, titulat "Jotes Patxetines". Un disc on han recuperat les partitures de cada poble d'aquesta dansa que cada cop té més adeptes al territori. Com és habitual, van oferir un taller de jotes obert al públic, així com una ballada amb música a càrrec de la banda de Benissanet. El grup riberenc Xeic! va ser l'encarregat d'inaugurar l'esdeveniment i va fer un concert acústic.

La coordinadora de la festa i presidenta de l'associació de jotes 'Lo Fardell Patxetí', Mireia Grangé, fa una valoració "molt bona" de la festa, i és que enguany s'ha superat la xifra de balladors de la passada edició, que va tenir lloc a Ascó. A més, ha explicat que des de l'entitat organitzen trobades periòdiques per contribuir a difondre la jota i fer xarxa i, tal com ha apuntat Grangé, "d'aquí beu la festa" i per això "anem en augment".

Pel que fa al CD, la coordinadora ha detallat que han recuperat les jotes de quinze dels disset pobles de la Ribera d'Ebre. Manquen la de Móra la Nova, un municipi de recent creació del qual no han trobat cap partitura identificativa, i de Llaberia, un nucli que pertany a Tivissa i d'on tampoc s'ha trobat cap jota. Per ara, el disc -que val dotze euros- es pot demanar a l'associació a través de la seua pàgina de Facebook, i properament esperen que es pugui trobar també en alguns establiments de la comarca.

Per tal d'aconseguir finançament per a l'associació, a més de vendre el CD també van oferir deu litres de la beguda que han creat, el 'patxetí', una combinació de vermut, ginebra, granadina i llimona. Patxetí i patxetina -una expressió que dóna nom a l'entitat, a la seua beguda i al disc de jotes-, segons han explicat, és una paraula antiga que servia per anomenar els habitants de la Ribera d'Ebre, i que ara volen recuperar.

Enguany la festa s'ha celebrat a Riba-roja d'Ebre precisament per commemorar els vint anys de recuperació de la jota en aquest municipi. La inauguració de l'esdeveniment va anar a càrrec del grup riberenc d'ska rural Xeic!, que a la mitja part de la ballada de jotes va interpretar algunes de les seues cançons, i al final de la jornada va oferir un concert acústic amb temes del seu disc 'Arrels'.

De cara a l'any que ve, des de l'organització ja pensen en la sisena edició, per la qual es plantejaran continuar amb el mateix format o bé variar-lo. Així mateix, volen apostar per fer més tallers de ball, de música i de cant durant l'any, per aprendre encara més. Justament el cant és una de les qüestions que volen potenciar a partir d'ara.


Via ACN
Imatge Sirga Comunicació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta