10 de setembre del 2014

L'Audiència de Tarragona aixeca el precinte de la flota de vehicles de l'autoescola Roquetes-Temple


TORTOSA (Baix Ebre).- La secció quarta de l'Audiència de Tarragona ha aixecat el precinte de la flota de vehicles de l'autoescola Roquetes-Temple, ordenada per la titular del Jutjat d'instrucció número 1 de Tortosa que porta la investigació del cas pel presumpte frau en els exàmens per obtenir el carnet de conduir. L'Audiència, en un auto del passat 31 de juliol al qual ha tingut accés l'Agència Catalana de Notícies (ACN), revoca així l'ordre d'intervenció i comís dels vehicles dictada el passat 29 d'abril, i possibilita que la flota d'una trentena de vehicles de l'autoescola torni a rodar amb normalitat. En paral·lel, la jutgessa continua la instrucció del cas amb la declaració dels imputats a finals d'octubre.

L'Audiència de Tarragona ha estimat parcialment el recurs d'apel·lació que la defensa de sis dels setze imputats en el cas va fer contra dos autos del Jutjat número 1 de Tortosa, el del 12 de març i el del 29 d'abril. En l'auto del 12 de març, s'acordava mantenir la mesura cautelar d'embargament de comptes corrents acordat en el seu dia als propietaris de l'autoescola Roquetes-Temple, així com el requeriment perquè aportessin en el termini de dos dies una fiança d'1,8 milions d'euros per cobrir la responsabilitat civil que, segons la jutgessa, no quedava coberta un cop s'han anat incrementant el nombre de delictes pels quals se'ls investiga, inclòs el de blanqueig de capitals.

L'auto del 29 d'abril, que ara es revoca, és el que ordenava la intervenció i decomís de més d'una trentena de vehicles en el dipòsit del voral de la carretera de la C-12, propietat de l'autoescola. L'Audiència decideix ara aixecar el precinte "dels vehicles que pròpiament necessiti l'autoescola per a l'exercici de la seva activitat professional, és a dir, aquells que s'utilitzin com a mitjà per a practicar la conducció per part dels seus alumnes". Segons la interlocutòria, "sembla lògic" que es procedeixi a desprecintar i retornar la possessió dels vehicles "resultant altament contraproduent fins i tot per a l'assegurament de les responsabilitat pecuniàries que es demanen, l'haver de comprar nous vehicles tenint-de d'altres que són aptes per a l'activitat".

En tot cas, l'Audiència deixa clar que la devolució i lliurament d'aquests vehicles es fa en concepte de dipositari, i que els vehicles particulars que no són necessaris per a l'activitat pròpia de l'autoescola continuïn precintats. Amb tot, avisa la jutgessa instructora de la depreciació d'aquests vehicles i que s'estudiï, fins i tot, la venda dels mateixos. Segons ha pogut saber l'ACN, els Mossos d'Esquadra van procedir a desprecintar els vehicles de l'autoescola el passat divendres 22 d'agost. Des de llavors, la flota està operativa.

L'Audiència, però, no ha considerat estimar la petició de desbloqueig dels comptes corrents dels propietaris de l'autoescola, ja que no "aprecia" gravamen pels imputats, i deixa a criteri de la jutgessa instructora, com a màxima coneixedora de la investigació, la modulació de les mesures cautelars acordades a l'inici de la causa. L'Audiència creu que l'ampliació d'aquestes mesures cautelars patrimonials es basen en l'informe aportat en la causa sobre el possible "benefici obtingut pels imputats derivat de la seva activitat il·lícita", i que les quantitats requerides s'ajusten a les disposicions pròpies de la fiança recollides als articles 589 i següents de la LECRIM.

Finalment, i en relació al nou embargament de comptes corrents que es pogués acordar per part de l'instructor del cas, l'Audiència creu que seria convenient que la jutgessa valori la possibilitat d'acordar com a mesura cautelar la intervenció de la societat o societats del negoci d'autoescoles, de conformitat amb el que estableix l'article 129.3 del codi penal. L'Audiència considera que aquesta intervenció judicial és el mètode "més adequat" de compaginar l'exerciti de l'activitat i negoci per part dels imputats, i la mesura o modulació ajustada de les mesures cautelars que s'adopten per assegurar les responsabilitat pecuniàries que poguessin demanar.

Sobre aquest darrer punt, la jutgessa instructora del cas, que va fer arribar l'ordre judicial de desprecinte dels vehicles de l'autoescola als Mossos d'Esquadra, ha demanat a les parts que es pronunciïn sobre la possibilitat d'intervenció del negoci de les autoescoles Roquetes-Temple, a través de la figura d'un administrador que controlaria l'estat de comptes del negoci.

Primeres declaracions

D'altra banda, la jutgessa de Tortosa que porta la investigació del cas també ha fixat els dies per les primeres declaracions d'imputats i testimonis. Segons ha pogut saber l'ACN, el pròxim 22 d'octubre s'ha citat a dos comercials de l'empresa d'assessorament de formació vial AEOL i a dos pèrits en qualitat de testimonis, així com dos testimonis més pel presumpte delicte de la falsificació de documents, i pel 23 d'octubre està citat a declarar l'inspector de l'Agència Tributària que va fer l'informe.

El 24 d'octubre passaran pels jutjats de Tortosa els primers imputats: Julio Aparicio Esteve i Julio Aparicio Sanchis, propietaris de l'empresa AEOL, dedicada a la formació en seguretat vial; Juan Cebolla, comercial d'AEOL; i Jorge Llorens, examinador de la DGT a Tarragona. El 27 d'octubre serà el torn dels propietaris de les autoescoles Roquetes-Temple i familiars, Pedro Moreno Sabater, Pedro Moreno Morales, Maria Pilar Sabater, Laura Moreno, i Elena Pérez; i el 28 d'octubre està citat a declarar Juan Manuel Lozano, examinador de la DGT a Tarragona, així com la mare de la propietària de les autoescoles Roquetes-Temple. En aquest darrer cas, un metge forense avaluarà la seva capacitat per prestar declaració i imputabilitat.

La titular del Jutjat d'instrucció número 1 de Tortosa va obrir diligències prèvies contra un total de setze persones, entre les quals hi ha propietaris i familiars de les autoescoles Roquetes-Temple, i funcionaris de la Direcció General de Tràfic que s'encarregaven dels exàmens, per la investigació d'una suposada trama de venda de les respostes dels exàmens de conduir. Entre altres, la jutgessa investiga aquestes persones per suposats delictes de negociacions i activitats prohibides per a funcionaris públics, falsificació de document públic i pertinença a grup criminal. A més, s'hi ha afegit el delicte de blanqueig de capital per a una part dels imputats.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta