28 d’octubre del 2014

Els Mossos xifren en quatre milions d'euros el frau de les factures inflades per l'exgerent de la cooperativa de l 'Aldea


L'ALDEA (Baix Ebre).- Els Mossos xifren en uns quatre milions d'euros el frau generat amb les factures a proveïdors que hauria inflat l'exgerent de la Cooperativa de l'Aldea, Daniel Ferré. Amb aquesta pràctica, que suposava duplicar el valor real de les factures per sobre dels vuit milions d'euros en total, Ferré hauria pogut aconseguir un milió d'euros en subvencions de la Unió Europea entre els anys 2005 i 2011. Detingut el passat 15 d'octubre, l'exgerent va sortir en llibertat provisional sense fiança després de declarar al jutjat número 1 de Tortosa, on se li van comunicar noves imputacions: per suposat delicte societari, alçament de béns, així com utilització d'informació privilegiada i emissió de contracte simulat.

Ferré ja havia estat imputat anteriorment per la jutgessa de Tortosa pels suposats delictes d'administració deslleial, apropiació indeguda i falsificació de delicte mercantil. Segons un comunicat emès pels Mossos, la seva detenció s'emmarca dins de les investigacions endegades després del bloqueig de la secció de crèdit i la immediata fallida de l'entitat que apunten a irregularitats en la gestió, "amb possible repercussió penal", com la principal causa.

L'exgerent, segons precisa la policia, hauria comptat amb la complicitat d'una dotzena d'empresaris i un enginyer, que també van acabar imputats, per inflar de forma sistemàtica els imports dels serveis dels proveïdors amb la finalitat de justificar un major volum de despeses i incrementar la quantitat de les subvencions. Per ocultar la falsificació de les factures, utilitzaven diferents tècniques de maquillatge comptable.

Aquesta pràctica, assegura el comunicat policial, la podien dur a terme ja que la Cooperativa disposava d'una secció pròpia de crèdit que actuava com a banc i, d'aquesta forma, el propi exgerent tenia la facultat de modificar els seients comptables per poder compensar i quadrar les sobre factures de serveis i els fluxos de diners entre la Cooperativa, els comptes corrents i els empresaris.

Contracta la seva dona

A banda, Ferré s'hauria beneficiat directament del càrrec que ocupava, ja que va contractar de forma fictícia la seva dona per suplir una baixa maternal i també va concedir préstecs a familiars en condicions especials. Les investigacions policials també revelen la possible negligència greu per part de l'empresa auditora de la Cooperativa, BDO, en tant que va passar per alt possibles irregularitats que podien haver posat en preavís els organismes autonòmics de control sobre la situació econòmica real que tenia la Cooperativa.

En l'origen de la investigació policial es troben les denúncies de l'administrador concursal de l'entitat, Mariano Hernández, que va apuntar des d'un primer moment a irregularitats en la gestió que podien haver acabat enfonsant comercial i financerament la Cooperativa. Hernández, precisament, va calcular el bony econòmic generat en la gestió de l'entitat per sobre dels 7 milions d'euros. Uns 300 impositors encara tenen bloquejats un volum total d'estalvis d'uns 4,5 milions d'euros. Per arribar a aquestes conclusions, els Mossos van analitzar fins a gairebé tres terabytes d'arxius digitals emmagatzemats en els equips informàtics de l'àrea de comptabilitat.

VIA ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta