14 d’octubre del 2014

Agricultura adverteix als arrossaires que lluitar contra el caragol maçana 'té un cost per a tothom'


TORTOSA (Baix Ebre).- El Departament d'Agricultura avaluarà, quan acabi la sega, els efectes de la salinització dels camps per combatre el caragol maçana. Tot i que hi havia una proposta sobre la taula per inundar 5.000 hectàrees més del marge esquerre amb un pressupost de 2 milions d'euros, la Generalitat està disposada a estudiar alternatives si els arrossaires es mantenen contraris a no tornar a inundar amb aigua salada els camps. Amb tot, el director dels serveis territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Pere Vidal, ha advertit als arrossaires que "la plaga té un cost per a tothom i tampoc s'escapen els pagesos". "Caldrà fer una valoració econòmica sobre si és millor el remei que la malaltia o no", ha afegit.

En poques setmanes, quan acabi la campanya de la sega de l'arròs, Agricultura analitzarà l'impacte que la mesura d'inundar els camps amb aigua salada ha tingut en la producció. Amb tot, en la reunió del consell de direcció de l'Administració territorial d ela Generalitat a l'Ebre, s'ha recordat que la salinització es va fer per combatre el caragol i "l'objectiu s'ha acomplert perquè hem tingut el 100% de mortalitat". El delegat del Govern, Xavier Pallarès, ha reconegut que sabien que la inundació amb aigua salada podia tenir algun efecte secundari, però que caldrà avaluar l'impacte real.

Pallarès ha fet referència a "l'altíssima participació" que va tenir la reunió convocada per l'associació de productors del Delta (Prodelta) i que van rebutjar tornar a inundar els camps amb aigua salada. "Si la gent diu que no els convenç, estudiarem què hem de fer, és una plaga que haurem de conviure amb ella", ha afegit el delegat.

El director dels serveis territorials d'Agricultura, Pere Vidal, ha reconegut que caldrà estudiar si hi ha alternatives, però s'ha mostrat visiblement molest amb el rebuig dels arrossaires. "La plaga té un cost per a tothom, i els pagesos tampoc s'escapen, i això ho hem de tenir clar", ha manifestat.

La relació entre els pagesos i el Departament s'ha tensionat en els darrers dies després que uns 600 arrossaires, convocats per Prodelta, hagin rebutjat tornar a inundar els camps amb aigua salada, després que, segons han assegurat, la mesura ha provocat pèrdues de producció d'entre el 30 i el 40% de mitjana en molts camps salinitzats. L'entitat de productors del Delta vol una reunió amb el Departament per demanar que es lluiti contra la plaga amb mètodes alternatius i que respectin el conreu.

A punt el conveni per lluitar contra la mosca negra i el mosquit

D'altra banda, el delegat del Govern, Xavier Pallarès també ha informat que divendres passat van tenir una reunió al Palau de la Generalitat per enllestir el conveni interdepartamental que ha de garantir indefinidament el finançament tant per lluitar contra la mosca negra com pel mosquit. El conveni garantiria entre 700.000 i un milió d'euros per combatre aquestes plagues amb el calendari que els tècnics consideressin oportú. "L'objectiu és que es puguin fer els tractaments a principis d'any de manera tranquil·la i segura i sota criteri tècnic, sense preocupar-se pels recursos", ha explicat.

Els departaments de la Generalitat que, juntament amb la Diputació de Tarragona, destinaran recursos en aquest nou conveni són Empresa i Ocupació, Salut, Agricultura, i Territori i Sostenibilitat. Precisament aquest darrer departament, ha signat una aportació de 144.000 euros per als tractaments contra el mosquit al Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (CODE).

Via ACN

3 comentaris:

  1. Clar que “s’ha aconseguit el 100% de mortalitat”! Però no sols del caragol poma, sinó de tot l’ecosistema viu que hi havia als arrossars. La tècnica d’inundar amb aigua salada els camps d’arròs és una tècnica molt agressiva amb la fauna i hem d’anar molt en compte de tornar-la a aplicar. Hi ha altres mesures, sol cal que parleu amb els pagesos. Jo en conec que amb mesures pròpies no tenen ni un sol caragol poma a la seua finca, potser els haguessin tingut que fer més cas...

    ResponElimina
  2. Jo passejaria totes les mares de Deu del territori pel delta. Ves a saber. Igual la solució es divina...

    ResponElimina
  3. ...los "taus" a estos caracoles, se los comen, tal vez si se pusiesen trampas en las alcantarillas tortosinas y se los soltaran alla bajo, la poblacion de los caracoles bajaria mucho...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta