30 d’octubre del 2014

Detenen a Tortosa un membre de la major xarxa d'exportació il·legal de medicaments


TORTOSA (Baix Ebre).- La Guàrdia Civil han detingut dues persones a Santa Coloma de Gramenet i Tortosa, dos membres de la major xarxa d'exportació il·legal de medicaments, que operava principalment des de l'Aragó. Només en aquesta comunitat, els agents van detectar la venda il·lícita de més de 123.000 envasos, amb una facturació superior als 1,46 milions. En total, s'han detingut 30 integrants de la xarxa i s'han fet 28 registres. Els agents van detenir a Tortosa l'encarregat de captar els farmacèutics de l'entramat i facilitar els contactes necessaris per desviar els medicaments del canal legal, mentre que el detingut a Santa Coloma de Gramenet s'encarregava d'un dels magatzems de distribució majorista dels medicaments.

El 'modus operandi' utilitzat per la xarxa era conegut com a 'distribució inversa' i consistia en la venda legal d'un nombre determinat de medicaments que un magatzem distribuïdor o laboratori feia a una vàries farmàcies. Aquestes rebien la comanda i junt amb un altre magatzem distribuïdor es quedaven amb un petit nombre de medicaments per dispensar-lo als pacients, mentre que la resta eren enviades al magatzem distribuïdor a través de diferents procediments, que els dipositaven en magatzems legals o il·legals. A partir d'aquí, s'encarregaven de la seva venda a països de la Unió Europea, com Alemanya, Regne Unit, Bèlgica, Dinamarca, Holanda, Àustria i Grècia, i a tercers països.

Les farmàcies rebien del magatzem implicat en la 'trama' el llistat de medicaments a aconseguir, que variaven mensualment ja que es modificaven els marges de beneficis obtinguts, segons els preus dels medicaments fora de l'Estat. Un cop tenien els medicaments procedents del laboratori o magatzem majorista mitjançant la via legal, la farmàcia derivava els medicaments al magatzem implicat en concepte d'altres vendes. A la vegada, el magatzem els exportava fora de l'Estat i obtenia beneficis de fins el 800% sobre la venda en farmàcies espanyoles.

Entre els mètodes que utilitzaven per camuflar les vendes il·lícites dels medicaments, hi havia les factures en productes de parafarmàcia, simular que es feien devolucions al magatzem o fer les vendes a través de magatzems intermitjos, mitjançant el procediment de 'triangulació'.

La investigació va començar després de conèixer el tràfic il·lícit de medicaments que es va detectar en l'informe elaborat pel Servei de Farmàcia del Servei Aragonès de Salut arran de l'operació 'Pharmakon', que la Guàrdia Civil va dur a terme a Terol. Segons aquest informe, s'estava practicant activitats il·lícites en la venda de fàrmacs a través de receptes falses.

Segons la Guàrdia Civil, aquesta pràctica podia suposar un risc per a la salut pública, ja que els medicaments han de comptar amb una quantia fixada per les autoritats sanitàries en el mercat espanyol. Si part d'aquestes dotacions són exportades de manera irregular existeixen riscos de falta de subministrament i que alguns pacients no puguin accedir a la seua medicació posant en risc la seva salut.

Els 28 registres s'han dut a terme a Saragossa, Terol, Granada, Málaga, València, a més del domicili del detingut a Tortosa i del magatzem de Santa Coloma de Gramenet. En l'entramat, hi havia 14 farmàcies a l'Aragó i set magatzems implicats.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta